DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

PostPostao/la tubeman » Pon svi 15, 2023 9:23 pm

Dulje vrijeme pokušavam "istraživati" početke radija u Hrvatskoj i području EX YU.
S dosta napora dolazim do građe ali pokušavam ne biti škrtac ( :) ) pa ću to još neko vrijeme dijeliti s javnošću.
Od početka radija u HR (sredina dvadesetih godina) izlazilo je više novina i časopisa s tom tematikom.
Ove godine se slavi 97. godišnjica radija, ali to nije bio pravi početak.
"Pravi" početak je bio dvije (tri) godine ranije kad je grupa entuzijasta u "Radio klubu Zagreb" napravila prvi upotrebljivi radiodifuzni odašiljač s kojim se relativno kontinuirano ;) ) emitirao radijski program.
Po tomu bi se ove godine trabala slaviti okrugla 100 godišnjica radioifuzije u HR, ali "službena" stotica će ovako pričekati još tri godine.
1926. godine je osnovana "Radio stanica Zagreb" koja je bila i PRVA radiofonijska stanica na ovim prostorima.
To su "politike" od početka pokušavale osporiti ali činjenice govore za sebe :)
Jedna od njih su i dionice koje se i danas mogu pronaći.
Dvije takve iz prve serije su došle i do mene ;)

Slika

Više o počecima radija će se moći pronaću u materijalima koje pripremam.

Prvi časopis je "Radio Šport" koji je izdavao "Radio klub Zagreb" počevši s 1923. godinom.
Ispočetka još nije bilo emitiranja radio difuzng programa koji je krenuo konkretnije u 1924. godini.
Tu je negdje ponovo pokrenut i časopis (travanj 1924.)
Od tog časopisa imam svega 6 sveščića s vjerojatnošću da će se nabaviti još štogod.

Slika

Radio Šport : oficijelni organ Radiokluba Zagreb

Nedavno sam došao do cijelog prvog godišta "Radio Zagreba" iz 1940. godine.
Časopis s tim imenom je izlazio i nešto prije ali i kasnije, no to su već neke druge priče koje će možda isto doći na red u nekom trenutku :)
Ovaj je zanimljiv jer se odnosi na "sivo" razdoblje neposredno pred WWII.
Digitalizirano je cijelo izdanje.
Još se radi na OCR-u za fulltekst ali već sad se može pregledavati
Ima jako puno zanimljivosti, radio programa i mnoštvo izvrsnih fotografija Toše Dabca kroz koje unatoč jadnoj tehnologiji tiska izvire genijalnost umjetnika.
Već se samo zbog toga isplati pogledati.

Slika
Radio Zagreb - informativni tjednik zagrebačke Radio stanice

U "crno" razdoblje (možda se neki i neće složiti ali to je njihovo pravo ;) ) spada i "Hrvatski krugoval" koji je izlazio za vrijeme NDH od 1941. - 1945.
Meni je vrlo zanimljiv a vjerujem da će biti i drugima unatoč pokušaju uvođenja idiotskog novokomponiranog "korienskog" pravopisa :(
Trenutno je vidljivo svega nekoliko brojeva ali upravo je stigla cijela gomila s većinom izdanja koja se trenutno skenira i sukcesivno će se objavljivati.

Slika

Hrvatski krugoval - časopis za krugovalni život

Ima toga još, ali pomalo :)
Odah koristim priliku "žicati" za takvu građu. Trebam samo za skeniranje i ako netko ima ili zna nekoga tko ima ( ;) ), bilo bi lijepo malo pomoći.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3129
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

PostPostao/la daluka » Pon svi 15, 2023 11:01 pm

Mala dopuna kronologije.
U studenome 1918. postavljena je na kulu Lotrščak u Zagrebu prva radiotelegrafska postaja u Hrvatskoj, Radio Grič. Postavio ju je bivši pomorski časnik J. Menike, a sastojala se od uređaja skinutih s austrougarske krstarice Novara. Antena je bila rastegnuta od kule Lotrščak do zgrade današnjega Geofizičkog zavoda. Postaja je bila važan, praktički jedini izvor informacija iz inozemstva koje su svakoga dana objavljivane u posebnim biltenu. Za Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba uspostavljale su se veze s glavnim europskim zemljama.
1920/1921. Šime Torbarina izradio je u Dubrovniku (Gružu) srednjevalni odašiljač prigušenih valova sa iskrištem po uzoru na Marconieve odašiljače. Za pogon odašiljača nabavio je iz Njemačke Ruhmkorffov induktor s napajanjem iz akumulatora od 6 V i strujom primarnog kruga od oko 4-5 A. Za prijem signala upotrijebio je koherer vlastite konstrukcije koji je na udaljenosti od nekoliko desetaka metara pod utjecajem signala odašiljača aktivirao električno zvonce.
1920. nastala je fotografija radioamatera Gustava Patačića, hrvatskog najstarijeg radioamatera, na kojoj se vidi detektor iz 1908. proizvođača “C. Lorentz” koji je radio na srednjem i dugom valu, a ispravan je i danas. Patačić je imao i prijemnik “Telefunken D”, proizveden 1915. za potrebe vojske, radio je na srednjem valu s cijevnim audionom.
Tijekom 1921. godine Torbarina je nabavio kristal od galenita (olovni sulfid PbS), koji je omogućio izradu prijemnika sa kristalnim detektorom. Ovaj prijemnik s antenom dužine oko 50 metara i visinom od oko 10 metara bio je dovoljno osjetljiv da omogući prijem na slušalice radio-telegrafskih emisija obalnih radiostanica, koje su radile na valnoj dužini oko 600 m (500 kHz) kao na primjer Kotor-Klinci (UNK), Bari (ICQ), Brindini (ICE) i da se prati njihova radio-telegrafska komunikacija s brodovima do udaljenosti od oko 200 do 300 km za vrijeme dana, a primali su se i znakovi točnog vremena s Eiffelovog tornja u Parizu na oko 1500 metara valne dužine. Noću je bilo moguće primati obalske i brodske stanice iz cijelog područja sredozemnog mora i neke francuske stanice s atlantske obale udaljene i više od 2000 km. Brodske obalne radio stanice su u to vrijeme već imale prijemnike s elektronskim cijevima, dok su brodovi za prijem koristili kristalni detektor.
1923. godine Torbarina je konstruirao prve radio prijemnike s elektronskim cijevima za prijem telegrafije i radiodifuznih stanica koje su se mogle primati noću i to uglavnom Radio London i još nekoliko engleskih stanica. Izradio je i pokusne odašiljače neprigušenih valova s elektronskim cijevima i telefonskom modulacijom. [4]Na putničkom brodu Kumanovo, koji je plovio duž naše obale, brodski oficir i radio-amater Milan Baletin iz Dubrovnika izradio je i instalirao je svoj odašiljač snage nekoliko vata s odličnom antenom, kao i prijemnik s pet elektronskih cijevi s vlaknom za 4 V i 0,6 A. S njime je redovito održavana radio-telegrafska veza na
frekvenciji oko 500 kHz prilikom dolaska i odlaska iz Dubrovnika na putu za Korčulu. To je bila u stvari prva veza između dvije amaterske stanice ostvarena iz Dubrovnika.
1923. Ministarstvo pošte i telegrafa Kraljevine SHS izdalo je Pravilnik o privatnim radiotelegrafskim prijemnim aparatima. Pravilnik se bavio ograničenjima, a ne poticajima, u vrijeme kada je radio već bio u burnom razvoju. Rješenja Ministarstva po tom pravilniku čekala su se i po godinu dana.
29. ožujka 1924. održana je konstituirajuća sjednica Radio-kluba Zagreb na kojoj su inicijatori, zagrebački radijski entuzijasti, za predsjednika izabrali dr. Otona Kučeru. Oton Kučera, fizičar, astronom i književnik, bio je veliki promicatelj prirodoslovnih i tehničkih znanja. Pokrenut je najstariji radioamaterski klub u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi.
15. travnja 1924. Pravila Kluba odobrio je veliki župan zagrebačke oblasti. Klub je ubrzo imao 300 članova. Istaknuti članovi bili su dr. S. Varićak, Miroslav Plohl, Lj. Šplajt, Josip Lončar, H. Weinberger, inž. V. Stiasni, dr. Ivan Stern, inž. C. Joachimsthal, prof. Vj. Stefanini i mnogi drugi. Tajnik je bio D. Maruzzia.
19. travnja 1924. izašao je prvi broj glasila Radio-kluba Radiošport koji je uređivao prof. dr. Svetozar Varićak, a odigrao je važnu ulogu u promociji radiodifuzije. U glasilu su uz brojne tehničke informacije i upute bili objavljivani i podaci o tome što se sve može radioprijemnicima čuti na području Zagreba, uvjeti za dobivanje dozvole za nabavku radioaparata, radiovijesti i sl. U prostorijama Radio-kluba u dvorišnoj zgradi na Markovu trgu broj 9 organizirani su tečajevi za radiofile koji obuhvaćaju ne samo tehnike prijema nego i samogradnju prijemnika i antena.
1924. je Šime Torbarina napravio prijemnik za kratkovalno područje i kratkovalni odašiljač s cijevi francuske tvornice “Metal”
O zanimanju građana Osijeka za gradnju i slušanje radioprijemnika zabilježila je “Hrvatska obrana” 17. siječnja 1921. kada je izvijestila da je Ministarstvo pošte odobrilo nekolicini osječkih građana da mogu podići radiotelegrafsku stanicu. Osnovan je odbor radi prikupljanja novčanih sredstava te se razmatralo formiranje novinskog ureda.
1922. je u Osijek donesen prvi radio-aparat te je uz naplatu organizirano slušanje radija najprije u hotelskoj sobi, a zatim u Jagerovoj školi.
15. srpnja 1924. osječanin Vinko Papež omogućio je slušanje koncerata iz Londona, Pariza, Beča i Trsta s brodskog radio-prijemnika u dravskoj luci.
26. srpnja 1924. Urania kino d.d. dobiva dozvolu da u svojim prostorijama podigne radio-telefonsku stanicu. 4. rujna 1924. stigla je u Osijek prva radio-aparatura Trgovačkom klubu.
15. studenoga 1924. Redarstvo u Osijeku upozorava građane da je zabranjeno korištenje prijemnih radio-stanica bez prethodnog odobrenja vlasti. Tri dana nakon toga sastaje se inicijativni odbor za osnivanje radio-kluba u Osijeku u kojemu su profesor Adam, dr Städler i Jagodić.
19. studenoga 1924. Trgovački klub je uspio u “Grandu” postaviti radio-aparat D-tip koji je za 20.000 dinara kupio od Telefunkena. Uskoro sve veći broj građana Osijeka posjeduje radio-prijemnike, 1935. njih više od 2.000, pa zbog toga “Hrvatski list” redovito objavljuje “Izvadak iz radio-rasporeda”.
Zagrebački su radioamateri objavili da će od 19. do 23. rujna 1925. u okviru športske izložbe na Zagrebačkom zboru prirediti Radiotelefonsku izložbu. Na toj izložbi je prvi puta u Kraljevini SHS proradila mala radiostanica s radiofonskim programom. Radila je šest dana pod tehničkim vodstvom inž. Joachimsthala i Pokornoga, te inženjera St. Stiania i tehničara Fuchsa. Program, u kojemu su nastupali Bruss, Nikolov, Mandl, Miletić, Kune, Šafranek-Kavić, Plein, Graf i drugi, stanica je emitirala redovito od 16.30 do 17.30 i navečer od 20.00 do 21.30.

Izvor: Tehnički razvoj javnoga radija u Hrvatskoj Damir Šimunović
daluka
 
Postovi: 176
Pridružen: Ned lip 19, 2022 5:02 pm

Re: DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

PostPostao/la daluka » Pon svi 15, 2023 11:34 pm

Postavljanju antenskih stupova 1952. Radija Rijeka na Učki zabilježila je i CiA.
CIA-Radio Rijeka antene.pdf
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
daluka
 
Postovi: 176
Pridružen: Ned lip 19, 2022 5:02 pm

Re: DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

PostPostao/la tubeman » Uto svi 16, 2023 8:55 pm

@daluka...
Uh, mogao Si samo staviti link na "izvor" ( Hrčak ) pa bi se malo lakše pratilo ;)
Inače je dosta teško kod nas pronalaziti "kvalitetne" izvore jer se malo toga zabilježilo a dobar dio toga je relativno nepouzdan pošto je svako doba i svaka "politika" krojila svoju istinu :)

daluka napisao:...
29. ožujka 1924. održana je konstituirajuća sjednica Radio-kluba Zagreb na kojoj su inicijatori, zagrebački radijski entuzijasti, za predsjednika izabrali dr. Otona Kučeru. Oton Kučera, fizičar, astronom i književnik, bio je veliki promicatelj prirodoslovnih i tehničkih znanja.
...


Po pitanju Otona Kučere mogu reči da sam ga osobno prilično dobro istražio pa mogu neskromno ustvrditi da smo kreirali najveći mogući, praktički referentni skup podatak o njemu, i ne samo to.
Sve dostupno je i digitalizirano. Od njegovih knjiga koje su i danas vrlo zanimljive do poveznica na njegove aktivnosti i pojavljivanja u medijima (tisku) i sl.
Vjerujem da je vrlo malo toga neistraženo ali opet, svako malo ipak ponešto iskoči, pogotovo iz njegovih profesorskih dana u Vinkovcima i Požegi.
Osim toga Kučera je jako puno pisao sve po svuda praktički cijelog profesionalnog života.
Srećom, imamo dostupno puno toga i bilo bi šteta da ostane neotkriveno ili da se zagubi ili zaboravi.

Napravili smo i posebnu "zbirku" pa koga zanima može malo pogledati. Čovjek je doista vrijedan dubokog poštovanja :clap:

Zbirka "Oton Kučera" ili Personalizirano ili fulltekst kroz cijelu bazu

Takvih "zbirki" imamo podosta :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3129
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: DIGITALIZIRANA RADIJSKA POVIJEST

PostPostao/la tubeman » Čet svi 18, 2023 4:36 pm

Dodan još jedan časopis iz "crnih" vremena.....

Slika

Hrvatski radio list koji je izlazio 1941. godine a naslijedio ga je već opisani Hrvatski krugoval
Danas su svi brojevi iz prvog posta poskenirani i moguće ih je pogledati.
Još se radi OCR pa će i to biti uskoro.

Inače, časopisi su dosta zanimljivi jer imaju DIY stranice s opisima prijemnika, antena, pojačala i sl. te puno slika iz tadašnjih radio stanica s uređajima, odašiljačima i sl.

Još nedostaje nekoliko brojeva ali vjerujem da će se i oni pronaći.
Jednom.
Možda i ne (rekao bi Joke) :)

U "crnom" razdoblju Hrvatske je izlazilo još nekoliko listova i časopisa koji su mi pobudili zanimanje mada nisu vezani uz elektroniku i radio.

Jedan od njih je i

Slika

Hrvatska krila.
Časopis koji se (osim obaveznom fašističkom propagandom i budaliranjemu - ipak u manjem dijelu) bavio avijacijom i svim onim što je uz to vezano.
Puno slika i zanimljivih podataka, uglavnom s jedne strane, ali i to treba uzeti u obzir.

Još mi nedostaje jako puno toga ali sve se nađe ako se traži ;)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3129
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska


Vrati se na: Literatura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju