Mjerenja:zvučne kartice i mikrofoni

Re: Mjerenja:zvučne kartice i mikrofoni

PostPostao/la micro » Pet vel 07, 2014 4:09 pm

Ovo je snimano sa REW. Koliko oktava se veciom uzima kod smoothing?
micro

PostPostao/la yoke » Pet vel 07, 2014 4:44 pm

Onoliko koliko ti treba da izgleda ljepo :)

1/6 , 1/12, 1/24...
Mislim da se na 1/24 vidi sto i gdje se desava...
1/6 stavis kad imas namjeru objaviti online :) ... tad ti sve izgleda ok ;)

Ne znam raditi u tom programu,nije mi poznat...
malo mi je velikq ova podjela od 50db ;)
I faza mi izgleda cudno (ako je ono plot faze)
yoke

PostPostao/la micro » Sub vel 08, 2014 10:31 am

Evo jedan preko neke USB zvucne koju sam platio 120kn mislim da je u linksu oko 160-170kn, pionirove mini linije i mikrofona na stalku ispred jedno 50-60cm ispred 2 sistemskog zvucnika, u sobi. Snimak izgleda jezivo:)
Sada je malo uvecana razmjera, ni meni nije jasan fazni graf jer je jos cudniji, mozda zbog usb uredjaja.

Slika
micro

PostPostao/la yoke » Sub vel 08, 2014 2:13 pm

ako ti se da probaj jos i ovaj, jako jednostavan program holm impulse
ovdje su i jednostavna uputstva
http://redspade-audio.blogspot.com/2010 ... -holm.html" target="_blank" target="_blank

uglavnom sad kad si sve to pospajao, pocni se igrati i mjeriti
cisto da steknes dojam sta se mijenja kad radis i mijenjas neka stvari
ako se ne varam, rekao si da je to neka samogradnja
izmjeri posebno vidoki i midbas
probaj okrenuti fazu na visokotoncu
vidi kao ti onda izgleda FR i faza
probaj na prednju stanu dodati malo deblji karton, tako da izgleda da ti je prednjica šira od originalne (meni se kapafix pokazao kao ok materijal za igranja)
pogledaj sta se onda desava s FR
napravi prednjicu višom od sadasnje (opet s tvrdim kartonom ili sl. materijalom)
na taj nacin ces dobiti osjecaj kako izgled prednjice djeluje na FR
probaj prilikom mjerenja pribliziti zvucnik bocnim zidovima...pa da vidis kako to utjece...smjesi ga u sredinu prostorije...
probaj i postavljati drajver na razlicite polozaje na prednjici
i tako...
pocni se igrati...

prilikom mjerenja samo ces ti znati sto si i kako mjerio
nitko ti sa slike nece moci s velikom sigurnosti iscitati grafove, pogotovo ako si mjerio u sobi...
soba ce uciniti svoje, pa ces imati dijelove koji imaju rupe i brijegove
netko ce misliti da je to radi difrakcije od prednjice, netko da je od poda, netko da je od bocne stranice...netko da nisi dobro ukrutio unutrasnjost...a mozda je od svega tog
mozda ces imati rupu na mijestu rezne frekvencije jer nisi dobro okrenuo fazu...

uglavnom, preko neta i slika je tesko davati savjete jer sve, hrpa stvari, utjece na FR
saslusaj sve savjete, jer su svi dobronamjerni, ali ipak vodi racuna da samo ti znas u kakvim uvjetima si radio mjerenja i nekome preko slike je utjecaj necega mogao promaknuti...i cesto promakne

prije nego sto se zabrines i pocnes nesto rusiti, pilati, mijenjati odradi mjerenja u par razlicitih polozaja, da vidis dali se nesto u FR mijenja, te dali ovisi o polazuju u prostoriji, polozaju mikrofona, polaritetu drajvera i sl....dali je rupa,brijeg uvijek na istom polozaju ili seta...

uglavnom, ugodnu zabavu :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
yoke

PostPostao/la micro » Sub vel 08, 2014 4:14 pm

Probao sam mjeriti razlicite glasnoce koje su namjestene na predpojacalu i dobijam grafove koji su klonovi samo su pomaknuti po visini koliko su glasniji, pretpostavljam da mjeri kako treba.
micro

PostPostao/la Zmajz » Pet vel 20, 2015 3:23 pm

Obzirom da se na predhodnih 5 stranica nije uspjelo nešto konstruktivno izroditi, ja ću sad malo konkretizirati pa da idemo nekako iz početka. A i treba mi pomoć, naravski.
Eto, jučer, nađoh davno zaturene mikrofonske kapsule WM 60AT, nabavljene boktepitaj kada, komada 3. Pa sam odlučio napraviti mjerni mikrofon, za početak. Kalibracija i eventualna nova zvučna ide tek u trećem koraku, kad uspješno složimsam mikrofon (valjda...).
I sad, prije same realizacije, odlučio sam se na modifikaciju kapsule prema Linkwitz-ovim uputama i preporukama, pa ako ne uništim kapsule prilikom modifikacije, imam namjeru napraviti i mikrofonsko predpojačalo, isto Linkwitz, i tu naletavam na neka pitanja na koja sam neznam odgovor i riješenje.
Da ne lutate po Linwitzovim stranica, ovdje je slika modifikacije i samog predpojačala:
microph1.gif
mic-amp.jpg

I tu imam dva pitanja:
1. dali je neophodno napraviti predpojačalo ukoliko mikrofon želim uštekati u mikrofonski ulaz na laptopu?
2. ako je, javlja se problem operacionog pojačala (IC OPA2134 ili OPA134) koji kod nas nije dobavljiv u standardnim dućanima, tj. skup je (90 kunića u Tevetronu). Interesira me čime jeftinijim bih ga mogao zamijeniti a da nemoram kemijati po šemi jer to neznam učiniti samostalno? Taj čipac ima FETove na ulazu, pa predpostavljam da bi i zamjenski morao biti takav? Može i nešto zastarjelo, tipa TL 07x ili TL 08x, a da ostane napajanje baterijsko +- 9V. Stvarno s tim opampovima nisam na ti, pa bih volio čuti vaše savjete po tom pitanju, ali da nije neka egzotika...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet vel 20, 2015 3:53 pm

Zmajze, imaš opciju da naručiš neke fine OPe od Texas instrumentsa ako još šalju free samplove(ako nemaš račun tamo ja probam ponovo naručiti) jer je prošle godine bilo da će zatvoriti pipu. Ja sam naručio neke OPe od njih baš zbog toga. Imam ti na lageru jedan par LME49880(stereo),ima jfet ulaze,napon napajanja od +/-5V do +/-17V,pojačanje 120dB i dobiješ jedan komad ako ne nabaviš nešto drugo. Jedini problem je ča je SMD,ali imaš one SMD na DIL adaptere pa ti ja zalemim to pod mikroskopom(ili dam prijatelju da on to sredi) tako da dobiješ OP u DIL kućištu i samo ga upikneš di treba. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Pet vel 20, 2015 4:20 pm

Khadgar2007 napisao:Jedini problem je ča je SMD,ali imaš one SMD na DIL adaptere pa ti ja zalemim to pod mikroskopom(ili dam prijatelju da on to sredi) tako da dobiješ OP u DIL kućištu i samo ga upikneš di treba. ;)

Pa nije to bas tako malo da treba mikroskop za zalemit... :shock: Dovoljno je malo povecalo, a tko ima mlade oci kao ti, moze i bez pomoci povecala...
Edison

PostPostao/la Zmajz » Pet vel 20, 2015 5:03 pm

OK, khad, nema žurbe, ne želim te pljačkati, da čujem ako ima još koje mišljenje ako bi se dalo nabaviti ovdje neki zamjenski OP. Inačeimam namjeru taj preamp napraviti P2P, i staviti u kućište mikrofona. SMD bi se dao lemiti P2P, mislim.
prvo mmoram kapsulu uspješno modificirati.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tubeman » Pet vel 20, 2015 5:56 pm

Možeš tu staviti čak i tl072 koji bi trebao zadovoljiti uvjete razine šuma, pogotovo za datu aplikaciju. Pri tomu treba uzeti ove sitne (SMD) jer se bolje ponašaju u traženim uvjetima.
Inače, badava super-hiper malošumni čipovi na tom mjestu ako je zvučna kartica loša, odnosno ako je ulazni dio loš ili neprikladan, a to je generalna praksa kod "univerzalnih" ulaza koji imaju varijabilno pojačanje (i mic i line istovremeno).
Čak i to nije veliki problem jer za mjerenje SPLa (mislim da je to namjera) nije toliko važan nivo šuma već linearnost i preciznost. Ali i tu će lošije kartice prije skiksati nego mikrofon.
Ne želim ponovo započinjati pitanje kalibracijskih fajlova" :)

Tek za ilustraciju "problematike" uprizorujem unutrašnjost jednog VRLO PROSJEČNOG mjernog mikrofona od cca 250 Eura. U kompletu je i dodatni mikrofon koji "ide" do 16.000 kHz od dodatnih stotinjak Eura, te eksterni kalibrator od dodatnih 120 Eura.
OVe brojke sam naveo tek zbog odnosa veličina. One nisu beznačajne, a uređaj je tek prosječan.
Uređaj sadrži hrpu čipova s obje strane pločice. Ima Eeprom s kalibracijskim veličinama koje se automatski apdejtiraju prilikom kalibracije jer je svaki mikrofon, posebno kondenzatorski podložan promjeni karakteristika nakon nekog vremena, a tada pripadajući kalibracijski fajlovi, čak da su i ispravni, više nemaju puno smisla.
na izlazu se dobije precizni analogni i digitalni signal.
Zajedno s postojećim digitalnim kompletom (osciloskop, signal generator) u bode ploter modu tvori savršeni amaterski sklop za audio mjerenja. Pri tomu je rezultat vrlo pristojan i precizan.

Zato mi nije jasno kako se "vrhunski rezultati s ekstremnim frekventnim rasponom mogu očekivati od mikrofonskih kapsli od 5-6 dolara i zvučnom katicom od npr 20 ?????

Slika

U svakom slučaju isplati se probati. Tako se može skupiti iskustvo (pozitivno i negativno) koje vodi argumentiranoj raspravi.
Zmajz, u svakom slučaju ako štogod bude trebalo, tu sam. Imam nešto LF čipova, koji metar TL072 što standardnih, što SMD, a vjerujem da bi se pronašlo još štogod toga.
P2P ideja nije loša ali treba voditi računa o što kraćim vodovima.
Na kraju sve skupa oklopiti i koristiti što bolji kabel.
Preporučio bih da se cijeli sklop s mikrofonom, fetom i OPampom smjesti zajedno s baterijom u jedno kučišće.
Sve skupa ne bi niti trebalo biti veće od nekog manjeg mikrofona. Pri tomu treba predvidjeti mogućnost fiksiranja na kakav tronožac jer kombinacije "iz ruke" il "sa stolca" nisu dobre jer će narušiti sliku. Mikrofon treba biti slobodan u prostoru kod mjerenja.

Ako se sve spakira zajedno, lakše će biti voditi pojačani signal do zvučne kartice koja opet ne bi smjela biti daleko. Ne više od metar-dva iako je po šemi dozvoljeno čak 10 metara.
Znam da je sve to već poznato, ali nije loše kao dio checkliste :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala