Sansui TU-719

Sansui TU-719

PostPostao/la tom_hifi » Uto tra 16, 2019 5:39 am

Nije klasični refresh, više popravak. Vrlo zanimljiv tuner, kao i sami vlasnik, također ljubitelj Sansui-a. Navedeni tuner je kupio u stanju da ne prima stanice, ne pomiče se jačina prijema stanice, cijeli frekventni opseg je pomaknut udesno (najniža frekvencija je bila 90.1MHz, a najviše 114.4Mhz).

Navodno je bio kod 4, 5 majstora koji nisu uspjeli skužiti sami uzrok problema, a posljedica je bila kompletno raštiman tuner plus što sam kompletno cijelu špagu morao posložiti i naravno, odljepili su i zamaknuli analogni 'cajger'.

Danko (Tubeman) je zbilja referenca po pitanju kvaliteta slika, no, ja sam više usputni slikač, zaboravim slikati korake, a kad slikam, ispada tako tako :mrgreen:

Uglavnom, posložio sam uređaj. Uzrok problema bio je prekid u keramičkom trimer kondenzatoru na FM dijelu, što je rezultiralo prtljanjem majstora po špagi, pa prtljanjem po svim ostalim trimerima, zavojnicama i slično!

Samo par slika kao konačni rezultat.

20190408_174816.jpg

20190414_141807.jpg

20190414_141830.jpg

20190414_141854.jpg

IMG-20190414-WA0010.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

Re: Sansui TU-719

PostPostao/la Gosha » Uto tra 16, 2019 9:13 am

Ti keramicki trimeri se mogu u nekim slucajevima popraviti. Imaju srebrene obloge preko keramike i cesto se desi da popusti kalaj od obloge i srafa kojim se podesava (neka vrsta "hladnog lema"). Samo treba brzo , malo jacom lemilicom dodati malo kalaja, tj. prelemiti. Ako su obloge izlizane usled cestog okretanja (citaj, los majstor) onda nema popravke. Zasto bi ovo neko radio kad trimeri nisu previse skupi? Pa u nedostatku adekvatnog u tom trenutku, a uvek nekud zurimo ili ako zelimo da zadrzimo keramicki trimer jer ne volimo plastiku.

Najveci problem pri podesavanju tunera je podesti sto bolje S-krivu FM detektora. Ne znam zasto se zove S-kriva kad treba sto manje da lici na slovo "S" :) .
Treba da ima sto ravniju kosinu da bi imali sto manja izoblicenja. Za to podesavanje koristim jedan vobloskop proizvednje Ei Nis, koji je koriscen u fabrici radio aparata ( sa njim je podesavan i ceveni HSR140/160) samo mi je najveca muka da ga "instaliram" na radni sto. Kod tunera koji imaju nul indikator i digitalno pokazivanje vfrekvencije, moze se dosta dobro podestiti i "na uvo". Podesimo zeljenu stanicu za koju znamo radnu frekvenciju o okretanjem feritnog jezgra u FM detektoru podesimo da nul indikator (indikator najbolje podesenosti) bude u sredini. Jezgro treba okretati bukvalno "milimetar po milimetar" da bi se tacno podesilo.
Evo jedne slicice:
Slika S-kriva.jpg

Inace obozavam da popravljam radio prijemnike a i obozavam radio kao medij (ne gasim ga 24h,365 dana, ma gde bio).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Gosha; Uto tra 16, 2019 9:42 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Gosha

PostPostao/la tom_hifi » Uto tra 16, 2019 9:28 am

Gosha napisao:Ti keramicki trimeri se mogu u nekim slucajevima popraviti. Imaju srebrene obloge preko keramike i cesto se desi da popusti kalaj od obloge i srafa kojim se podesava (neka vrsta "hladnog lema"). Samo treba brzo , malo jacom lemilicom dodati malo kalaja, tj. prelemiti. Ako su obloge izlizane usled cestog okretanja (citaj, los majstor) onda nema popravke. Zasto bi ovo neko radio kad trimeri nisu previse skupi? Pa u nedostatku adekvatnog u tom trenutku, a uvek nekud zurimo ili ako zelimo da zadrzimo keramicki trimer jer ne volimo plastiku.

Pokušao sam brzo prelemiti, dao sam si truda, gledao pod povećalom, mjerio instrumentom, ali dugoročno gledajući, novo je bolje. Ovo sam nabavio od žene jednog pokojnog radio amatera, radi savršeno. Bolje nego stari trimer :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Gosha » Uto tra 16, 2019 9:40 am

tom_hifi napisao:Pokušao sam brzo prelemiti, dao sam si truda, gledao pod povećalom, mjerio instrumentom, ali dugoročno gledajući, novo je bolje. Ovo sam nabavio od žene jednog pokojnog radio amatera, radi savršeno. Bolje nego stari trimer :mrgreen:

Naravno, uvek je bolje novo, osim ako nije vino ili rakija :)
Gosha

PostPostao/la tom_hifi » Uto tra 16, 2019 10:26 am

Ja sam, doslovno, podešavao na uho :mrgreen: Čitao sam servisnu knjigu, podesio i premjerio napone na referentnim točkama i primio se podešavanja. Nakon što sam 'Radio 101' dobio kako spada, provjerio sam par ostalih stanica koje znam da imaju odličan signal kod mene i sve rade na full i odlično. Stereo prima odmah, lock radi kako spada. Vjerojatno bi bilo još nešto bolje da imam kvalitetnu i adekvatnu opremu, no, za to trenutno nemam ni novaca, a ni vremena. Polako i sigurno prema naprijed. ;)
tom_hifi

Vrati se na: Refresh starih uređaja