Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la tubeman » Sri tra 15, 2015 5:38 pm

Bio sam dobar pa sam se počastio s još jednom novom igračkom :)

Vjerujem kako ću s tim strojčekom riješiti "problem" brzog krojenja i rezanja ne samo štampanih pločica već i ostalih materijala za koje mi je muka ivlačiti veće alate. Radije sam odustajao i prihvaćao se pilica, skalpera ili štogod već. Pa je potrajalo i trebalo dosta dodatne obrade :(

Već je naručena i posebna rezna ploča s kojom se može rezati vitroplast, aluminij, mesing itd...

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 15, 2015 5:47 pm

Tubemane,koliko se sjećam da je S@ki uzeo prije dosta vremena neki mali cirkular od Proxxona i ako me sjećanje ne vara rekao je da mu to nije dovoljno snažno da bez problema ispili tiskanu pločicu. E sada da li je bilo do rezne ploče ili nečeg drugog nisam siguran. To je i jedan od razloga zašto sam se odlučio za DIY varijantu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Sri tra 15, 2015 5:47 pm

:greetings-clappingorange: (jedan od) predmet(a) mokrih snova DIY hobiste, ukljucujuci i mene :lol: :lol:

cestitamo :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingcheers:

/edit -

Khad, S@ki vjerojatno nije obratio paznju na crvenu naljepnicu na lijevoj strani stroja, a i rezna plojka je tu ipak faktor :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Sri tra 15, 2015 6:24 pm

Meni rezanje pločica nije primarni cilj.
Prije svega, treba mi zbog finih rezova sitnih elemenata, prvenstveno od drveta i plastike, a tek onda aluminija, mesinga i vitroplasta.
Za rezanje (ne)metala i vitroplasta potrebna je posebna rezna ploča (nije baš jeftina :( ).

Za potrebe testa, probao sam s postojećom, i moram reči da to već sada radi bez greške.
Alat zasigurno nije namijenjen za profesionalno korištenje, i za mojih dvadesetak pločica godišnje je i više nego dobro :)

Rezultat probe s malim komadom vitroplasta (2mm), jer nisam htio (eventualno) zatupiti postojeću pilu).

Slika
Slika

Rezanje ide kao kroz sir, pogotovo ako se ne gura prebrzo.
Rez je savršeno ravan, gladak, bez "špene" i nikakva dodatna obrada nije potrebna, posebno ako se koristi vodilica.
Širina reza nije veća od 1 mm.

Brzina okretanja pile je 6.500 u minuti (Sakijeva je možda prethodna verzija s 5.000). Kažu da je ova verzija 25% poboljšana :)
Snaga motora je 85W - dakle otprilike kao Dremel ili klonovi, i tu ne treba očekivati čuda.
Visina reza je max 12 mm (8 mm skroz) za drvo i mekane materijale, Nemetala do 3 mm.

Ja očekujem upravo ono za što je namijenjen.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sri tra 15, 2015 7:57 pm

Još jedan zgodan komad alata (kupljen danas u Bauhausu).
Takvu pumpicu imam već 7-8 godina i jako sam zadovoljan s njom.
Ta prva je koštala poprilično, ali je opravdala svaku lipu.
Imam ih desetak, ali koristim samo ovu.
Vrlo je snažna i lako se čisti.
Nabavljivi su i teflonski nastavci kao i same cjevčice.
Ovu spominjem zato jer joj je cijena niža od 50 kuna, a po svemu izgleda posve isto kao i stara.
Ako komu treba, brzo u Bauhaus :) .) :)

Slika
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 15, 2015 8:21 pm

Jeste, ja sam ju davno kupio kada sam još kupovao u Farnellu i samo riječi hvale kao i ti. Cijena ne znam koja je bila možda 100njak kuna. Ja do sada nisam imao potrebe da mijenjam teflonske cijevčice jer nakon svakog čišćenja radi ko nova. Kažeš da se nastavci mogu nabaviti, jel negdje kod nas ili si mislio na strane firme?
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » Čet tra 16, 2015 8:15 am

dobro se Khad sjeća, imam upravo takvu (izgledom, nisam siguran za brzinu vrtnje).
Original reznu ploču sam ubio vrlo brzo(po gore navedenom tubemanu bi trajala godinu dana :) ).
Rezna ploča za metale i vitroplast ima dosta sitniji zub i ona je još uvijek živa i radi ko vurica.
Trebalo je malo navikavanja, a moram priznati da je i način korištenja kontra onog za što je namjenjen cirkular. Problem nastaje kad pokušaš prepiliti pločicu od 30cm pa treba ciljati nagib inače pila "zastane" a ptiložena vodilica ipak nije tome namjenjena.
sa malim pločicama nisam imao takvih problema naravno.

s druge strane, motor je vrlo brzo otišao, a ako se dobro sjećam i u servisu su rekli da su imali problema s tom serijom. Nakon zamjene radi apsolutno bez greške.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Dean » Čet tra 16, 2015 4:57 pm

s@ki napisao:.... Nakon zamjene radi apsolutno bez greške.

Je...u kutiji u podrumu.... :lol:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub tra 18, 2015 12:53 pm

Jučer ja malo otišao u Zagreb do Deana da mi ispili dijelove za kutnik a usput sam otišao i do Chipoteke po fini komad alata. :mrgreen: Tako da sam problem sa bušilicama za tiskane pločice napokon riješio. Ovaj mali proxxon će dobiti čeljusti od sipasa sa kojim ga stegnem na stalak i mirna bosna. Mislio sam kupiti na ebayu original ali promjer je 20mm a budući da imam glodalo te dimenzije idemo malo DIYati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Sri tra 22, 2015 8:04 am

Trebao bih kupiti multimetar. Iz izloga br 1, izabrao sam ovo :

http://www.chipoteka.hr/artikl/33207/in ... multimetar" target="_blank

Prijedlozi....
Otvoren sam za sve, volim sve što vole mladi....
...pipl mast trast as....
Dean

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala