Postao/la davorin » Sri ožu 28, 2018 10:55 am
Servisirao sam više uređaja gdje je trebalo zamijeniti elektronku 6072 (6072A, 12AY7, GL6072) pa sam tu uspješno iskoristio novi proizvod 6072A/12AY7EHT firme "Electro-Harmonix" bez slušnih (i izmjerenih!) razlika u odnosu na NOS elektronke. Ne mogu govoriti uopćeno o razlikama između nove i NOS proizvodnje kod svih elektronki, ali kod 6072A/12AY7EHT se proizvođač "EH" prilično uspješno potrudio i napravio kvalitetnu zamjenu.
Malu zamjerku mogu naći jedino u relativnim razlikama u pojačanju kod različitih elektronki, ali triode unutar balona su bile vrlo slične ili potpuno jednake , što je jako važno u balansnim i stereo pred-pojačalima. Sve do sada korištene elektronke su bile malošumne, nemikrofonične i neeufonične, ali u radnim uvjetima su trajale puno kraće (~2-3 godine) od NOS elektronki. Pojačanje pojedinih trioda se kretalo između ~10x i ~15x (nominalno bi trebalo biti 12x uz Ua=150V, Ra=20kOhma, Rk=2,7kOhma, Ck=47uF, Rg=100kOhma i korištenje niskoohmskog izvora signala koji je simulirao dinamički mikrofon), ali ponavljam da su se triode unutar istog balona vrlomalo ili ništa razlikovale.
Osim u ulaznim stupnjevima mikrofonskih pred-pojačala koristio sam 6072A/12AY7EHT i u nekim gitarskim pojačalima ( na primjer "Fender Narrow Panel Tweed Bassman" model 5F6 koji je zapravo poslužio kao izvornik za sva kasnija klasična pojačala firme "Marshall" i mnoge druge firme, a i sam sam napravio nekoliko modela po izvorniku), ali se tamo zapravo i ne mogu čuti razlike između novih i NOS elektronki koje se možda naziru pri korištenju u mikrofonskim pred-pojačalima.
Dakle osim prilično kraćeg radnog vijeka, elektronke 6072A/12AY7EHT mogu poslužiti i ne vidim neki smisao da se za nabavku neke "5-star-GE" plati nekoliko stotina dolara.