nekoliko pitanjaca o napajanju

nekoliko pitanjaca o napajanju

PostPostao/la membrana » Sri lis 05, 2016 9:10 pm

Kako stalno petljam po gitarskom pojačalu (2xEL84) nadolaze mi nove zamisli koje treba provjerit sa znalcima:

1. da li će napajanje više brujat ako umjesto sekundara 300-0-300 i dvije diode stavim jedan od 300V sa 4 diode, dakle ima li taj srednji izvod neku ulogu osim historijsku kad je moralo biti tako zbog ispravljačkih lampi? Između dioda i prvog konda (s kojeg se napajaju anode) stavit ću otpor cca 100-200 oma (nešto tipa dinamički otpor EZ ili GZ lampi, ko fol).

2. ima li prigušnica kakvu ulogu u zvuku pojačala ako ju stavim između kondova od anoda i screenova (znači klasika ko marshall između "C1 i C2")

3. prešao sam na "katodni bias" izlaznih: 180 oma i 47uF, zvuči nekako mekše i ljepše nego sa fiksnim
Ima li kakve razlike ako ostavim zajednički otpornik (možda ga dignem na 220-270 oma ako napon bude +350V) ili ako bi svaka lampa imala zaseban otpor i bypass 2x iznosa. Npr piše u datasheetu KT66 da je važno imati zasebne otpornike za katodni bias.

4. Ugradio sam povratnu vezu sa sekundara izl. tr. na obrtač (klasika ko marshall) i "presence"
Vučem ju sa 16 omskog izvoda na djelilo 100k pa presence pot 5k. U=sqrt(P*R)=16V efektivno kao sa izvora (na punoj snazi), na 5k vidi se 5/105 * 16 = 0.76V rms -> ne znam jel to jaka veza al čujem da mi ljepše zvuči. "Rep" obrtača ECC83 smanjen sa 47k na 33k+5k pot. Klasika.
p.s.-> Naravno da me s prvim uključenjem nakon ugradnje presenca dočekala pozitivna pov.veza pa sam još morao zamjenjivat priključnice a i a' na primaru izl. trafa; onako na prepad počelo pištat ton kao oscilator. Skočio do plafona!

Toliko.
membrana
 
Postovi: 31
Pridružen: Sub vel 01, 2014 11:16 am

Re: nekoliko pitanjaca o napajanju

PostPostao/la davorin » Čet lis 06, 2016 11:14 am

Vrlo kratki odgovori, a za opširnije treba pročitati teoriju:
1.U oba slučaja se radi o punovalnom ispravljanju pa će ostatak brujanja biti jednak (uz jednake filterske kondenzatore i jednaku DC potrošnju)
2.Korištenjem prigušnice se dobije stabilnije napajanje G2 izlaznih elektronki i predstupnjeva, a time i veća izlazna snaga uz niža izobličenja.
3.Korištenjem zajedničkog katodnog otpornika (nepremoštenog) se dobije diferencijalno pojačalo koje kompenzira nesimetrija pobudnih napona iz okretača faze, ali se u slučajevima nejednakih statičkih karakteristika izlaznih elektronki pojavljuje veća predmagnetizacija izlaznog trafa (a time i veća izobličenja na niskim frekvencijama zbog pada induktiviteta kao i veća izobličenja na svim frekvencijama) . Premoštavanjem kondenzatorom umanjuje kompenzacijski efekt nesimetrije, ali se povećava pojačanje. Korištenje odvojenih katodnih otpornika u izlaznom stupnju traži i bolje uparivanje elektronki (osim statičkih struja treba upariti i strmine!) zbog dinamičke simetrije izlaznog stupnja, ali u praksi se rijetko (nikad?) ne koristi kod pojačala za gitaru.
4.Povratna veza nije posebno jaka, ali za toliku vrijednost treba povećati ulazni napon za jednaku izlaznu snagu. Za punu pobudu EL84(Ub~300V-PP-ClasAB1) treba dovesti Ugg~20Veff, a ako se uzme u obzir pojačanje okretača faze sa ECC83 (Schmitt i Long-Tail) od ~25x, onda na ulaz okretača faze treba dovesti Uin~0,8Veff. Kad se primjeni NPV uz navedene vrijednosti komponenti, onda za punu pobudu izlaznog stupnja na ulaz okretača faze treba dovesti Uin~1,58Veff (N=17W, Rzv=16 Ohms, Uzv~16,5Veff; Unpv=16,5/105x5).
p.s.- uobičajeno i uglavnom lakše u praksi je zamijeniti po potrebi vodove što vode na G1 izlaznih elektronki
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 5003
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska


Vrati se na: Ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost