konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

ON TOPIC forum. sav off topic biti će premješten

Re: konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

PostPostao/la Bepone » Pet tra 17, 2020 3:22 pm

neznam kamo stavit ali onda neka bude ovdje,
nova akvizicija, dugo vremena na meti i konacno u zadnji tren jer su svi vec svugdje rasprodani, specijalni Fostex FE-83 SOL! ukratko predobar driver.. za tih malih 3" ima nevjerovatan zvuk i to odmah iz prvih 5 min od kad je zapaljen..poslije rucka cu malo palamudit o njemu
83.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet tra 17, 2020 6:20 pm

evo par slikica, driver izgleda predivno, neznam ako je to do osobnog dojma ili stvarno je tako ali .. :romance-hearteyes: :romance-hearteyes: :romance-heartsthree: ovaj je stvarno poseban , od izgleda do boja..
831.jpg

u kutiji lepo zapakiran, dobiju se grafovi drivera, japanski neki papiri za napredne, nacrti skatula , bas reflex, i BLH horne, letak o driveru ca je drugacije, lepo za procitat
832.jpg

833.jpg

magnet veci od drivera! to je vec znak da nije obican prdekanac! kako je 3" a neman nikakvu kutiju 3" najblize 4..poslao sam djecu da nesto izrezu od kartona da moren pripasat driver u jednu malu karlsonator kutiju ali su glatko odbili. nije mi ostalo drugo nego sam :evil: odrezao mali karton i u jedno 20 min teske muke pripasao krep trakom na prednju, spojio jos vecom mukom 2 zice na dva konektora iii.. zapalio.. mono na jutub i na LM3875 amp!
834.jpg

to svira bez rijeci, zapanjujuce! fasciniran sam ostao! zvao WAF koja se slozila samnom (rijetko :lol: ) ! svira po tiho, puno detalja, svira glasno opet dobije se dojam punoce, u kantunu mi je soba radi sa zvucnikom i dize mu bass! negdje umjereno glasno je meni najbolje
pricamo ovdje o najgorim uvjetima mono, jutub, chip amp, kablovinje od zida sta je ostalo.. i osjeti se magija! pa ca ce onda bit kad se spoji prava aparatura (i drugi kablovi - od broda)?? :mrgreen:

kako svira? lepo, drek zvuci kao drek, kompresija kao kompresija, odlicni snimci kao jos bolji! to je to! zvucnik za uzivat! nema iritacije, nema ostrih visokih, nema razradjivanja, direkt iz boxa svira normalno! evo slusan taj mono vec 5 sati i najbolje normalno zvuce akusticni istrumenti ali i bass gitara..nije samo za neki teski rock i elektroniku, ali ovako za sve ostalo prva liga.. negdje na nekim trubama sam cuo neki sitni prizvukic da mi se ne svidja ali to je jos diskutabilno da li je do snimke i zanemaruje se totalno kao da nisam ni cuo ..sad razmisljam kako mu vec sutra pripasat 12" za donji dio i to ce bit philips 12" 8-)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la drz » Pet tra 17, 2020 6:33 pm

Ajde, ne budi ti tesko, izmjeri malo. :D
drz

PostPostao/la Bepone » Sub tra 18, 2020 5:14 pm

kompresija 1L nastala za od 200Hz na dalje, nutra dampirano medium do jace donji kraj ide 12"
k83.jpg
Bepone

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub tra 18, 2020 5:57 pm

Si ga izmjerio ? Da vidimo taj donji kraj
Pao Pepeo

PostPostao/la djmilicic » Sub tra 18, 2020 6:01 pm

Jel fali basa? :-)
djmilicic

PostPostao/la Bepone » Sub tra 18, 2020 6:28 pm

znaci basa fali ako se slusa rock, za akustiku ne,
ali ovo ide u paru sa 12" vo je tek priprema,
evo kako mjeri ova litrica, zeljeni pad je od 100 do 200 Hz, u sobi bez usrednjavanja, bez idealiziranja, to bi trebalo van ic mjerit bi se dobilo bolje ali sad mi se neda sve nosit van
mala litrica:
Fe83 kompresija.png

gledajuci mjerenja ispada da treba zrno spustit visoke, ali uzivo ni potrebno

mali karlsonator
k Fe83.png

otprilike na pol metra na sred sobe, na stolici
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub tra 18, 2020 6:37 pm

evo tu mjerenja "gated" freq. resp. kad se odrezu refleksije od sobe, gleda se samo preko 300Hz.400 Hz preko one narandjaste linije koja oznacuje mjerenja ko ja ne vrijede ovdje, jer to ne postoji ovdje
za jasnije videt rupe i izbocine ako treba reagirat
FE83 sol.png
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub tra 18, 2020 6:40 pm

suma sumarum, ako bude trebalo nesto korigirat mozda ce to bit na malom 10 kHz peaku i to za 2 dB, ali ne vjerujem da cu se zamarat s time.. da ce prioritet sutra biti kompresija 60 Lit za Philips 12" Bombardon, 40god starca upogonit! 8-)
Bepone

PostPostao/la djmilicic » Sub tra 18, 2020 6:56 pm

:clap: :clap: :clap:
djmilicic

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tutoriali