Strana 1 od 5

gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 12:55 am
Postao/la Toma
Nakupia sam s vremenom dosta elektronickih komponenti.Svaki put prilikom narucivanja stavim par otpornika više,par kondenzatora više itd.Na kraju se toga skupi da neznam di cu sa tim.
Odlucia sam tako pocet malo po malo radit pojacala sa tim šta imam.Znaci ne kupovat ništa novo vec iskoristit postojece.Mozda koju sitnicu ali ne više od 100kn ulozit jer se onda opet
izlazem riziku da kupim vise nego sto trebam.

Radia bi nešto na šemu trainwreck pojacla i dovoumim se oko dvi stvari .Imam mrežni trafo koji na sekundaru daje 300vac ali izlazi mi je 20w 8k primar .Stavit dvi 6v6 u izlaz mogu i tu mi je sve jasno.Zanima me mogu li staviti u izlaz el34 ali spojenu kao triodu.Odgovara li izlazni trafo takvom nacinu spajanja ? Moje misljenje je da 8k primar odgovara i da snaga bi isto trebala odgovarat.Samo zanima me misljenje više iskusnih clanova foruma

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 7:33 am
Postao/la davorin
Nisam do sada sreo niti jednog gitaristu koji svira pojačalo u triodnom spoju izlaznih elektronki, ako ima opciju za pentodni spoj!
Dosta pojačala ima takvu mogućnost biranja/prespajanja (ugrađivao sam preklopnike i u neka pojačala koja to nisu imala, a i u startu pri gradnji vlastitih pojačala), ali taj "triodni spoj" su koristili samo neki od gitarista koji isključivo sviraju akustičnu gitaru. Cijeli komplet transformatora je upravo za par 6V6GT (dobro, stabilno i dugotrajno u pentodnom spoju će raditi i jeftine ruske 6P6S), a uz korištenje 6V6S (firme "JJ") će i u trodnom spoju raditi dugo i stabilno bez obzira na relativno visok napon napajanja (6V6S podnose dobro napon na G2 i do 450V!). Ukoliko se pojačalo napravi sa fiksnim/podesivim negativnim prednaponom i preklopom trioda/pentoda, mogu se po želji u njega stavljati i EL34 (treba spoj podnožja pripremiti za tu univerzalnu varijantu!) bez ikakvih izmjena u šemi.

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 9:36 am
Postao/la Toma
Hvala na odgovoru.Ta ideja je nastala zato sta imam el34 a 6p6s samo jednu iako sam bia uvjeren da moram imat dosta vise.Neznam di su nestale.

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 9:44 am
Postao/la Bepone
U izlaz mozes staviti el34..spojit ces samo zvucnik od 4 oma umjesto 8 recimo i dobit ces primar trafa od 4k...ili.zvucki od 8 na izlaz trafa od 16 oma...samo triodni spoj je.mutan..ali probaj...trainwrwck amp u spoju pentoda radi dobro samo.na najjacem...to je stage amp..nigdje vise ne postoji mjesto gdje neko svira glasno pojacala..sto bi znacilo trainwreck u triodi koji je tisi cak ima.i smisla! P.s.Napravio i rastavio 3,4 trainwrecka dosad

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 10:08 am
Postao/la davorin
Ukoliko budeš koristio EL34 u triodnom spoju, onda i nije toliko važno kolika je primarna impedancija trafa: spajanjem na višu impedanciju dobiješ manje snage uz niža izobličenja, ali nisi time doveo izlazne elektronke i trafo u opasnost od izgaranja ili skraćenja životnog vijeka!
Pod "nije toliko važno kolika je primarna impedancija" mislim isključivo na višu impedanciju od nominalne!
Dakle nije nužno da zvučnik od 8 Ohma spajaš na izvod trafa za 16 Ohma čime dobiješ reflektiranu primarnu impedanciju također dvostruko veću! Time dobiješ više izlazne snage uz viša izobličenja i nepovoljniju harmonijsku strukturu.

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 10:24 am
Postao/la Toma
Moze li izlazni trafo namjenjen za el84/6v6 podnit el34 u triodnom spoju sta se snage tice? Odeon je marka

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 11:17 am
Postao/la davorin
Toma napisao:Moze li izlazni trafo namjenjen za el84/6v6 podnit el34 u triodnom spoju sta se snage tice? Odeon je marka

Ako je striktno namotan za EL84/6V& onda je debljina žice primara predviđena za DC-struju ~45-50mA maksimalno za svaku elektronku pa nije preporučljivo tu stavljati EL34 koja traži trafo sa debljom žicom u primaru zbog struje od ~70mA i više po svakoj elektronki.
Kako kod namotavanja izlaznih transformatora koji imaju višu impedanciju (što je ovaj slučaj gdje je namotan za Raa~8kOhma!) uglavnom nema slobodnog prostora u "prozoru" EI-lima predpostavljam da su korištene lak žice primjerene debljine za struje ~45-50mA jer deblje ne bi niti stale u "prozor". Deblja žica bi i koštala više (a nije niti potrebna po izvornom zahtjevu!) pa mislim da nije niti korištena.

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 1:14 pm
Postao/la Toma
Onda ce bit 6v6 u izlazu,samo moram pronac di mi stoje

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 8:04 pm
Postao/la Toma
Za danas sam probia vecinu rupa,pa nastavljam malo po malo.

Re: gitarsko pojacalo el34pp/trioda

PostPostano: Pet pro 14, 2018 8:05 pm
Postao/la Toma
Mozda izlazni pomaknem malo,ne treba ovako blizu