Simpatično pojačalo s etiketom Plančić, napravljeno 2001.godine.
Izgleda se prehladilo pa je kihalo i kašljalo.
Po pogledu u unutrašnjost, preventivno odlučio zamijeniti elektrolite.
Prvo su u oči upali kondenzatori od 100 uF/450V koji su se od vrućine jednostavno izuli.
Zanimljivo, najgori su ispali toliko opjevavani Kendeli.

Kada sam malo bolje pogledao i skinuo par kapica, ustanovio sam da ima još kandidata za zamjenu.
U visokom naponu je bio upregnut lanac od 4 x po 470+220 uF.
Nakon mjerenja ustanovljeno je da su svi 470 uF "bolesni" i zreli za zamjenu.

Na zalihi sam imao 330 uF dok sam sa 470 (odgovarajućih dimenzija) pomalo deficitaran.
U dućanu su poprilično skupi, a eBay nisam imao vremena čekati.
Zato sam izbacio i jedne i druge i u paralelu stavio 4 x 330+330 što je u konačnici postiglo praktički isti kapacitet.
Pri tome su ovi Rubyconi na dlaku istih karakteristika.
Postojeći su "šarali" od 279 - 560 (!) uF.
Vjerojatno su zato kroz njih tekle različite struje što je uzrokovalo grijanje.
Novi ne pokazuju nikakve tragove grijanja niti nakon par sati rada.

Od ostalih sam "iskombinirao" upotrebljive lance za ostale napone s time da ih što prije treba posve zamijeniti, što će se uskoro i dogoditi zajedno s još nekoliko drugih zahvata.
Inače, pojačalo je lijepo i promišljeno napravljeno. Neke stvari bi se danas malo drugačije napravile, ali ne smijemo zaboraviti da je napravljeno prije trinaest godina.
Potenciometar je ALPS a interno ožičenje KIMBER.
Uz put sam malko osvježio rostfraj ploču.

Sve to bi trebalo još temeljito ispolirati, ali neka ostane za koji drugi put
Kada je sve već bilo rašarafljeno, iskoristio sam priliku i postavio podloške od pjenaste gume ispod mrežnog transformatora čime sam posve spriječio prenošenje mogućih vibracija i "zujanja" transformatora na šasiju

Vodilo se računa o tome da se211-tice se vrlo jako griju, pa je zato i šasija prilično velika a razmještaj promišljen.
Svi naponi za grijanje su ispravljeni, što zajedno s ostalim konstrukcijskim detaljima daje totalno tiho, bešumno i bezbrumno pojačalo.
Kod uključivanja se čuje jedva čujni kratkotrajni "hmm" tako da samo svjetlo od žarenja cijevi daje do znanja da je pojačalo upaljeno kada nema signala.

Mjerenja daju naslutiti da bi se koješta moglo unaprijediti, ali to će još doći na red.
Mjerenjem snage i izobličenja može se zaključiti da bi možda bilo vrijeme i za zamjenu izlaznih cijevi.
Na žalost, nisam ih mijenjao jer bi cijevi sa zalihe prvo trebalo formirati, za što nije bilo vremena.
Šteta, jer i mene zanima kako zvuče cijevi iz 1932, 1935, 1938 i 1940 (VT4B, VT4C, VT-GM-4C, 211)
Imam ih 6 pari od kojih su samo dva komada bila korištena
Ostale (6sl7 i 6sn7) su kao nove sa full emisijom.
Probao sam ih mijenjati sa ruskim, i praktički su sve bile odlične i bez mikrofonije što je inače mana onih nabavljenih zadnjih godina.