Strana 1 od 1

PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Pet ožu 08, 2019 8:30 pm
Postao/la davorin
Toma mi je prije ~mjesec i pol poklonio ostatke pojačala "Line6-Spider IV 15" iz kojega je odstranjena pločica sa izlaznim pojačalom snage, a zatekao sam početak/pokušaj ugradnje izlaznog stupnja sa elektronkom ECL86.
Izlazni stupanj sa ECL86 u SE topologiji bi osigurao ~3-4W izlazne snage, ali uz relativno visoka izobličenja (~10%) i ne bi dovoljno iskoristio mogućnosti ugrađenog zvućnika nazivne snage od 15W.
Odlučio sam unutra ugraditi protufazni izlazni stupanja sa 2 komada PCL86 zbog povećanja izlazne snage, smanjenja izobličenja (~3-4% pri ~10W izlazne snage), a i mogućnosti da iskoristim namotaje od 2x15V na postojećem mrežnom trafu.
Za potrebe visokog napona sam iskoristio jedan mrežni trensformator iz starog rashodovanog radio aparata koji ima sekundarni visokonaponski namotaj od 2x265V (uz 2x70mA) i namotaj za grijanje od 6,3V/2,7A.
Sam mrežni trafo sam malo modificirao/unaprijedio tako da sam uklonio originalne vijeke za stezanje limova koji su bili bez izolatora prema limu i time pravili kratak spoj (zapravo 2 kratkospojnika koje su činili sami vijci i profili za zatezanje/pričvršćenje). Izrezao sam 4 zatezna vijaka dužine ~45mm od navojne šipke M3, sredinu izolirao sa termo bužirom promjera 4mm, a za kontaktne izolacije iskoristio gotove plastične izolatore koji se koriste pri učvršćenju tranzistora snage u TO-3 kućištu.
Tako sam dobio trafo koji se puno manje grije, a struja primara trafa bez opterećenja je pala na polovinu od one prije modifikacije.
Poluvodičkim diodama ispravljeni visoki napon od 2x265V bi rezultirao sa ~300V istosmjernog napona pod opterećenjem čime bi izlazni stupanj dao korisnih ~13-14W, ali moj izlazni trafo je namjenjen za izlaznu snagu od 10W što traži napon napojanja od ~250-260V.
Mogao sam napon smanjiti sa odgovarajućim otpornikom, ali sam rađe upotrijebio vakumsku ispravlječicu EZ81 i dobio pod opterećenjem ~260V. Neiskorišteni namotaj od 6,3V sa trafa je upravo dodbro došao da posluži za grijanje ispravljačice.
Nakon prve probe mogu reći da mi se krajnji rezultat sviđa, ali konačni utisci će se srediti nakon ~desetak dana korištenja.

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Sub ožu 09, 2019 12:40 am
Postao/la Toma
Bravo,zna sam da sam dobru odluku donia kad sam ti ga poklonia.Meni je samo zauzima mista a nisam ima volje nista od njega napravit. :clap:

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Sub ožu 09, 2019 8:35 am
Postao/la davorin
Pojačalo se čuje prilično glasno i može dobro odraditi posao čak i u manjim klubovima i lokalima, ali ipak ne dovoljno za veće prostore (pogotovo ne za one gdje se održavaju pirevi i slične "veselice" gdje je traženi zvučni nivo po pravilu abnormalno glasan! :lol: ), diskoteke te pozornice sportskih dvorana i nekadašnjih domova kulture. U većini slučajeva se ispred pojačala postavi mikrofon i jači zvuk reproducira preko razglasa. To nije uvijek praktično pa sam dodao i "Line Out" izlaz koji uzima pomoću djelitelja napona signal koji ide na zvučnik. Tako se dobije kompletan zvuk koji je najsličniji zvuku samog pojačala što nije slučaj kad se signal "pokupi" nakon predpojačala, a prije izlaznog pojačala snage. Taj signal se može odvesti na jedan kanal razglasa, ali također i na neko jače gitarsko pojačalo (u ulazni priključak manje osjetljivosti!) i time osigurati dovoljna glasnoća sa izvornim tonom.
Takav izlaz signala je često koristan i pri snimanju u studiju (ili kod kuće kada se snima uz pomoć zvučne kartice i računala!) jer se time spriječi unošenje reverbacije prostorije u sam zvuk.

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Sub ožu 09, 2019 10:00 am
Postao/la Master of disaster
Pretpostavljam da kada se koristi taj line out, zvučnik samog pojačala mora ostati ukopčan. Ili bi se umjesto zvučnika trebao ukopčati dummy load.

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Sub ožu 09, 2019 10:08 am
Postao/la davorin
Master of disaster napisao:Pretpostavljam da kada se koristi taj line out, zvučnik samog pojačala mora ostati ukopčan. Ili bi se umjesto zvučnika trebao ukopčati dummy load.

Točno! Zvučnik ostaje ukopčan jer on i treba raditi kao kontrolni monitor gitaristi na bučnoj pozornici, naročito ako je bubnjar u blizini (i njegove činele! :lol: ).
Sam "dummy load" odnosno otporno opterećenje koje bi bilo teret pojačala umjesto zvučnika je relativno nezahtjevno jer se može korititi otpornik od 4 Ohma (ili 8 Ohma!) snage ~10W zalemljen direktno na "priključeni "jack".

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Sub ožu 09, 2019 7:00 pm
Postao/la davorin
Izmjerena izlazna je Pout~12W prije početka odrezivanja signala (~7Veff na 4 Ohma , 1kHz sinusni signal) koje je vrlo simetrično.
Anodna struja bez signala je 2x~32mA, a uz punu pobudu naraste na 2x~38mA. Anodna disipacija je bez signala Pa~8W po elektronci (uz napon Ua-k od ~253-254V) što je unutar dopuštenih vrijednosti (Pa=9W maximalno trajno) pa mislim da će pojačalo raditi stabilno i dugotrajno, barem što se tiče elektronki.

Re: PCL86x2+EZ81+Line6

PostPostano: Čet lip 06, 2019 11:36 am
Postao/la davorin
Konačno su stigli i natpisi za stražnju ploču kao i LOGO za prednju! :lol: