Punjac praznjivac baterije toyota hibridne

Punjac praznjivac baterije toyota hibridne

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 5:45 am

Gledan na ovom forumu nema neke neaudioflske teme, sve samo hi tech, kablovi zvucnici!

Evo jedne, pojavio se problem baterije na toyoti koja je nakon 10 godina rada pocela pokazivati neke znakove starosti :mrgreen:

Nova kosta oko 2500 eurica pa od tuda i motivacija bavljenja ovom tematikom, baterija se satoji od 28 clanaka NiMh spojenih u seriju od 7.2, uk.napona oko 200V.

Taman za na lampe.
Bepone

Re: Punjac praznjivac baterije toyota hibridne

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 5:49 am

Da ne prepricavan internet koga zanima nek si prosurfa.

Znaci kako auto koristi bateriju od 40-60% uk.napona samo, tokom godina dolazi do smanjenja kapaciteta, a pogotovo bateriji smetaju velike topline, ima problema i sa hladjenjem jer se nalazi pod zadnjim sicem , zacepi se ventilator sa prasinom, sve skupa dovodi do alarma koji se pojavljuje na prednjoj ploci kiji izaziva blagi sok jer se ne zna u tom trenutku ca je sa autom i koliko i ako uopce se more vozit. Ni bas neka situacija ali na kraju se dolazi do toga da je sve to rjesivo.

Garancija je 10 godina, a baterija je pocela radit probleme nakon 10 god i 2 mjeseca :lol: ca ti je japanski inzinjering.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 5:54 am

Kako punit bateriju od 200 V i ca treba napravit? Pun je youtube "rjesenja" ajmo rec pokusaja bolje, kako ne kupit odmah novu bateriju nego malo odgodit jos koju godinicu glavni problem, a to je zamjena baterije novom :mrgreen:
Ideja mi se svidja u startu! I.krenuo i ja tim.smjerom.
Postoje dobri prius forumi gdje se mogu naci iskustva ljudi kroz 15 godisji span rekondicioniranja NiMh baterija pa se nalaze hibridni auti od 2005 na cesti sa starim(obnovljenim) baterijama. Odlicno to mi treba.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 6:03 am

Odabrani sistem:
Punjenje jeftinim Led driverom, 250V, 0.3A konst struja, iskljucivanje kad napon naraste preko zadanog praga (200-230V).

Praznjenje: Opterecenje baterije 200V sa 3 lampe 75-400W 220V , pa praznjenje do zadanog praga (180-160 ili do 80V).

Ova radikalna metoda punjenja i praznjenja svih clanaka odjednom i bez monitoringa celija je najjeftinija i najopasnija, jer ne pada napon svih jednako i moze se lako povuc neka celija na 0V i unistiti.
Prednost je jeftinoca i brzina rada jer se svi clanci odjednom koriste. Mana je unistenje baterije i "bijeg" loseg clanka strmoglavo prema 0 V nakon ca mu se potrosi kapacitet, i tu treba zaustaviti proces praznjenja.
Bepone

PostPostao/la DrFireBottle » Ned lis 26, 2025 11:08 am

Koliko mi je neopisivo drago čitajući ovu temu da vozim 30~40 godina stare benzince formacije rednih 6 ili V-8 cilindara :D
DrFireBottle

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 2:55 pm

a je .. ali ca je tu je.

Treba rekondicionirat bateriju, nakon ca sam ponistio greske dijagnostikama raznoraznim (pojavilo se 3 puta) sad je (privremeno) opet sve ok. ECU usporedjiva napone na celijama i javlja ako je izmedju njih neka razlika. Kad se proces zavrsi, vrati se kapacitet celijama od 2,3 Ah, na 5-6, od pocetnih 6.5Ah. Ca su dobri rezultati. Slabi moduli koji ostanu na manje od 3 Ah, se zamjenjuju slicnima oko 5Ah, nikako novima jer ce se opet pojavit greska. Nabava rabljenih test. internet.

Obnavljaju se clanci da imaju slican kapacitet i ujednaci se napon na svima prije ugradnje, tako da se svi spoje u paralelu (svi + zajedni i svi - zajedno) i tako se ostavi 24 h. I nadamo se da ce se bar jos 50.000km nece javljat greska (sad je na 170.000km i to je neki prosjek da se tu vec mijenja hibridna bat.)

Ali zamjenom se ne dobiva nikakva avantura :lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 2:58 pm

Odluka je pala jednostavno na PIC i plocica je nacrtana i iskonstruirana.
punjoc.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned lis 26, 2025 2:58 pm

program je odradio AI. :lol: uspio je to napravit uz samo 4 greske..plocice dolaze... ali vrah mi nije dao mira i htio sam sve clanke mjeriti u isto vrijeme..
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Pon lis 27, 2025 12:52 am

Dobar si, svaka čast.
A ja sam baš prije par dana uzeo 13 godina stari Peugeot Ion, čisti električar. Da barem malo potrošim viškove od 6MWh iz panela na krovu, koje inače šaljem u mrežu zabadava.
Stanje baterije je na oko 85 posto, što znači 85km dosjega, taman do posla i nazad pa po trgovinama i slično, punim doma preko noći. Benzinac za duže puteve je ostao kod kuće. Za hladjenje baterije si osim ventilatorom pomaže i sa klimom (sam si je upali i pošalje hladni zrak na nju kad izmjeri povišenje temperature).
ion.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Bepone » Pon lis 27, 2025 1:25 am

more i to gleda i ja nesto u tom smjeru samo ne bas cista struja jer znam da je tu bezbroj problema :lol:
punjivi hibrid sa nekom normalnom autonomijom + benzinski motor kao ca je RAV4 PHEV, samo ca prevec kosta :mrgreen:
Bepone

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala