DENON AVR1908

DENON AVR1908

PostPostao/la tubeman » Ned vel 02, 2014 3:24 pm

Obaveza prema mojem "dobavljaču" koju sam jako nerado preuzeo jer me AV prijemnici užasavaju.
Iz više razloga:
Prvo zato što su samosebeučvršćujući - nema u njima ništa čvrsto što bi omogućilo koliko - toliko normalno servisiranje.
Drugo, zato jer je servisiranje (pogotovo vezano uz točku gore) vrlo neizvjesno jer je sve to jedan procesor ovdje više njih) koji uglavnom možeš samo gledati i plakati nad njim. Popravak kvara procesora je praktički nemoguć - čitaj neisplativ pogotovo u takvoj cjenovnoj kategoriji uređaja.

Ovoga sam se prihvatio jer je dijagnoza bila kvar tri kanala pojačala.

Neka dva mjeseca nisam uspio smoći snage da ga samo otvorim jer sam znao da ga treba rasturiti do daske da bih došao do ta tri kanala koji su se (naravno) nalazili duboko u srcu tvorevine :(

Jučer je konačno došao taj dan i teška srca sam se uhvatio šrafcigera te nakon više od sat vremena uspio ugledat inkriminirana pojačala.
Naravno, sve skupa je u tom trenutku izgledalo otprilike ovako :evil:
I sada ti nešto podešavaj :) :) :)
Slika

Srećom, pojačala su rađena u diskretnoj tehnici pa je tranzistore bilo lako zamijeniti.
Na kraju, ustanovilo se da je izgorjelo samo pojačalo za centralni zvučnik, dok su ona zadnja dva za surround back bila samo isključena u setupu (pojačalo podešeno za dvozonski rad).
Budući je ovo bila jedinstvena prilika, premjerio sam sve ostalo.

Sastavljanje je bilo nešto lakše od rastavljanja jer je sve odmah sjelo na svoje mjesto, a broj spojnih žica je doista minimalan.
Tu se vidi da je uređaj (osim za servisiranje) prilično dobro promišljen.
Jednostavno, bilo je nemoguće bez četiri kata pločica strpati sve to u koliko-toliko normalne gabarite.
Slika

Uz put sam sve očistio od prašine, ali zahvati su bili minimalni jer je uređaj dosta nov i vrlo uredan.
Obzirom na njegovu dosta nisku cijenu mogućnosti su mu vrlo impresivne.
Jedino je snaga u odnosu na hladnjak možda precijenjena (7 x 90W).
Trafo je doduše poprilično velik, ali je hladnjak relativno skroman.
A i par tranzistora je, BLAGO JE REČI, "knap" za tu snagu (darlingtoni 2SD2390/2SB1560) :)
Možda je sve projektirano tako da neće baš svi kanali raditi punom snagom ali....
No, da ne filozofiram previše....

Nakon provjere i testiranje izlaznog relejnog modula sklapanje je, kao što sam već napisao, bilo dosta jednostavno (iako je opet trajalo skoro dva sata).
Slika
Slika
Slika
Slika

Osobno se užasavam AV prijemnika, ali obzirom na to što nude, nije neka velika hereza koristiti ga u normalnim i nezahtjevnim kućnim uvjetima.
Vjerujem da će većina nas na to gledati s gnušanjem i mučninom, ali srećom, nisu svi kao mi :mrgreen: :mrgreen:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: DENON AVR1908

PostPostao/la audio kutak » Ned vel 02, 2014 3:50 pm

ja sam također dobio jedan AV uređaj po račun, otišao mu glavni procesor, preko 500 kn...
kada sam ga otvorio, dočekao me isti šok kao i tebe, treba to rastaviti....

poslužio je kao donator organa za Studio pojačalo i druge stvari
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la ilimzn » Ned vel 02, 2014 4:01 pm

Deklaracije snaga se 'elegantno' izvlace na metodologiju mjerenja koja je ostala jos od stereo pojacala. Mjeris po dva kanala i to 5 minuta. Daleko je to od starog standarda 'a;; channels driven' i to satima... ali prolazi po tom novom standardu i to je evidentno dosta.
ilimzn

PostPostao/la stressman » Ned vel 02, 2014 4:22 pm

izgleda arhitektonski skoro isto kao i slony kojeg sam popravljao. a isto tako i technics kojeg sam uzeo da si ga slozim za sobu za gledati filmove....
as vintage as it gets

Slika
stressman

Vrati se na: Refresh starih uređaja