Uher je njemačka firma koja je proizvela niz vrlo kvalitetnih uređaja među kojima su se isticali magnetofoni. Pogotovo oni reporterski i za posebne namjene.
Jedan od popularnih uređaja u tim krugovima je bio i ovaj.
Odlikuje ga vrlo robusna i kompleksna izrada.
Neke od osnovnih karakteristika:
Tri brzine: 2,4 / 4,75 / 9,5 cm/sec,
Dva kanala mono, 40-16.000 Hz
7,5 kg.
Jedan od onih koje je dosta teško složiti i podesiti, pogotovo ako dođu u stanju kao što je bio ovaj moj

Bilo je na forumu govora oko "problema" s Dualima i Thorensima, uljima, filcovima i sl. ali ovo je još pedeset puta gore.
Imam i manual za podešavanje ali puno toga ovisi o podešavanjima i "napeljavanjima" federa, limića, gumica, poluga itd u dijelovima milimetra

Pun je releja, solenoida, kompliciranih preklopnika...... ali nigdje traga zamora. Samo umora i rastrojenosti

Jednostano ne možeš povjerovati što s i kako tadašnji inženjeri utrpali u malo kučište a da radi desetljećima.
Doslovce je bio izvučen iz grabe u očajnom stanju.
Srećom je bio gotovo kompletan i s ispravnom elektronikom.
Dobra stvar ovakvih "profi" i poluprofi uređaja je njihova robusna izvedba tako da je unutrašnjost bila prilično sačuvana.
Stajao je godinama u šupi i nisam bio na čistu hoće li ikad doći na red.
Prevladao je razum (

Da ne opisujem previše jer se sve svodi na isto: Čišćenje, mozganje, napeljavanje, nabava potrebnih dijelova i sl.
Najveći problem je što je prednja ploča bila u dosta lošem stanju.
Nekako sam ju pokrpao tako da nije baš nakazna.
Ostatak kutije treba još prelakirati, ali to će biti kad bude vremena.
Par slika:
Slike "prije" nemam ali imam nekoliko iz faze obnove.

Zanimljivo da su praktički svi kondenzatori u savršenom stanju. Naravno, zamijenio sam najveći dio, pogotovo one u ispravljaču.
Zafrkanciju s zamjenom gumica i remena te podešavanje dlaka bolje da ne spominjem

Kao što sam napisao slijedi još lakiranje nekih dijelova kutije jer se malo previše vide iskrzani rubovi.
Na slikama se ne vidi previše stanje prednje ploče ali moram reči da mi se ne sviđa previše

Inače takav magnetofon je postao popularan i kao akter afere Watergate