konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

ON TOPIC forum. sav off topic biti će premješten

Re: konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 2:02 pm

Watch on youtube.com

evo jedan za mjerenja
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 4:21 pm

da ne bi ostalo sve na teoriji, krecemo sa sonidom.
evo zmajeva kutija BG20 je postala testna za to.. najprije je nekako pripasan midbass SCW200A (lnico) umjesto Visatona BG20, bafle negnut na kauc sa nekom mekanom dekom za videt malo kako ce se to ponasat. mjerenja napravljena na 15 cm i 70 cm u sobi za vidjet razlike, ustvari takav mi je kauc :mrgreen:
s0.jpg

s3.jpg

cijeli zid sobe i portrete ne smijem pokazat jer nije u skladu s duhom pojedinih clanova foruma i smatrali bi to provokacijom, dok bi drugi bili naravno bili odusevljeni :lol: :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Bepone; Uto ožu 17, 2020 4:48 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 4:31 pm

na 70 cm, u osi a kasnije i pod malih kutevima snimao sam za vidjet gdje pocinje pad visokih, vidi se nakon jedno 2.5-3kHz i tu planiram dodat visokotonac..
sonido mjerenja OB 30 st.png

onda mikrofon postavljen na 15 cm od membrane u osi i ponovljene snimke, eliminiran donekle utjecaj sobe i odmah je cisci graf jer ima manje refleksija sobe prema mikrofonu, crvena linija u osi..a nakon toga pod 30 stupnjeva plava linija
sonido mjerenja OB usporedbe.png

svjetloplava linija je u osi na 70cm od prije.. nisam mijenjao volumen, gornje dvije su nove dvije linije na blizu..koje su glasnije.. ima neki peakic oko 500 Hz ali to cemo videt jos.. trazim trenutno rez za visokotonac, ovako mi izgleda na 2-2.5 kHz da bi moglo bit najbolje, da ne nastane rupa pri slusanju "zboka". vidi se razlika blizu/ daleko i kako jedna ravna linija u donjem spektru nestaje.. vec nakon 70 cm pretvara se u grbavicu..ide montiren u kutiju i sve nanovo
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 5:03 pm

montiran u box.. bass je postao odlican /naprema OB :lol: malo je blize sad mic.. lakse se vide razlike
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 5:51 pm

evo skatula, sad malo slusan, nasao sam nesto za korigirat, fale visoki to se cuje.. bass je odlican, ostatak cemo po putu,. sutra montiren visokotonca, a do kraja dana vjerovatno cu iz-simulirat ove grafove gore sa visokotoncem za videt ca mi treba od bobina i kondenzatora
s6.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 17, 2020 10:59 pm

plan v0.0 za sutrasnje prtljanje sa skretnicom, sa ovim realnim mjerenjima od gore.. kad mi to bude prosviralo sve skupa vjerovatno cu ic u zelenu anehoicnu komoru, samo da se pokosi prije :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 18, 2020 10:18 pm

pokosio danas zelenu komoru i odradio mjerenja sad navecer u tisini...samo sonido jos uvijek
1. gornja bijela 15 cm od centra membrane mic
2. srednja ljubicasta 50
3. donja plava 50 cm i 30 stupnjeva zakrenut
sonido vani 5 -50 cm.png

sad vidin tocno vidim odziv drivera, koje doline mi dodaje kutija i okvir, a ovaj interesantan peak na 500 Hz me intrigira.. probat cu driver montirat na neku drugu plocu i ponovit mjerenja
Zadnja izmjena: Bepone; Sri ožu 18, 2020 10:40 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 18, 2020 10:27 pm

evo i jednog starca na mjerenju, 50 godisnji Philipsov 12" bas sa membranom od stiropora u jednoj kompresiskoj kutiji, i usporedba sa modernim driverom u BR, na istoj udaljenosti 5 cm od membrane mic
usporedba sonido SCW200 Philips Bombardon AD5201S.png

kako nisam znao do sada kolika je osjetljivost Philipsa ,iz grafa se vidi da je slicna , oko 90tak dB (koristit ce se do 500 Hz, onaj vrh ce se odsjec)
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 18, 2020 11:03 pm

bobine u trazenju nekih rjesenja nakraju odradio busilicom i jednom duzom vidom :P
Bepone

PostPostao/la drz » Sri ožu 18, 2020 11:05 pm

Imas dampinga u kutiji?
drz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tutoriali