K: bass reflex cijevi

Re: K: bass reflex cijevi

PostPostao/la Edison » Uto lis 22, 2013 9:34 pm

yoke napisao:papirnata cijev svira mekanije, ne rezora poput plasticne cijevi te svojom mikro strukturom uzrokuje vrtlozenja koja ljudskom uhu zvuce prirodnije od zvuka plasticne bas reflex cijevi

serkam

ma ovo imam ispred sebe, za plasticnu bi morao otici do ducana :lol: :mrgreen: :lol:

Najmekse svira cijev od "Plaoma" papira... :lol:

Yoke se malo zeza, ali ima nesto u ovom sto pise. Cijev traba biti kruta i pomalo hrapava iznutra. Ne lakirati, jesi cuo Khadgar? Ce se zvuk okliznut i pasti pa sto cemo onda kad se urusi cijela zvucna slika? :o

Kad bih ja radio bas refleks port, okrugli...
uzeo bih dvije plasticne cijevi, U siru ubacio uzu i ono izmedju ispunio nekom pjenom, smolom, necim... To bi dalo krutost. unutrasnjost bih malo posmirglao i spricnuo bojom za auspuhe (mat crna, samo radi izgleda). Uza cijev bi bila nesto duza i ona bi isla u stjenku kutije... tijesno nabiti, zalijepiti i nakon toga na stijenki s vanjske strane glodalicom zaobliti rubove da bude truba. Poslje kitanja i lakiranja kutije cijev se ne bi ni vidjela, bilo bi samo nesto crno unutra...
Ali ja ne radim kutije... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lis 22, 2013 9:47 pm

A glazbeni instrumenti se sa čime "premazuju". :roll:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Uto lis 22, 2013 9:48 pm

Edison napisao:Ali ja ne radim kutije... ;)

nikad ne reci ne.... :naughty:

yoke, dobro ti edison kaže, uzmi te 2 cijevi, nabi ih unutra, vanjski rub lijepo obradi i onda si naštimavaj cijev koliko hočeš
dok ne budeš zadovoljan rezultatom.... tada je zalijepi, održi višak, štogod...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Edison » Uto lis 22, 2013 9:56 pm

Khadgar2007 napisao:A glazbeni instrumenti se sa čime "premazuju". :roll:

A otkad je zvucnicka kutija glazbeni instrument, maestro?

Ako bas zelis da ti kutija "svira", umjesto bas refleks porta probusi samo jednu malu rupu od 6 do 8mm i slusaj... :whistle:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » Sri lis 23, 2013 7:32 am

Edison napisao:
Khadgar2007 napisao:A glazbeni instrumenti se sa čime "premazuju". :roll:

A otkad je zvucnicka kutija glazbeni instrument, maestro?

Ako bas zelis da ti kutija "svira", umjesto bas refleks porta probusi samo jednu malu rupu od 6 do 8mm i slusaj... :whistle:

Kada premazuješ unutarnjost rupice bojom za auspuhe na vatici za uši, pazi da ti unutra ne ostane vate, jer utječe na brzinu izlaska basa... :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lis 23, 2013 8:13 am

Ne znam točno di ali u jednoj sobi sam baš vidio da je netko nagurao hrpu vate u bas refleks otvor.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Sri lis 23, 2013 8:37 am

Khadgar2007 napisao:Ne znam točno di ali u jednoj sobi sam baš vidio da je netko nagurao hrpu vate u bas refleks otvor.

Proračun bas-reflex otvora se radi za ciljanu frekvenciju (naravno iskalkuliranu po tipu zvučnika i veličini kutije), ali ponekad se dogodi da zbog rezonancija prostorije dođe do neželjenog pojačanja ili smanjenja akustičnog nivoa upravo tu.
Tada se pribjegne kompromisnom triku, odnosno atenuira se utjecaj kutije upravo na toj frekvenciji tako da se smanji efektivna površina bas refleks otvora (i/ili brzina-čitaj:faza- zvuka kroz bas-reflex otvor). Tako se djelomično (nije idealno s obzirom na karakteristike zvučnika) pomakne frekvencija i efikasnost djelovanja bas-refleks otvora, i time napravi potreban odmak od rezonancije prostorije.
Rezultat je linearniji frekventni spektar (za slušatelja), iako je zapravo maksimum linearnosti samog sistema zvučnici-kutija, "pokvaren".
davorin

PostPostao/la gilhooley » Sri lis 23, 2013 11:31 am

Uh što se zapetljalo... :mrgreen:

Dakle stvarni nacrt kutije daje uvid u reflex-rupu kvadratične površine 64 x 64 mm. Duljina cijevi (nekonične) jest s debljinom prednje strane oko 116 mm.

Stoga da ne bih morao graditi cijev od iverice ili čega već - pokušavam naći istovjetnu okruglu plastičnu cijev, s urednim završetkom i s traženom duljinom.

Sad sam malo pojasnio, problem mi i dalje ostaje koji moram riješiti.

Hvala svima,

Gil
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la audio kutak » Sri lis 23, 2013 1:07 pm

gil, kupi cijev manju ili veću, samo si pripaši kubikažu (duljinu) i to je to....

jel svejedno ako je cijev fi 5 ili 7 ili 10 cm ako odgovara po traženom volumenu?

vidio sam nedavno par komada cijevi na polici u Čipoteci pa ako ti nije dovoljna jedna onda uzmi 2 cijevi ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Sri lis 23, 2013 10:00 pm

gilhooley napisao:Uh što se zapetljalo... :mrgreen:

Dakle stvarni nacrt kutije daje uvid u reflex-rupu kvadratične površine 64 x 64 mm. Duljina cijevi (nekonične) jest s debljinom prednje strane oko 116 mm.

Stoga da ne bih morao graditi cijev od iverice ili čega već - pokušavam naći istovjetnu okruglu plastičnu cijev, s urednim završetkom i s traženom duljinom.

Sad sam malo pojasnio, problem mi i dalje ostaje koji moram riješiti.

Hvala svima,

Gil

Ne znam što ti se zapetljalo ali ok.
Dao sam ti linkove gdje ima cijevi kakvih tražiš samo ih treba skratiti na mjeru. Ne vidim problem.
Ako ti je lakše možeš napraviti tunel na dnu zvučnika širine kutije i visine takve da mu je površina traženih 41cm2.
A možeš i promjeniti površinu presjeka BR otvora samo onda moraš odgovarajuće preračunati duljinu da bi zadržao tjuning na željenoj frekvenciji.
Ima na netu za skinuti simulacijskih SW za BR kutije pa se vrijedi poigrati s tim.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kupujem