RIZ VIKEND

RIZ VIKEND

PostPostao/la tubeman » Ned svi 25, 2014 7:49 pm

NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA !!!

U pauzama između šelakiranja i testiranja SQL parsera, na brzaka sam sredio kutiju od RIZ-ovog prvog tranzistorskog aparata.

RIZ VIKEND
Godina proizvodnje 1960.
6 tranzistora (OC169 OC169 OC169 OC71 OC72 OC72) i dvije diode (OA79 OA70 )
Dugi i srednji val.

To je prvi tranzistorski prijemnik napravljen na području EX YU, mada je te godine više proizvođača izbacilo svoj model.

U to vrijeme su se tranzići radili od šperploče presvučene umjetnom kožom.
Moram priznati da su takvi tranzići izuzetno atraktivni i danas jako cijenjeni.

To je i najveći problem kod restauracije u slučaju da je presvlaka oštećena ili prljava.
Ako ništa drugo, onda je gotovo sigurno abšisala.
Takav materijal se dosta teško nabavlja.
Odgovarale bi i neke vrste knjigoveškog platna, ali dosta je teško do njega doći i (ili) dosta je skupo.
Vikendi su relativno rijetki pa sam bio više nego sretan kada sam ga nabavio prije 3-4 godine.
Stanje je bilo takvo da nisam imao volju krenutu u restauraciju iz već navedenih razloga budući je kutija bila u dosta lošem stanju i jako je ružno izgledala.
Izvana još kako-tako, ali iznutra je bilo sve potrgano jer je netko pokušao zadnju stranu zalijepiti za ostatak kutije Neostikom, i tako svaki put kada su se mijenjale baterije :) :)
Uz to, stažnji poklopac je bio prilično izvitoperen.
Bočni metalni držači ručke su bili posve oksidirani kao i M4 vijak s kojim su bili pričvršćeni iznutra.
Vijke je trebalo otpiliti i napraviti nove.
Bočne držače sam morao prebrusiti i nabaciti pozlatu + sloj bezbojnog laka kao zaštitu od guljenja.

Slika
Slika
Slika

Umjesto navlačenja nove "kože" odlučio sam primijeniti sasvim drugu tehnologiju:
Popraviti oštećenja i što bolje polijepiti postojeću presvlaku te ju prelakirati.

Dao sam smućkati dvije boje (sprej) koje su odgovarale postojećim bojama.
Imam još par sličnih tranzića koje imaju iste kombinacije boja pa će se iskoristiti još barem dvaput :)

Rastavljanje je bilo malo teže jer se sve raspadalo, a tamo gdje bi bilo dobro da ljepilo ne drži, držalo je ko doberman :(
Na kraju sam uspio sve to potpuno rasturiti i očistiti od starog ljepila.

Na takve materijale je potrebno prvo nanijeti primer za plastiku kako bi se lak dobro uhvatio jer je podloga elastična.
Tamo gdje je trebalo, zakrpao sam kutiju ili presvlaku sa posebnim kitom, i sve prelakirao dvaput + jednom s bezbojnim lakom tek ovlaš, kako se sve skupa ne bi (unatoč mat laku) previše sjajilo.

Kutija je dovršena i sada slijedi elektronika s kojom ne bi trebalo biti previše posla.

Slika
Slika
Slika

Najveći problem će biti gumb za mijenjanje stanica kojeg moram replicirati.
Srećom, to je bio standard kod praktički svih tranzića u to vrijeme i imam ga na nekoliko drugih.
Budući imam nekoliko tranzića kojima nedostajei upravo takav gumb, morati ću ih napraviti više komada.
Dobro je to što je jednostavan i proziran pa će poliesterska smola biti sasvim dobro rješenje.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: RIZ VIKEND

PostPostao/la sonny » Ned svi 25, 2014 7:53 pm

Ako ti neće biti problem, poslikaj faze izrade gumba...
Pretpostavljam da će u igri biti neki jednokratni kalup ili nešto slično ?
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la tubeman » Ned lip 01, 2014 9:50 pm

Uspio sam kroz vikend vrlo malo raditi - niti iz bliza koliko sam planirao ili htio :(

Ipak, uspio sam pokrpati ploču tranzića, pobacati van one ogromne kondenzatore i staviti nešto prikladnije, ne baš iz onog doba već desetak godina mlađe :(
Bez toga jednostavno nije išlo jer je sve trebalo iznova presložiti budući je radio bio podvrgnut raznim nepodopštinama i tvikanjima (krparijama) :(
U biti, bio je posve uništen i siguran sam da će biti zafrkancije i s oživljavanjem iako je sada sve "na svojem mjestu",
Srećom, imam kompletnu dokumentaciju pa vjerujem da će sve proći u redu.

Pločica je bila sva oksidirana i garava tako da sam je jedva dotjerao u koliko-toliko razumno stanje.
Sve je trebalo iznova prelemiti kako bi sve skupa na nešto sličilo :(
Promjenjivi kondenzator je isto bio "tumplan", bojim se da čak nije niti originalan i jedva sam ga namjestio otprilike tamo kuda spada s tim da je trebalo prilagoditi nosač i napraviti par dodatnih rupa za učvršćivanje na njemu.
Prije toga je išao na odmašćivanje i kupanje u UZV kadici.
Kako god da ispadne, trud se isplati jer je radio ipak relativno rijedak.

Na žalost, fotoaparat su mi "oteli" kroz vikend tako da će prve slike biti tek sutra :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la SaWa » Ned lip 01, 2014 10:17 pm

Prvi popravak u srednjoj školi koji sam radio je bio na tak nekom radiju.Ako me dobro sjećanje služi,to je bilo ovako...
Jako je krčao dok se traži stanica.Kaže nastavnik,vjerovatno su limovi na promjenjvom kondenzatoru pomotani.
kaže nastavnik,ajmo; utikač,kabel,grlo i žarulja...spoji kondenzator u seriju i vrti ga dok ne baci iskru,kad se to dogodi znaš gdje je pomotan,a i žarulja zasvjetli... :idea: ... :lol:
SaWa

Vrati se na: Refresh starih uređaja