Jolana Diamant

Re: Jolana Diamant

PostPostao/la Dean » Pon vel 06, 2017 6:13 pm

Fretboard ne skidaj sa vrata. Kao prvo to se ne radi viskom i rašljama , nego toplinom, a tada sigurno uništavaš fretboard (hvataljku). Vrat se ravna tako da ;
- prvo skineš žice,
- odšarafiš maticu sa šipke, podmažeš ju i vratiš nazad.
- štelanje vrata je izuzetno inertno i ono što napraviš, vidjet e se nakon nekoliko sati (gitara je stara)
- ne stežeš maticu ko sumanut, nego mrvicu i gledaš što će se desiti...
- tako to....

- kad je vrat ravan pobrusiš pragove sa jednim od poznatih brusnih pakni na hrv. tržištu.
- Potove bi zamjenio za CTS ili Alphu i mir....

ono što ti ostane od tjela, a ne treba ti,, eto ja ću uzeti pa makar me žena izbacila iz kuće... :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Schultz » Pon vel 06, 2017 9:23 pm

Dean napisao:- kad je vrat ravan pobrusiš pragove sa jednim od poznatih brusnih pakni na hrv. tržištu.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Master of disaster » Uto vel 07, 2017 12:02 am

Dean napisao:Fretboard ne skidaj sa vrata. Kao prvo to se ne radi viskom i rašljama , nego toplinom, a tada sigurno uništavaš fretboard (hvataljku). Vrat se ravna tako da ;
- prvo skineš žice,
- odšarafiš maticu sa šipke, podmažeš ju i vratiš nazad.
- štelanje vrata je izuzetno inertno i ono što napraviš, vidjet e se nakon nekoliko sati (gitara je stara)
- ne stežeš maticu ko sumanut, nego mrvicu i gledaš što će se desiti...
- tako to....

- kad je vrat ravan pobrusiš pragove sa jednim od poznatih brusnih pakni na hrv. tržištu.
- Potove bi zamjenio za CTS ili Alphu i mir....

ono što ti ostane od tjela, a ne treba ti,, eto ja ću uzeti pa makar me žena izbacila iz kuće... :mrgreen:

Probati ću se poigrati još sa vratom ovako kako kažeš. Ako odustanem od gitare ide tebi. Ali imam plan za nju, vidićemo...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Uto vel 07, 2017 12:14 am

Dakle, kakve Alphe, kakvi bakrači ovo su potovi.
Ugljena staza na pertinaksu je debljine milimetar i pol barem. Može ju se i šmirglom čistit, ima mesa. :mrgreen: To naravno nisam napravio već sam alkoholom i štapićima za uši jurišao. :mrgreen:

Potovi su pravi robusni tkz ruska škola, nema tu bojazni da će puknut pero kojim je pot zatvoren. To te ja pitam. :mrgreen:
Bilo je u njima (doduše tek sam dva od četiri očistio) dosta prljavštine. A to su potovi sa bijele gitare i minimalno su "šuškali" Baš me zanima kakvi su potovi na crnoj, oni jako "šume" i prekidaju kada ih se pomiče.
Fotić mi je na popravku pa su zbog toga slike još gore nego inače, ali što je tu je...

Prije:

16651376_1124306261029771_293974828_o.jpg

16523456_1124306137696450_280795973_o.jpg

Poslje:

16523302_1124306297696434_1409500742_o.jpg

Zadovoljan sam kako je ispalo, čut ćemo kako će raditi...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la s@ki » Uto vel 07, 2017 9:44 am

imaš tu na srednjem nekakav crni talog. daj to počisti
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Master of disaster » Sri vel 08, 2017 11:12 am

Brusilicom? :think:
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2017 11:49 am

Master of disaster napisao:Brusilicom? :think:

Predlažem čekić, sjekiricu i plamenik! :mrgreen: :angry-fire: :chores-chopwood: :violence-chainsaw:
A sada ozbiljno: baci te potenciometre i stavi nove, pa makar i plastične od PIHER-a!
Stari potenciometri firme TESLA nisu niti kao novi u ono doba predstavljali kvalitetan materijal, a to nisu pogotovo danas nakon ~30 godina! Mijenjao sam takve potenciometre na jednakim gitarama još '80-ih godina sa bilo kakvim drugim (čak i ISKRA ili EI-Niš su bili bolji!) jer su stvarali šum, pucketanje, "gušili" su visoke tonove, karakteristike su im bile nejednake i vrijednosti netočne, a kontakti (između lemnog dijela i ugljeno-grafitnog sloja) su znali gubiti kontakt pri promjenama temperature i/ili vlage (npr. nakon istovara instrumenata iz vozila/kombija s kojima su se instrumenti dovozili na koncerte!).
Svi danas dostupni (BURNS, ALFA, CTS, ECC, PIHER, itd....) metalni potenciometri su bolji i njihova cijena nije tako visoka kao kod "audiofilskih" da opravdava reparaturu TESLA potenciometara!
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sri vel 08, 2017 12:06 pm

:lol: :lol: sad mi kaže kada sam ih reparirao :doh: :lol:

Imaću u planu onda zamjenu, privremeno ipak idu unutra, mene više brinu kondenzatori koji su gitari, sve skupa su četiri (mislim da su po dva ista) nekakva minijaturna, na jedom sam uspio pročitati 1 mikrofarad (ili nano farad? Nisam sada napamet siguran, navečer kada nastavim radove ću provjeriti. Veća dva su pocrnili :? probat ću ih premjeriti sa LRC metrom, ali mislim da bi ih bilo najbolje zamjeniti. Nisam se nikada sa ovim bavio pa neznam kakve kondenzatore bi bilo najbolje staviti umjesto tih?
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2017 12:17 pm

U boji tona dolaze kondenzatori između 22nF i 56nF, a vrijednost ovisi o vrijednosti potenciometra i impedanciji PICK-UP -a, kao i o afinitetu gitariste.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sri vel 08, 2017 12:31 pm

500k su potenciometri. Privremeno ide sve originalno unutra a kada budem kupovao nove potenciometre, staviti ću sve novo.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja