Za potrebe izložbe treba na brzinu srediti i ovaj aparat.
Zanimljiv je po tome što ga je proizvodila relativno mala firma, (u stvari manufaktura) "Radio Elektro" iz Kragujevca.
U svojem "opusu" imali su svega 4-5 modela od kojih je ovaj bio najzastupljeniji.
Taj radio nije bio čest gost u našim krajevima pa je utoliko zanimljiviji.
Kutija bakelitna s 40 serijom cijevi (UCH42 UF41 UBC41 UL41 i UY41)
Godina proizvodnje 1954, što ga čini relativno ranom pticom na ovim prostorima.
Sve u svemu, simpatičan mali radio.
Stjecajem okolnosti nabavio sam tri (u stvari, dva i pol) primjerka od kojih je jedan relativno neuobičajen, ali ga je netko tweakao, izbacio iznutrice i ugradio nekakav tranzistor.
Njega ću isto pokušati nekako srediti.
Vratimo se ovom našem....
Kutija kao takva je dosta solidna samo što je boja prednje maske uglavnom otpala.

Ostatak je bilo dosta teško skinuti, ali nakon dobrih sat vremena, potrošene dvije rotacijske četkice i primjenom "drot kefe" mi je uspjelo.
Boja na slici izgleda pomalo žućkasta, što ne stoji. To će se kasnije vidjeti po gumbima koji su isto bijeli.
Uz put sam kutiju malo ispolirao jer je bila dosta abšisana.
Srećom, nema nikakvi drugih oštećenja pa je to bio lagan zadatak.
Nakon špricanja primerom, nabacio sam nijansu prljavo bijele boje.

Ti radiji su se radili u raznim bojama, među inim i u posve bijeloj, pa se ne može puno promašiti
Bakelit je bio smeđe i crne boje. Ovaj je crn, a druga dva su smeđa.
Za sljedeći ću iskoristiti boju ostalu od RIZ-ove zelenkaste plastike jer je posve ista kao i na drugoj kutiji.
Elektronika ovog aparata je u prilično jadnom stanju :

Zato ću iskoristiti onu iz drugog aparata, a ovu ću rješavati kasnije, kada drugi dođe na red
Ova je kompletna i vjerojatno će trebati samo zamijeniti par kondenzatora (puno više ih i nema

Dosta za danas.
Još ću samo poskenirati skale za potrebe arhive te sređivanja i trećeg aparata.
Moram skenirati i značku, jer će mi u suprotnom jedna nedostajati