S dosta napora dolazim do građe ali pokušavam ne biti škrtac (

Od početka radija u HR (sredina dvadesetih godina) izlazilo je više novina i časopisa s tom tematikom.
Ove godine se slavi 97. godišnjica radija, ali to nije bio pravi početak.
"Pravi" početak je bio dvije (tri) godine ranije kad je grupa entuzijasta u "Radio klubu Zagreb" napravila prvi upotrebljivi radiodifuzni odašiljač s kojim se relativno kontinuirano

Po tomu bi se ove godine trabala slaviti okrugla 100 godišnjica radioifuzije u HR, ali "službena" stotica će ovako pričekati još tri godine.
1926. godine je osnovana "Radio stanica Zagreb" koja je bila i PRVA radiofonijska stanica na ovim prostorima.
To su "politike" od početka pokušavale osporiti ali činjenice govore za sebe

Jedna od njih su i dionice koje se i danas mogu pronaći.
Dvije takve iz prve serije su došle i do mene

Više o počecima radija će se moći pronaću u materijalima koje pripremam.
Prvi časopis je "Radio Šport" koji je izdavao "Radio klub Zagreb" počevši s 1923. godinom.
Ispočetka još nije bilo emitiranja radio difuzng programa koji je krenuo konkretnije u 1924. godini.
Tu je negdje ponovo pokrenut i časopis (travanj 1924.)
Od tog časopisa imam svega 6 sveščića s vjerojatnošću da će se nabaviti još štogod.
Radio Šport : oficijelni organ Radiokluba Zagreb
Nedavno sam došao do cijelog prvog godišta "Radio Zagreba" iz 1940. godine.
Časopis s tim imenom je izlazio i nešto prije ali i kasnije, no to su već neke druge priče koje će možda isto doći na red u nekom trenutku

Ovaj je zanimljiv jer se odnosi na "sivo" razdoblje neposredno pred WWII.
Digitalizirano je cijelo izdanje.
Još se radi na OCR-u za fulltekst ali već sad se može pregledavati
Ima jako puno zanimljivosti, radio programa i mnoštvo izvrsnih fotografija Toše Dabca kroz koje unatoč jadnoj tehnologiji tiska izvire genijalnost umjetnika.
Već se samo zbog toga isplati pogledati.
Radio Zagreb - informativni tjednik zagrebačke Radio stanice
U "crno" razdoblje (možda se neki i neće složiti ali to je njihovo pravo

Meni je vrlo zanimljiv a vjerujem da će biti i drugima unatoč pokušaju uvođenja idiotskog novokomponiranog "korienskog" pravopisa

Trenutno je vidljivo svega nekoliko brojeva ali upravo je stigla cijela gomila s većinom izdanja koja se trenutno skenira i sukcesivno će se objavljivati.
Hrvatski krugoval - časopis za krugovalni život
Ima toga još, ali pomalo

Odah koristim priliku "žicati" za takvu građu. Trebam samo za skeniranje i ako netko ima ili zna nekoga tko ima (