Još jedan iz serije Iskrinih mjernih i radioničkih uređaja koja se proizvodila šezdesetih i sedamdesetih godina.
Ustvari, najveći dio te serije je bio namijenjen za edukativne potrebe.
Opis bi možda više odgovarao u rubrici refresha, ali ne mislim ga puno refreširati (a nema se i što), već se radi više o popravku
Donio ga je kolega koji ga je i dobio takvog, skurenog i bez transformatora.
Prethodni "majstor" ga izgleda nije mogao popraviti, pa je uz put još i iščupao trafo
Ispravljač nije baš nešto stabiliziran već samo reguliran od 0-25V, a jedini aktivni element je snažni germanijev tranzistor AD465.
Tih tranzistora već dugo nema u prodaji, a nikomu nije palo na pamet staviti neki PNP silicijev
Prihvaćanje nedavne povelike donacije germanijevih tranzistora se ovaj put pokazalo opravdanim (
Uz to sam ugradio tranzistor koji može podnijeti i dosta viši napon (AD 469 - 60V) tako da bi margina sigurnosti trebala biti više nego dobra.
Doduše, ne znam hoće li se uređaj uopće ikada više koristiti
Veći "problem" je odgovarajući trafo od 2 x 18 V / 1 A.
Unatoč povelikoj hrpi transformatora, pronalaženje "pravog" još traje
Ili su preveliki, ili su premali, ili su prejaki ili preslabi .....
Ako ništa drugo, premotati će se nešto.
Tek nakon popravka ide minimalističko sređivanje u formi čišćenja i glancanja

Zanimljivo je da je tranzistor montiran direktno na Al ploču, bez izolatora, već je cijela ploča izolirana od mase

Reguliranje napona ide vrlo lijepo i meko. Jedini problem je što napon baš ne "drži" jer nema stabilizacije već dosta pada s opterećenjem.