Strana 1 od 12

Sansui AU-217 II

PostPostano: Ned srp 14, 2019 12:04 am
Postao/la zlatko
U jednoj sam dugoj fazi popravka-refresha AU-217 u lošem stanju, uglavnom doveo sam ga u donekle radno stanje - jedan kanal je dosta glasniji i rastura u bas području. Mjerio sam AC na izlazu i različito o frekvenciji ovaj kanal je 0,7 do 3,5 puta jači, uglavnom, da ne davim - do volume potenciometra su praktično jednaki a poslije njega ovaj podivlja. To je prvi problem, a drugi … je da ne mogu skinuti gumb potenciometra, kako bi ga mogao pokušati počistiti... i inače trebam moći skinuti prednju stranicu iz više razloga, osim ovoga navedenog, trebam maknuti ekvalizer pločicu kako bi mogao normalno pristupiti elementima na pločici pojačala. Ne ide što god sam pokušao, nekako sam s povećalom uspio pogledati kanalić gdje je šarafić i vidio da nema šanse jer je sve lijepo zaobljeno pa sam izbušio šarafić - međutim ne mrda ni za milimetar kao da je zalijepljen. Ne mogu vjerovati - je li moguće da ga je neki majstor zalijepio ? :cry: Znam da ovdje ima znalaca koji čuda rade i vjerujem da iz bogatog iskustva imaju rješenje za ovaj nemogući slučaj … molim pomoć :?

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Ned srp 14, 2019 12:21 am
Postao/la Khadgar2007
Ja imam na refreshu jedan 217koji je ispravan pa ti možda mogu dati koji savjet. Sada mi je malo kasno za pisati veći tekst ali sutra ću sigurno reći koju riječ više.

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Sri srp 17, 2019 7:36 pm
Postao/la zlatko
... ima li nade ? :bow-blue:

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Sri srp 17, 2019 8:10 pm
Postao/la Khadgar2007
Imam dosta posla pa sam jednostavno zaoravio, da si me ranije podsjetio vjerojatno bi ranije dobio odgovor,ali evo ga sada.

Šarafić u gumbu za potenciometar je inbus, tako da ako si ga zabušio imaš gadan problem, jedino što ti preostaje po meni je do kraja izbušiti taj šarafić ili ako imaš ludu sreću da nisi izbušio glavu inbusa da uzmeš inbus ključ(metrički) i probaš odšarafiti. Ako si izbušio glavu inbus šarafića znaš i sam što je činiti,a to je kemijanje i za to nemam baš savjet.

Ostalo se skida sa prednje ploče bez šarafića i sličnih trikova. Gumbi su samo nataknuti na osovine,prekidač itd... Prednja maska ima na vrhu i na dnu nekoliko šarafića koje odšarafiš i to je to.

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Sri srp 17, 2019 8:37 pm
Postao/la zlatko
... šarafić je bio imbus i tako sam i krenuo, međutim bio je potpuno uništen, glava šarifića je iznutra bila potpuno zaobljena tako da ga ništa nije lovilo ... svašta sam pokušavao pa je preostalo samo bušenje - ono što mi može pomoći je koje su dimenzije šarafića - trenutačno sam izbušio u dubinu, koliko sam izmjerio, nekih 5 do 6 mililetara: ako ti nije problem možeš li izmjeriti promjer i dužinu šarafića, promjer vrata potenciometra i tjela gumba kroz koje ide šarafić ? ... unaprijed zahvalan :)

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Sri srp 17, 2019 8:51 pm
Postao/la Khadgar2007
Mesingana "piksa" u kojoj je šarafić je 4mm debljine, a šarafić(sa navojem) je promjera 3mm.

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Sri srp 17, 2019 9:08 pm
Postao/la zlatko
...toga me i bilo strah znači da je šarafifić dug 5mm?... izbušio sam 5 mm u tijelo pikse ... s borerom 4 mm ... a gumb k'o zaliven ...ili zalijepljen :(

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Čet srp 18, 2019 11:11 am
Postao/la Khadgar2007
Evo ovako ti izgleda gumb za glasnoću iznutra.

au217 volume (1).JPG


au217 volume (2).JPG


Osovina potenciometra za glasnoću je 6mm nenazubljena i ja mislim ali nemoj me držati za riječ da je i meni išao teško van. To sam rastavljao sigurno prije 2 mjeseca pa se točno ne sjećam. Ali ti si sada to možda dodatno zakomplicirao sa bušenjem pa ti možda i srh od te mjedene pikse zakočio osovinu potenciometra. Uglavnom dalje nemam savjeta kako da riješiš problem.

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Čet srp 18, 2019 12:04 pm
Postao/la zlatko
... da i to je moguće pokušaću bušotinu malo 'postrugati' ... u svakom slučaju hvala ti puno i nadan se da će mi biti od pomoći ... javim rezultate kakvi god bili ...

Re: Sansui AU-217 II

PostPostano: Ned srp 21, 2019 11:49 pm
Postao/la zlatko
... danas je pao ! ...ali ne bez teške borbe, pokušao sam malo postrugati 'bušotinu' s 4,5 mm borerom- bez rezultata … pa malo produbiti - ništa … šarafić po svim saznanjima više nije mogao postojati :? … sve je mirisalo na totalno destruktivna rješenja, ipak odluka je pala na proširenje 'bušotine' u dimenziji promjera osovine potenciometra - 6 mm - proširio sam u dubini 4-5 mm i lijepo vidim unutra tijelo osovine, ali pomaka nema - drži se k'o sraslo... iz očaja, nemam više šta izgubiti, idem produbiti još par milimetara … i to bi to ! Kako sam jednom rukom držao gumb potenciometra a drugom bušio, osjetim da se nešto dogodilo - povučem gumb i on ide ! :dance: … dakle - ne bi to nikom poželio... :doh: Još jednom hvala za slikice i savjete -pomoglo je :D
Inače pokušao sam počistiti potenciometar kontakt sprejem i ispuhati komresorom, ali nisam primijetio promjenu i dalje je desni kanal napumpan i glasniji - može li to otvaranje i čišćenje riješiti ?