Ming Da MC-7R pretpojačalo

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Sub lip 17, 2017 5:36 pm

Kako sam JVCa dovršio, odmah sam se primio ovog pretpojačala, dok je još volja tu i lemilica vruća. :)

Ovako pretpojačalo izgleda u originalu, ispod šasije.

Slika

SVE VAN!! Kompletno sam povadio sve što ne treba, ostalo je samo ožićenje i glavni elementi napajanja.

Slika

Slika

Počistio sam ovu crnu ploču koja drži podnožja, vratio je unutra i ovo sa slike je praktički gotovo. Ostalo je još par elemenata spojiti, no za danas je dosta.

Slika

Nadam se da će sve ići smooth.

Što se tiče grijanja, nema problema s time, još sam morao dodati serijske otpornike kako bih dobio napon grijanja u nekim granicama normale. (6.25VAC - 6.35VAC). Bez tih otpornika napon je 6.9VAC.
:)
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3403
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la Dean » Sub lip 17, 2017 5:45 pm

Jesi probao sa selektorom ulaznog napona? :whistle:

A pitanjce..... Što je trebalo rastavljati pojačalo? Odnosno, što nije bilo u redu? Jel to bio neki refresh ili popravak?
...pipl mast trast as....
Avatar korisnika
Dean
 
Postovi: 3733
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 4:21 pm
Lokacija: Zagreb

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Sub lip 17, 2017 5:57 pm

Pojačalo je bilo neispravno i vrlo brzo sam ustanovio kvar. Nakon što sam obavjestio vlasnika da je složeno, rekao je da mu se estetski pretpojačalo sviđa, no da ima preveliko pojačanje i dali se može nešto napraviti po tom pitanju.

U razgovoru sa kolegama s foruma (vidi se sve od početka teme), došli smo do zaključka što se može napraviti i vlasnik se složio. Tako da, trebao je biti popravak, a ispalo je skroz novo pretpojačalo :mrgreen:

Dean napisao:Jesi probao sa selektorom ulaznog napona? :whistle:


Haha, dobro pamtiš, mislim da bih to ja tebe trebao pitati :lol: Ali ajd, moja je greška što nisam provjerio :mrgreen:
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3403
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Pon lip 19, 2017 6:41 am

Završio sam pretpojačalo. Anodni napon je 250V, stabilan, skoro pa i nema pomaka, bez obzira što nisam koristio stabilizator. Struje kroz ulazne cijevi u 5.5mA (6CG7) i 11mA (ECC88).

Shema pretpojačala i ispravljača. Iz ispravljača sam izbacio prvi kondenzator kod ispravljačice i koristim tzv. choke input, pošto sam imao previsok napon, pa da izbjegnem nepotrebne dodatne serijske otpornike u ispravljaču.

Slika

Slika

Ovako sam vodio mase (žuto označeno). Ustvari, tako je, više manje bilo i u originalnom pretpojačalu i ne vidim neki veliki problem u tome (možda me netko ispravi!).

Slika

Naime, pretpojačalo ima određeni problem, a to je DC offset koji se VRLO BRZO mijenja. Šeće između 50mV i -40mV i, kao što rekoh, vrlo se brzo mijenja. Kada sam navečer primijetio taj problem, ostavio sam ga za danas/sutra jer nisam više imao koncentracije. Na oba kanala je IDENTIČAN problem. Iskreno, ne znam odakle bih krenuo, možda ispravljač ili mase?, ali ovo je očito zajednički problem koji se potencira na oba kanala jednako.

Mreža za korigiranje bruma je točno prema upotrebljenim lampama (87.3k i 100k na masu, 250V).

Spojio sam slušalice na izlaz, signal koji se čuje nije 50Hz brum, to je 100Hz ili neka oscilacija. Taj signal se čuje najjače kad je pot dokraja otvoren, a skoro ništa kad je zatvoren.

Ako netko ima ideju, slobodno. :)
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3403
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la Edison » Pon lip 19, 2017 9:01 am

Kod dosta pretpojacala s ovakvim tipom napajanja sam cesto sretao takav mali DC-offset, i dobro si reako, sece... Ako ovakvo pretpojacalo tjera cjevni izlaz onda nema problema s tim offsetom, ali ako tjera tranzistorski izlaz, onda moze biti problema, povremeno se ukljucuje zastita, ili ako zastite nema mogu se zvucnici naci u problemima. No najbolje je kad tog offseta nema, ili kad je jako malen.

Nije do Aikida, vec do napajanja, tj varijacija napona mreze. Probaj stabilizirati napajanje pa ce DC-offset biti puno manji i manje ce setati. Drugog rjesenja ja ne znam. Varira napon mreze i to se preko ispravljaca prenosi i na pretpojacalo. Umjesto izlaznog otpornika (R13 i R14) od 1M stavi nesto od 100k do 200k. To ce malo smanjiti offset. I kad mjeris, terminiraj izlaz s otpornikom od 47k da simuliras pojacalao. I to ce malo smanjiti offset.

Posto imas viska napona, stavi natrag ulazni kondenzator i na kraju prikaci stabilizator. Probaj struju izlazne cijevi spustiti s 11mA na 9 ili 10mA. Povecas katodne otpornike. Inace, Aikido moze raditi i na visem naponu od ovih 250V, cak ce raditi i bolje na oko 300V. Umjesto onog R15 mozes staviti viseokretni trimer pa "na uho" pomocu slusalica minimizirati shum. Slusalice bi trebale biti barem 300-ohmske.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 3725
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la ilimzn » Pon lip 19, 2017 12:12 pm

Koliko puta moram reci da masa ne zavrsava na cicnchevima pojacala i onda carobno nestaje?
1) Ocigledna petlja u masi
2) Neocigledna petlja u napajanju
Mislim da sam ponesto puta rekao i da spajanje svih masa u zvijezdu mase NIJE idealno rijesenje, pogotovo ne za pojacala koj aimaju jednu masu i jedno napajanje za oba kanala a kanali su fizicki razmaknuti. To se moze napraviti ali onda zvijezda ne izgleda tako da idu zice kud koja nego imaju tocno odredjen oblik.
Tu si se ulovio na to sto si ostavio zice mase spojene na nacin kineza koji j eisto negdje procitao o zvijezdi mase ali nema pojma kako i zasto. Isto tako uz tolike elektrolite i visak napona napajanja data je idealna prilika da se odvoje napajanja lijevog i desnog kanala tako da svaki ima svoju zavrsnu RC sekciju nakon elektrolita iza zavojnice. To se izmedju ostalog radi da se ne pojavi petlj au napajanju, a ti je imas. Sjetiti se treba da je za izmjenicnu struju napajanje = kratki spoj, dakle sve struje iz stunja u stupanj i iz izlaza van se zatvaraju kroz napajanje. A sad na slizi oznacis vodove napajanja i mase tako da svaki kondenzator napajanja proglasis za kratki spoj, i petlja postaje jasno vidljiva.
ilimzn
 
Postovi: 886
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 20, 2017 6:21 am

Bravo momcovi, hvala na pozitivnim savjetima. Slušao sam SVE, prepravio sam i sada je to super!!

Prvo par slikica.

Slika

Slika

Slika

Slika

0.6W otpornici su vrhunski za ovu primjenu. Odlično se radi s njima u samom podnožju između pinova lampi, tako da sve vrlo kompaktno ispadne. Što se tiče toga dijela, tu problema bilo nije.

Slika

Presložene mase. Masa ulaznih činčeva je spojena skupa pa ide na potenciometar koji se spaja s masama ulaznih lampi. Sa slike se vide te tri žice gdi se spajaju. Komad bakra sam stavio u obliku slova T. Tu spajam i mase izlaznih lampi, masu izlaznih činčeva i samo jedna žica ide na CT točku mase. Iz CTa idu posebne žice prema svakom kondenzatoru. Napajanje sam presložio tako da svaka lampa imaju svoj zasebni RC filter nakraju. Dodao sam prvi kondenzator na ispravljačicu 10uF 450V.

Napon napajanja na 233VAC je 254VDC na svakoj lampi. 6CG7 su tako na 5mA, a ECC88 na 11mA. Tako će i ostati. DC offset sa opterećenim izlazom je +-3mV i to bez stabiliziranog napajanja. To je ono što se tražilo. Slušalice nemam 300ohm, samo 32 ohm, ali za razliku od jučer, sada je mrtva tišina na njima. :whistle:

Slika

Slika

Slika

Ove tri slike neću komentirati, reći ću samo jednu riječ. Parket!
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3403
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la vilim » Uto lip 20, 2017 3:31 pm

Tom hifi kako vidim ti si potpuno očerupao kinesko predpojačalo i na toj razvalini složio ovaj Aikidov spoj. Međutim ono kinesko nije tako loše jer ima dvije interesantne povrarne veze, pozitivnu lokalnu i negativnu globalnu. Pojačanje tog predpojačala kada ukloniš obje povratne veze iznosi 436 puta (unutarnje pojačanje pojačala) i negativnom PV srušeno je na iznos od 8 puta. Pozitivna PV stavlja se najčešće na izlazne dijelove pojačala gdje su veliki signali i veća izobličenja nego na ulaznim dijelovima i u pravilu taj unutarnji segment pojačanja izdiže oko 2 puta i na kraju priče sve je u petlji NPV. Na taj način drastično se smanjuje izobličenje, izlazni otpor i popravlja se odnos S/N . Osobno ne bih razbucao taj spoj koji zahtjeva jače znanje sklopovske elektronike osobito ako se upustiš u računske provjere. Davorin ti je kao iskusni lisac lijepo rekao da ne uklanjaš granu PV jer ona tu igra značajnu ulogu već da malo ozbiljnije napraviš analizu samog spoja koja nije jednostavna. Ne znam kako zvuči ovaj Aikido spoj čije pojačanje ti je oko 9 puta ali je šteta što niko nije čuo sonično ponašanje kineskog predpojačala !!.
vilim
 
Postovi: 93
Pridružen: Pet stu 06, 2015 9:33 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la tom_hifi » Uto lip 20, 2017 5:50 pm

Slušao sam ja taj preamp kod sebe i nisam nimalo bio oduševljen, najiskrenije.

Tako je, sve sam povadio van i složio Aikido. Danas ću probati, kasnije navečer jer sada ne mogu upaliti GM-70, nemam klime u sobi :mrgreen:

U potpunosti sam uvjeren da će Aikido raditi bolje. Moje stručno znanje nije na razini nekih sa ovog foruma, ali korištenje povratne veze da se toliko ogromno pojačanje smanji toliko puta dodavanjem toliko povratnih veza nema nikakve logike i rijetko kada je to dobro zvučno radilo.

Ako trebam pojačanje 9x, zašto prvo pojačati signal (karikiram) stotinu puta, pa onda smanjiti nešto manje od toga? :mrgreen: Bezveze.
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3403
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Ming Da MC-7R pretpojačalo

PostPostao/la davorin » Uto lip 20, 2017 6:24 pm

Kombinacijom pozitivne i negativne povratne veze je moguće znatno proširiti dinamički opseg pojačala i time spriječiti pojavu jakih izobličenja (i "clipping"-a), dovođenja izlaznog pojačala u nelinearno područje, pa čak i izgaranja zvučnika. Dobrom kombinacijom (čitaj: dobro proračunatom!) PPV i NPV je moguće postići kompromis između negativnog utjecaja jake negativne povratne veze (kompresija dinamike, neprirodna struktura preostalih harmonika te poremećeni fazni i intermodulacijski odnosi) i vrlo niskih harmonijskih izobličenja uz dodatak velike otpornosti na prevelike pobudne signale.
Dobra strana pojačala bez negativne poveze je prirodna harmonijska struktura izobličenja i nenarušena dinamika, ali i proporcionalno veća izobličenja (svih vrsta) ovisna o visini pobudnog signala.
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 5000
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja

Tko je online

Baidu [Spider] pregledava forum i 1 gost

cron