KOSMAJ PLANINA

Re: KOSMAJ PLANINA

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 14, 2015 12:43 am

Skoro pa gotovo....

Prema predviđanjima, gotovo da nije bilo problema kod puštanja u rad :)
Nakon probe kutije ustanovio sam da bi osovina potenciometra slobodno mogla biti par mm dulja.
To ću riješiti sa odstojnicima pločice na koju je montiran.
Javio se još jedan "problem": band preklopnik ne hvata dobro od kada je šasija u kutiji. Fali mrvica na dugom valu.
to je zbog napinjača kojeg sam vidio da je malo labav, ali kad je bilo vani sve je bilo OK.
Sve drugo je dobro i radio vrlo lijepo hvata stanice na svim bandovima.

Slika
Slika
Slika

Ovaj je drugi po redu s hrpe.
Osim šara furnira i boje letvica identičan je onom s druge stranice.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la zuzi » Sub ožu 14, 2015 12:52 am

Rekla bi moja punica: Cukor piks.
zuzi

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub ožu 14, 2015 11:08 am

ovako posebni radio primjerci bili bi fora da se ih samo u staklenu kutiju stavi.. :D
jos jedan ozivjeli lijepotan iz tubemane radionice,majstore svaka cast :clap:
Pao Pepeo

PostPostao/la Schultz » Sub ožu 14, 2015 3:28 pm

Odlično...

Svaka čast...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la fixxxer » Ned ožu 15, 2015 10:56 pm

Milina...

:clap:
fixxxer

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 15, 2015 11:23 pm

Uspio danas "doštukati" osovinu za potenciometar.
U stvari, ne osovinu, već sam podložio pločicu s potenciometrom sa 7 mm odstojnicima.
Sada su osovine savršeno poranvnate :) :)

Slika

Na slici izgleda da je još uvijek kraća, ali ispala je bez greške :)

Slika

Sređen je i band preklopnik.

I ovaj dio priče bi sada bio gotovo dovršen.
Ostalo je još prišarafiti četiri šarafa s donje strane, staviti filc nogice i postaviti stražnji karton.
Radio je trenutno na 24 satnom testu.
Malo iritira lagano brujanje, ali Kosmaji su bili poznati po tome, a ne bih htio ništa tvikati :) :)

Zvuk je vrlo dobar, snažan i čist.
Šteta da nema više stanica a da nisu s bliskog ili dalekog istoka :(
tubeman

PostPostao/la legijaaa » Uto tra 14, 2015 10:25 pm

Jako dobar posao. Mene interesuje sledeća stvar. Naime i ja imam jednog ljepotana kojeg želim da kvalitetno odradim , pa me interesuju detalji reparacije. Kao prvo fali mi dio furnira na bočnoj stranici koji furnir da nadomjestim (tip furnira) , kako je najbolje prebrusiti cijelu kutiju , koji lak ste koristili (dali je nanošen četkom ili špricom) i kojom crnom bojom ste radili dno.
E sad me interesuje kad ste radili šasiju dali ste sve elemente skidali i jelo ovo prefarbano poslije , kao i zvučnik naveli ste skidanje patine itd.
legijaaa

PostPostao/la tubeman » Ned tra 19, 2015 2:06 pm

Tek sam sada vidio post :(
Puno je to pitanja u jedinici vremena.
Bilo bi dobro malo pogledati i ostale postove pa će se vjerojatno pronaći i odgovori na sva ta pitanja :)

Ali evo par odgovora:

Koji furnir koristiti?
To nije lako pitanje jer ne znam o kojem se aparatu radi, koliko furnira nedostaje i na kojem mjestu?
Ako se radi o manjem komadu, može se praktički iskoristiti neki sličan i sa malo pripreme (toniranja) nadomjestiti.
Jasno da tada treba planirati lakiranje ili politiranje šelakom (ovisno o finišu).
Neki put je jednostavnije skinuti stari furnir i odraditi novi. To je, jasno, puno više posla, ali sve ovisi o afinitetima.

Kako prebrusiti cijelu kutiju?
Opet ovisi o kvaliteti i debljinii furnira, te stupnju oštećenja.
Neki put je najjednostavnije sve dobro očistiti i tek lagano prebrusiti s finim vodobrusnim papirom, po mogućnosti da se što manje ošteti originalni lak.
Nakon toga je dovoljno sve skupa ispolirati s nekim sredstvom na bazi voska (za podove ili namještaj). Nakon 7-8 seansi će to jako dobro izgledati.
U najgoroj varijanti se skine cijeli sloj boje, po potrebi istonira i prelakira kakvim lakom.
Ako se želi "originalnost" onda treba voditi računa da su do četrdesetih godina ( pa i kasnije) kutije lakirane nekom vrstom šelaka, a pedesetih nadalje sa lakom najčešće na bazi nitroceluloze. Nešto slično se još uvijek može nabaviti, ali biti će sve teže jer sadrži "zabranjena" otapala.
Šelak se u pravilu nanosi rukom (na forumu je više puta opisano kako), a sve ostalo bi trebalo špricom (sprej ili kompresor).
I jedna i druga metoda zahtijevaju puno pažnje i dobru pripremu.

Koja crna boja?
Obični crni mat lak. Ovaj ovdje je iz spreja, mada bi se na ovakvim malim i uskim površinama to moglo napraviti i kistom.

Šasija?
U ovom slučaju su svi elementi skinuti sa šasije. Neki put ostavim podnožja i dio djelova ispod šasije. Sve ovisi o stanju šasije i elemenata.
Šasija je nakon temeljitog pranja miniwashom , obrade srredstvom za odmašćivanje, brušenja, tetiranja sredstvom protiv korozije na kraju hladno pocinčana (već opisano).

Skidanje patine?
Opet ovisi o stanju zvučnika ili kojeg drugog elementa.
Ako sve skupa nije previše oksidirano, "patina" se može skinuti malom rotacionom četkom (dremel ili klon).
To zna biti vrlo dosadno i dugotrajno, ali daje dobre rezultate.
Jače oksidacije se ne mogu riješiti samo na taj način. Tada nakon (opet korištenja rotacione četke) slijedi cinčanje ili lakiranje.
tubeman

PostPostao/la legijaaa » Pet tra 24, 2015 12:32 pm

Evo da vidite stanje i koji furnir je oštećen.Slab sam sa drvetom pa neznam jel ovo orah ili neki drugi furnir. I ne mogu da nađem gdje ste opisivali hladno cinčanje pa ado može smjernica. Hvala!!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
legijaaa

PostPostao/la tubeman » Pet tra 24, 2015 2:51 pm

Ne znam točno koji je furnir, ali u ovom slučaju bi bilo najbolje odljuštiti cijelu tu stranicu i zamijeniti je s novim komadom furnira.
Nije velik i sama zamjena ne bi trebala biti problematična.
Boja se lako istonira, a vjerujem da ćeš i lako pronaći "originalnu" boju.
Zgodno je što je svaka kutija šarama unikatna, ali zato nema recepta za zamjenu :)
Krpanje ne preporučam jer bi bilo jako teško povezati šare :(
Ne znam kako izgleda ostatak, ali možda bi bilo najjednostavnije sve to ošmirglati.
Vrlo vjerojatno će biti dovoljno preći sve s finim brusnim papirom jer je lak star i izblijedio te sakriva pravu boju.
Radio nije neka posebna muzejska vrijednost pa se nitko neće žaliti na noviji lak :)
U svakom slučaju, poslu treba pristupiti smireno i bez žurbe.
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja