konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

ON TOPIC forum. sav off topic biti će premješten

Re: konstrukcija zvucnika u moderno vrijeme

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 20, 2020 5:37 pm

Bepone napisao:zadnji projekt skretnice ka ce poc u TL sa BG20 pa na triode fest (simulirano) , ovih dana gre montaza! ostavljena mala grbavica na FR (sa ovin zvucnikom neizbjezno) ali popeglana impedanca i faza, buduci ce poc na lampas kakov
BG20 TL.png

trenutno kako to ima vec 10 let, a membrana je papir malo mi je mekana.. i gledan ova damar lak na polici.. i on gleda mene.. :lol: :lol:

da javin, ovo gore ne valja.. :lol: dobio trbuh na visokima, -->crveni graf
korekc skretnice 2.png

bio je ocitan krivi fajl za visokotonac u sim./neki s intereta/opet to nesto s interneta!!! :twisted: :evil: / i napravljena skretnica u krivo.. jutanje mjerenje crveno, pokazalo da sam omasio celi fudbal!
trenutno se slusa ovo sivo, malo korigirana skretnica.. , zvuci "live", ok je, mozda jako malo prezensa je ostalo ali i neka se razdelaju kondici..cemo videt za koji dan
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ruj 20, 2020 7:51 pm

Kaj bi tretirao membranu BG20 sa lakom?

Kako maknuti onaj wrinkle na 400 Hz, vidi ti se na impedanciji, to je tamo di BG20 ima rupu u frekvencijskom odazivu i onda dugo istitrava?

Kako riješiti taj problem, onda bi bio savršen za bajz middle zvučnjak u 2 ili 3 way konstrukcijama....
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 20, 2020 8:03 pm

ca ja znan ko se to cuje, on dela samo neki mutez, stavis uho na njega cuje se "mu muuu muu, boo boo muu" i tako neka prirodna onomatopeja :lol: :lol:
mene iritiraju kod saunda samo visoki, od 1 kHz pa 5 kHz to je podrucje strave i uzasa :mrgreen: to treba lepo delat zvucnik.. tu je i podrucje skretnice, gledan ca se lepse cuje.. fullrange to radi najbolje, a ovdje se pojavljuju rupe na 2-sistemcu i to je problem.

BG20 nije za neki veli bass.. ali danas sam neke bubnjeve slusao, dosta je to realno bilo.. ca se tice tretiranja mebrane, imam damar lak i za nis ga ne koristim pa mi milo dela! a i papirnata membrana ubija puno detalja i kad je ucvrstim moglo bi doc do pomaka na bolje (ili losije :lol: :lol: :lol:) to je lutrija , nema nazad. ali ako ne probam , necu ni znat
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ruj 20, 2020 8:25 pm

polakiraj ga ko revelatora sa par poteza lakom, prvo četiri poteza na 90 stupnjeva pa izmjeri, pa onda još 4 na svakih 45 stupnjeva...sa stražnje strane membrane, onako pod koso

možda se zajebavam, a možda se i malo učvrsti....a možda su u šumi ili bunaru, ali bilo bi zanimljivo vidjeti kako se ponaša...

bilo je do nedavno neko lasersko mjerenje uvijanja membrane BG20 na netu, ali sad ne mogu naći...ili su maknuli...
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 20, 2020 8:56 pm

da je neki pametan medju nama o da procita patent ENABL iz prahistorije koji se svodi na tretiranje membrane tocno odredjenih koncentricnih kruznica, jer svaka frekv. titra na drugom promjeru, i vidi kamo da se nalakira BG20 da nema onu izbocinu i rupu bilo bi lako... ali takvog nema :lol: :lol: :lol: znaci lopata, i jako puno zvucnika :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned ruj 20, 2020 8:59 pm

SasaKC83 napisao:možda se zajebavam, a možda se i malo učvrsti....a možda su u šumi ili bunaru, ali bilo bi zanimljivo vidjeti kako se ponaša...
.

ATC mi je namazan necim toliko debelo i jako, da se ni ne mice kad gurnem membranu :shock:
Bepone

PostPostao/la joe dalton » Ned ruj 20, 2020 9:48 pm

Svako mazanje membrane dodaje masu cime se mijenja Fr i T/S parametri.
Tjuning kutije ti vise nece pasati.
joe dalton

PostPostao/la Bepone » Pon ruj 21, 2020 12:48 pm

kad se odlucuje da li nesto nepovratno unistiti ili ne, tu nikad nije bilo dileme :lol: :lol:
nabacena ruka damar laka (razrjedjena smola)
sloj.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon ruj 21, 2020 2:33 pm

Bepone napisao:kad se odlucuje da li nesto nepovratno unistiti ili ne, tu nikad nije bilo dileme :lol: :lol:

:lol: Unistavat ne treba, ali treba eksperimentirati... :clap:
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pon ruj 21, 2020 2:33 pm

Ma samo jako. Svaki eksperiment nauči čovjeka nešto. Makar i uništiš opremu usput! :mrgreen:
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tutoriali