JVC A-X9 integrirac

Re: JVC A-X9 integrirac

PostPostao/la deleted user » Ned kol 04, 2013 12:57 am

Drz'se ti vakuma druze, pijesak je zlo! :mrgreen:

PostPostao/la s@ki » Pon kol 05, 2013 9:16 am

Neznam koliko ću ti laprdat ono što već znaš no prema načinu na koji si opisao mjerenje možda bi ti moglo pomoći.

Bipolaran tranzistor se može prikazati kao spoj dvije diode, i to :
NPN: anoda diode na bazi, a katode na emiteru i kolektoru
pnp: obratno

Zadatak ti je provjeriti da li su spojevi baza-emiter i baza-kolektor čitavi.
Baza - kolektor : mora voditi kad je "vodljivo polariziran. Spojit crvenu pipalicu na bazu, crnu na kolektor za NPN tranzistor odnosno obratno za PNP tranzistor.
Multimeter na diode check:trebao bi očitati izmežu 0.55 i 0.7 odnosno kad obrneš pipalice OL.
Multimetar na ohm: u propusno polariziranom spoju očitavati ćeš vjeroatno nešto reda MOhm a u obratnom OL

Procedura za baza - emiter je ista kao i ova prije navedena.

Kolektor - emiter će uvijek pokazivati OL odnosno prekid bez obzira kako okreneš pipalice.

Ukoliko ti je ovo komplicirano mogu ti proslijediti na neko vrijeme tranzistor tester koji će sam prepoznati o kojem se tipu tranzistora radi, koje mu je pojačanje, da li je ispravan i izbaciti "leakage current" što zna bit zgodno prilikom servisa :D
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Pon kol 05, 2013 12:45 pm

Brzo mjerenje ispravnosti bipolarnog tranzistora:
+pol pipalice klasičnog mjernog instrumenta (sa skretnim kalemom; stavljen na mjerenje otpora, područje x100 ili, ako ima x1000) spojiti na kolektor tranzistor (NPN) tako da se rukom-prstima drži pipalica i kolektor, a -pol pipalicu spojiti na emiter isto prdržavajući prstima-rukom kontaktni dio. Nakon toga jezikom dotaći izvod baze tranzistora. Ukolko tranzistor ima pojačanje, kazaljka instrumenta će pokazati otklon. :D :lol:
davorin

PostPostao/la s@ki » Pon kol 05, 2013 12:53 pm

pogotovo ako je instrument sa LCD displejom ? :P
eh.... a ja pokušavao biti uzbiljan i pomoć čovjeku :D
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la pamook » Pon kol 05, 2013 1:15 pm

:lol: :lol: lako je vama ludog zayebavat :mrgreen: :lol: :lol: :romance-grouphug:

LesFaul napisao:Drz'se ti vakuma druze, pijesak je zlo! :mrgreen:

yup, narocito u kupacima kad upadne u procjep tijekom picigina :o :lol:

ma to ja skupljam malo i pijeska, onako, za na policu :D

Sto se tice mjerenja jezikom, nakon par iskustava s 9V baterijom i probom "da li valja" iste, vise nista (na struju) ne mjerim jezikom...

S@aki, skuzio - igrat cu se cim mi se mozak malo oporavi od ovih temperatura, nije bas da ce postat supravodic, ali ove vrucine svode sve kognitivne funkcije na basic instinct, sto je dobro u nekim slucajevima, a u nekim (koji ukljucuju rad sa strujom) - i nije :mrgreen:

nisam nista radio po pitanju estetike i ciscenja, trgovine su bile otvorene dopodne ali "nisam stigao" otici pokupovati potrebne mi boce tekucina za ciscenje, pa sad sve miruje, do sutra... barem sto se ovog projektica tice :dance:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja