One bas reflex cijevi nisu originalne, nego sam ih ja stavio već u 80-tim kao tinejđer, jer me je ta tematika i tada zanimala. Mislim, da sam izračune radio pješice prema Loudspeaker cookbook knjizi koju sam našao u mjesnoj knjižnici.
Sada sam išao provjeravati sa modernim simulatorima (Boxsim, WinISD) i ustanovio, da su cijevi dobro izračunane i postavljene. Resonantna frekvencija kutije u toj konfiguraciji nalazi se na oko 40Hz što sasvim zadovoljava potrebe sa bas gitarom, jer se njen najniži ton E1 nalazi na 41.2 Hz
Umjesto prijašnjih visokotonaca stavio sam dvije piezzo trube (njihov frekventni opsjeg počinje idealno iznad bas zvučnika na 3,5kHz pa rupe nema) i malo ih prigušio sa predotporom da se izravna karakteristika. Filteri se inače kod njih ne koriste.
8.JPG
Bila je potrebna još jedna dorada za bolji zvuk: sa svake strane su bili rukohvati koji su imali otvoren prorez koji je smetao bas refleks konfiguraciji. Zato sam ih morao zadihtati sa onim drvenim osloncima i Sikafleks polimernim ljepilom/sealerom. Sa tim Sikafleksom su zadihtani i svi spojevi stranica kućišta, tako da zadnja strana basa zrači isključivo kroz bas refleks otvore, koji su dovoljno veliki da prdeža kroz njih nema. Večina PA boxa inače ima poddimenzionirane bas refleks otvore što im se negativno odražava na zvuk.
Stavio sam još dodatna ukrućenja da kućište manje zvoni na ekstremnim basovima veće glasnoće.
Što se tiče ulaznog dijela dodao sam BT prijemnik sa svojom kontrolom volumena, tako da se može puštati glazba na žurkama iz telefona.
Stavio sam i linijski ulaz za slučaj, da se upotrijebi neka komponenta ili sint sa stereo izlazom (stereo signal je interno miksan na mono sa pasivnom metodom preko otpora) i još VU metar sa LED diodama, da dobro izgleda na žurkama.
Zbog svega toga bilo je potrebno sasvim promjeniti i komandnu ploću. Radi poštovanja prema originalnom uratku zadržao sam isti osnovni dizajn:
Stara ploća
9 stara plošča.jpg
Nova ploća:
10 nova plošča.jpg
Zbog problema sa pop-in/out praskom kasnije sam dodao još prekidač za zvučnik (desno od instrumentalnog ulaza, ima zelenu LED koja označava uključenost). Tako da je postupak kod uključivanja najprije Power onda speaker a kod isključivanja obratno. Nije problem kad se navikneš.
Dolje je izmjerena linearnost odaziva (to inače kod instrumentalnih kombo pojačala nitko ne prikazuje ali mogu ja, zašto ne). Izmjereno je sa mjernim mikrofonom Dayton Audio imm6:
11 BO102_final_20240602-112022_KRK Audio Tools.jpg
Video sam gorih karakteristika čak i kod HIFI zvučnika, a to je mjereno u normalnoj sobi bez nekih posebnih priprema.
Naravno, bez smoothinga. Što je odsvirano to je i prikazano.
Trenutno ga koristi kćerka koja je za rođendan dobila željeni bas, pa je stvar dobila zasluženi novi život posle 20 godina stajanja. Naročito joj se svidja to što može na njega preko BT puštati zvuk iz telefona (lekcije basa sa youtuba) i uz to svirati. Zvuk se naravno može miješati po želji.
12 BO102 in viola bas.jpg
P.S.: U toku testiranja sam primijetio, da je tkanina ispred zvučnika pregusta pa je stvarala probleme - izoblićenja na većim glasnoćama osobito ispred bas refleks otvora, kroz koje na većim jačinama „puše jak vjetar“. Kod ostalih zvučnika to nije problem. Zato sam tkaninu ispred porta odrezao i stavio maskirne okrugle okvire, koje mi je prijatelj odradio na 3D printeru iz mojih Solidworks skica. Sada je zvuk na svim frekvencijama i glasnoćama čist i prilično dobar.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.