GRUNDIG PS1020 GRAMOFON

GRUNDIG PS1020 GRAMOFON

PostPostao/la tubeman » Uto pro 08, 2015 10:23 pm

Još jedan Grundig na faceliftingu :) :)

Budući je položio 24 satni test, vjerujem da mogu objaviti dovršetak kratkotrajnih sitnih radova na ovom simpatičnom gramofončiću starom cca 35 godina :)
Naime pustio sam ga raditi jučer navečer, i zatekao u istom stanju nakon povratka iz Zadra prije sat vremena.

Dijagnosticirano mu je postojanje duše ( :) ) tj, uključivao se sam kako je htio i okretao proizvoljnim brzinama, te ga se nije moglo isključiti kada si htio , a kada se to pokušalo, stroboskop je počeo blinkati.
U prvi čas je to izgledalo kao sofisticirano ponašanje bolesnog ili prgavog mikroprocesora, ali uvidom u šemu se dobro vidi da takvo nešto ne postoji :) :)
Spuštanjem mašte na zemlju došlo se do neispravnog kondenzatora od 22 nF spojenog paralelno mikroprekidaču kojim se uređaj uključivao i isključivao pomicanjem ručke.
Sve skupa je trebalo još dobro mehanički poštelati jer i minimalna odstupanja položaja pojedinih mehaničkih dijelova uzrokuju čudljiv rad.
Zamijenjen je i trimeri u seriji s regulatorom brzine za 33 okretaja koji je izgleda uzrokovao varijacije brzine.
To se pokazalo kao logično rješenje budući je 45 okretaja bilo OK.
Naravno, kao i kod svih takvih starih uređaja trebalo je obaviti osnovne higijeničarsko sanitarne aktivnosti.
Potom je uređaj, koji nigdje nije niti ogreban, pokazao svoj prvobitni sjaj i šarm.
Shell, zvučnica i mat nisu originalni (da si slučajno ponosni vlasnik ne umisli da će i njih dobiti :twisted: ).

Gramofon ima DD pogon sa analognim podešavanjem brzine ( isto ga je trebalo malo podesiti) koje lijepo radi i nakon 24 sata nije se pokazalo nikakvo razdešenja.
Tanjur je od debelog aluminija i dosta je težak tako da obećava :)

Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja