Soft start

Re: Soft start

PostPostao/la ronovar » Pon svi 14, 2018 9:09 pm

Poštovani uvazeni članovi foruma...izvinjavam se ako sam koga uvrijedio ili ako je ispalo sebično ili kako god to nazovete..cilj mi je bio da postavim ovdje javno projekt softstarta koji mi super radi i nista vise...kako je gospodin ivica33 napisao ko ce htjeti ce ga izraditi ko ne sve ok, ima i drugih sklopova.

Za gore navedena pitanja mogu da odgovorim ali mislim da bi tako bespotrebno zapoceli raspravu koja nema smisla..jer nije mi cilj da se svadjamo ili bilo sto..ovo je prijateljski forum i svi kad nesto slozimo ili dizajniramo postavimo ovdje da mogu da izrade i drugi članovi ovog foruma...kako sklop radi moguce je uz simulator provjeriti a najbolje je na protoboardu...dakle izuzmite van RE1 i RE2 kao i 5W otpornike i dovedite +12V i GND napajanje na sklop sa sheme na breadboardu i sve ce Vam biti jasno....shema sklopa tipkalo je sa ove stranice:

http://danyk.cz/zap-vyp_en.html

Delay dio je klasika sa IRF3205 i RC delay koji prespaja sa snaznih otpornika direkt bez njih kada se kondezator napuni i to je to.

Najbolje je sastaviti sklop koga zanima kako radi i to je najbolja škola.

Izvinjavam se jos jednom ako sam koga uvrijedio.

LP.
ronovar
 
Postovi: 8
Pridružen: Uto vel 20, 2018 12:19 pm

Re: Soft start

PostPostao/la joe dalton » Pon svi 14, 2018 11:15 pm

Nema potrebe za isprikama, a još manje za sarkazmom.
Javnom objavom bilo kakve ideje, sheme ili gotovog projekta moraš biti spreman na pitanja i kritike. Nije to ništa osobno. Bolje na to gledaj kao na priliku da preispitaš i unaprijediš projekt, a možda i nešto naučiš. Svi smo to prošli i prolazimo. Ako malo pogledaš neke starije teme tu na forumu možeš i sam vidjeti kako to ide.
Zato nemoj da te diskusija obeshrabri i samo naprijed. Sve dok se svodi na tehniku, a ne na osobnu razinu ne vidim razlog za isprike.
Avatar korisnika
joe dalton
 
Postovi: 2076
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 11:40 pm
Lokacija: Zagreb

Re: Soft start

PostPostao/la ronovar » Uto svi 15, 2018 10:37 am

Odgovori na pitanja:

1.Ako sam te dobro shvatio izvor napona +12V može biti trajno spojen na mrežni napon a i ne mora , a uključuje se tada tada preko dodatne ON/OFF sklopke koja nije nacrtana ??


Izvor napajanja je trajno spojen na 230V preko trafoa koji napaja sklop tipkalo cija je potrosnja par mA (cca 2-3mA) posto S1 jos nije pritisnut i kada se pritisne S1 napuni se kondenzator C5(100nF) preko Q1(BC557) i MOSFET provede i aktivira RE1 koji prespaja FAZU sa ulaza i time je RE2 faza spojena kroz otpornike 4x150R/5W tako dugo dok RE2 ne okine tj prespoji direkt bez njih...a cim je Q2(IRF3205) proveo spojio je i masu na Q4(IRF3205) posto je stalno Q4 na +12V ali nema mase dok Q2 preko tipkala ne spoji masu i aktivira RE1. Sklopka ON/OFF je nacrtana i to je S1 koji se spaja na kuciste pojačala koje je tipkalo..znaci jedan pritisak ON drugi pritisak OFF...na video sam ja rqadio to sa dvije zice jer nisam imao pri ruki obicno tipkalo...ali funcktionalnost je ista.

1.1 Izvor +12V preko malog transformatora trajno je priključen na mrežu 220V

Da izvor +12V je trajno prikljucen preko malog transformatora na mrezu od 220V iz razloga sto tipkalo se napaja sa +12V i ceka kada cemo da pritisnemo S1 da aktivira potrebne releje...ali posto je koristeni mosfet on je zatvoren i ne provodi i time je potrosnja svedena na minimum 2-3mA kada tipkalo nije pritisnuto..to je boljitka mosfeta...da sam koristion bipolarac onda bi stalno trosilo mA..ovako trosi tek toliko koliko treba Q1(BC557) da napuni C5 i da provede Q2.

a) U slučaju 1.1 Rele Re2 biti će stalno pod naponom dakle aktiviran preko T4 i svojim radnim kontaktom zaobići zaštitne otpornike 150 oma (paralelan spoj četiri otpornika)


RE2 nije stalno pod naponom jer ima samo +12V ali nema masu jer ako tipkalo nije pritisnuto Q2 ne provodi tj ne spaja +12V na masu i time Q4 nema spojenu masu nego ima spojeno trajno +12V ali RE2 nemoze da prespoji sa snaznih otpornika jer mu fali masu koju mu daje Q2 kada se pritisne tipkalo....kada se pritisne tipkalo Q2 provede Q4 dobija masu (a posto je trajno spojeni na +12V) nakon sto se napuni kondenzator C5(22uF) nakon cca 2sec ce RE2 da prespoji otpornike i time je direkt faza spojena na izlazne toroide...poanta je da cca 2sec bude spojeni toroid za velikim elektrolitzima na napajanju kroz otpornike (4x150R/5W) kako bi se ogromna struja preko njih "smirila" i tako nebi crkao osigurac i nebi bilo vatrometa...jer veliki elektroliti kada su prvu pit prikljuceni na trafo predstavljaju kratak spoj iz razloga sto su prazni i vuku ogromnu kolicinu truje koje ti otpornici limitiraju i nakon 2sec RE2 prespoji bez zastitih otpornika i sklop normalno radi kao da softstarta ni nema.

2.Povratna tipka S1 može biti u radnom (pritisnuta) ili u mirnom položaju (otpuštena)

2.1 Ako je tipka S1 u mirnom položaju (neaktivna) tada tada tranzistori T1, T2 i T3 ne mogu biti aktivirani i taj dio sklopa ima samo napajanje +12V u stanju mirovanja

Ako je tipka S1 nekativna (dakle nije pritisnuta) tada je tocno sto si napisao T1 T2 i T3 nisu aktivni i taj sklop ima napajanje +12Vi GND dakle u stanju mirovanja je mirnu struju trosi samo Q1(BC557) koji mora da ide nekva mala struja cca 2-3mA jer pritiskom na tipkalo Q1 puni kondenzator C5 koji drzi UGS Q2 mosfeta na cca 5V i time mosfet provede i aktivira ostatak RELEJA i drugi mosfet spaja na GND.

2.2. Kratkotrajnim pritiskom na S1 aktivira se T1, T2 i T3, rele Re1 zatvori svoj radni kontakt i prespoji mrežu 220V mimo zaštitnih otpornika preko kontakta releja R2 koji je već aktiviran na uređaje, što znači da zaštita ne djeluje ??


Kratkotrajnim pritiskom na S1 aktivira se Q1 Q2 Q3 time RE1 prespaja direkt FAZU na zastitne otpornike (i sada FAZA ide direkt kroz njih dakle 4x150R u paraleli koji preuzimaju ogromnu veliku struju sa toroida), a RE2 nije prespajan (vidi shemu da je RE2 spojeni direkt na zastite otpornike), i tada aktivacijom Q2, Q4 dobije masu i pocinje punjenje kondenzatora C6(22uF) kada se kondenzator C6 napuni UGS postize napon od cca 5V i aktivira se Q4 koji aktviria RE2 i time prespaja sa snaznih otpornika direkt fazu na izlazne toroide kao da ni nema zastitih otpornika (dakle na shemi RE2 kako je nacrtani kontakt sada sklopka u RE2 je prepojila na desno - malo ispratiti shemu pa ce biti jasnije). Dakle dok nije tipkalo pritisnuti RE2 nema ni fazu i on je neaktivan jer RE1 nije spojeni na fazu.

3. Napajanje +12V aktivira se uključenjem posebne mrežne sklopke ON/OFF na 220V

3.1 Sklopka S1 nije aktivirana i dijelovi sklopa soft starta dobiju napajanje a T4 nakon 0,6 do 1 sekunde aktivira rele Re2 i radnim kontaktom ponovo zaobiđe zaštitne otpornike

Netocno..ako sklopka S1 tj tipkalo nije aktivirano Q4 nema masu (ima samo +12V koje je trajno spojeno) i time je Q4 neaktivan, a bit ce aktivan nakon cca 2sec kada se tipkalo S1 pritisne i Q2 provede i spoji masu na Q4...dake kada je S1 u stanju mirovanja svi tranzistori ne provode i nisu aktivni samo je Q1 u stanju pripreme koji trosi jako malo.

3.2. Kratkotrajnim pritiskom na S1 aktivira se rele Re1 i propusti mrežno napajanje mimo otpornika , a otpuštanjem S1 prekida se napajanje Re1 i prekine prosljeđivanje mrežnog napona prema K2 i K3 razvodnim točkama ??


Kratkim pritiskom na S1 aktivira se RE1 i spaja FAZU na zastite otpornike jer RE2 nije jos akitvan dok mu se ne napuni C6 koji aktivira RE2 nakon cca 2sec koji onda prespaja direkt mimo zastitnih otpornika. Otpustanjem S1 automatski se skida masa sa Q4 i on odmah vrtati RE2 na zastite otpornike, kao i RE1 koji odmah odspaja FAZU i Q1 zatvara mosfet Q2 dakle ispraznio je kondenzator C5 koji sada Q2 drzi zatvoreni preko otpornika R3 cija je vrijednsot kriticna jer nisu svi mosfeti isti. R3 je zaduzen za OFF state napon koji ako je manji od 3V odmah mosfet zatvara i time deaktivira RE1 i RE2. Ovo najbolje mozes vidjeti u video koji sam radio...imas na video kratki pritisak na zicama, duzi, i brzi pritisak a ima i zvuk pa mozes da cujes kako releji skljocaju da se cuje kako ovo radi.

4. Ne vidim koja je uloga tranzistora T3 ??, dvije sklopke T2 i T3 nepotrebno spojene u seriju ili si to zamislio drukčije , što ti treba značiti R2 i C5 ??, ako je poradi vremenske konstante to je svega 10mS i ne vidim u tome nešto iskoristivo 5. Zbunio si me onim video prikazom u kojem očito umjesto povratnog tipkala S1 spajaš dva kraja kontaktnih točaka, LED diode imaju neki čudan ritam rada ali recimo da nisam dobro vidio

Tu si u pravu Q3 nema nikakvu ulogu, ali kad sam dizajnirao sklop sam stavio Q3 da bude driver za RE1, a poslije kada je vec PCB nacrtana sam shvatio kod testirajna da Q3 ne treba jer je mosfet dosta jaki da tjera Releje...tako da se Q3 i R4(10k) moze slobodno izbaciti samo onda treba prespojiti jedan jumper izmedju RE1 i Q2 da bi relej radio tj bio prespojen na masu kada Q2 provede.
R2 i C5 u vremenske konstante koje pune i prazne kondenzator koji kada se S1 pritisne napon od 12V se skladisti preko R2 u C5 i kada se otpisti tipkalo C5 tada napaja UGS koji drzi mosfet na cca 5V dakle aktivira ga kako bi mogao da se aktiviraju RELEJI, da nebi bilo R2 i C5 nakon otpustanja S1 tipkalo bi odmah prekinulo RELEJE jer napona nebi bilo na UGS i tipkalo nebi radilo...malo pogledat kako radi MOSFET i bit ce sve jasno...takodjer pogledati i onaj gore link tipkalo sto sam postavio tamo sve lijepo pise...a i sklop je jednostavan pa lijepo uzmes breadboard i experimentiraj sa +12V i tipkalom sa linka i sve ce ti biti puno jasnije kad to vidis u praxi kako i zasto radi.

6. Nepotrebnim prikazom izračunavanja utroška električne energije dao si mi do znanja da je trafo napajanja +12V trajno na mreži ili nije ??

Trafo je stalno pod naponom iz razloga sto je Q1 u stanju mirovanja jer trafo napaja tipkalo dok je ostatak elektronike u OFF rezimu dakle ne trosi nista, jer je ostatak elektronike spojeni na +12V ali sto im to znaci kad nemaju masu koju im dodaje Q2 kada se pritisne tipkalo S1. Izracun potrosnje elektricne energije sam racunao u "worst-case" rezimu tj ako bi imali pritisnuto S1 tipkalo i softstart bi radio 365dana u godini sto niko nece da mu radi tako dugo...zato sam racunao potrosnju...tako da trafo je stalno spojeni na napon i potrosnja sklopa je cca 2-3mA kada tipkalo nije pritisnuto..dakle potrosnja na 365dana je minimalna tj zanemariva.

7. Sve skupa mi nema ni glave ni repa ili možda ne vidim bitnu stvar ??

Ovo bas ne kuzim ali mislim da je najbolje da to spojis sve na breadboardu i izbacis releje ostavis samo LED diode i dovedes vanjsko +12V napajanje (dakle da ne koristis 230V za ekperimentiranje jer je opasno po zivot) i lijepopratis kada pritisnes S1 sto se dogadja i koja led dioda se pali PWR (tipkalo pritisnuto) READY (softstart inicijaliziran). Najbolje se uci kroz prototip ma breadboardu tako sam i ja radio i uz simulator...ovako sam pokusao da objasnim kako to radi ali praksa je praksa...kada spojis na breadboard ona ces vidjeti zasto to mora da bude bas tako..a i onda mozes da voltmetrom mjeruis i vidis da cijeli sklop ima +12V ali nema masu tako dugo dok ne pritisnes S1.
ronovar
 
Postovi: 8
Pridružen: Uto vel 20, 2018 12:19 pm

Prethodni

Vrati se na: Pomagala

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju