Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la SasaKC83 » Uto ruj 12, 2023 7:34 am

Ok, hvala Khadgar. Ti za sve imas aparaturu... :D

Budem ih tretirao prije lemljenja, nije ovo komplicirano...

Grunf, bez brige, sve ce bit ventilirano. :)
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Uto ruj 12, 2023 5:26 pm

Kaze Googlo formiraj bacvice minutu po tjednu stajanja.... :lol:

Ajde dobro, usvirat cemo ih da pjevaju zborno Dianu Krall. :whistle:
SasaKC83

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 12, 2023 11:02 pm

Samo mogu reći da ima puno €€€/kg žive vage. :lol:

Korg nutube preamp sa onim 24V napajanjem koje mi je Grunf predložio u drugoj temi.

Korg preamp.jpg

Dobro da sam stavio osam rupa za šarafe jer će bome trebati, a trebati će i silikonizirati onaj crveni Jupiter da ne bi dobio na akceleraciji i otrgnuo se od slabašnog gravitacijskog polja tiskane pločice. :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ruj 13, 2023 9:21 pm

Nisam danas uslikao jer mi nije bilo do slikanja... Jedno zapažanje što se tiče ove Korg nu-lampe. Lampa je dvostruka direktno grijana trioda i ima mogućnost da se grijanje spoji u paralelu i serijski, tako kaže datasheet. Originalna šema je nešto drugačija jer je cijela lampa predviđena za dva kanala pa je i grijanje izvedeno malo drugačije. Kako ja koristim jednu lampu po kanalu iz očitih razloga. :lol: rekoh spojiti ću grijanje u seriju. Odlična ideja,nema bolje, ako hoćeš da ti obje triode ne griju jednako, što je najbolje razlika napona između dva serijski spojena grijača nije velika(možda do 10mV) ali je velika razlika u svjetlini tih grijača. Kao što rekoh nema slike jer mi nije bilo do slikanja, ali biti će slike ovih dana.

Sve u svemu meni se čini da će biti jedna diskretna ikebana sa donje strane PCBa i prepravak grijanja paralelni spoj.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri ruj 13, 2023 9:35 pm

Khadgar2007 napisao:Samo mogu reći da ima puno €€€/kg žive vage. :lol:

Korg nutube preamp sa onim 24V napajanjem koje mi je Grunf predložio u drugoj temi.

Korg preamp.jpg

Dobro da sam stavio osam rupa za šarafe jer će bome trebati, a trebati će i silikonizirati onaj crveni Jupiter da ne bi dobio na akceleraciji i otrgnuo se od slabašnog gravitacijskog polja tiskane pločice. :lol:

UKZ elektroliti u regulator ili UKL , možei Vishay 013 RLC ako nemaš mista na pločici , nikakve low esr ili slično

lošim izborom elektrolita degradiraš regulator, ne izvlačiš iz njega maksimum ;)

dam ti ferarija a ti na njega staviš gume od fiće :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la norrinraddhr » Sub ruj 16, 2023 1:55 pm

Jučer bio u posjeti kolegi koji se bavi popravkom zvučnika, jedan od rijetkih obrta koji još postoje. Nismo se vidjeli 3. godine pa rekoh da navratim i vidim što ima novog, a kratko smo se neki dan prije toga telefonski čuli pa mi je natuknuo da ima dosta novog i da malo navratim, pa navratih. :)

Već godinama smišlja zvučnik koji bi imao za svoje potrebe, a i za prodaju ali da ga napravi po svom i to je sada započeo. Inspiracija ili smjer su bili zvučnici od njemačke tvrtke Voxativ, pokazivao mi je neke od njihovih modela i cijene, mada njih ne treba komentirati ali to mu je bila neka smjernica uz to da poboljša tamo gdje je moguće jer stvarno ima dugogodišnje iskustvo u popravku istih. Napravio je prototip sličnih i kutije pa me je odveo u sobu da ih poslušam, mogu reći samo da je impresivno, ove zvučnike koje sada radi bi trebali biti 30% bolji u odnosu na prethodne.

Naručio je 12. komada brunirana kućišta rađena na CNC-u 650€/kom. sa držačima, težina cca. 10 kg sa zavojnicom koju sam mota, sada je u fazi dovršetka jedino mu je grafičar krivo izrezao papir pa je sada sav ovaj koji se vidi na donjoj fotki za baciti, a nije baš jeftin, koliko vidim to je neki japanski od javora i sada čeka dok mu ne stigne nova pošiljka. Napravio je poseban kalup ili prešu sa dezenom za taj papir, na njega stavlja šelak da papir dobije čvrstoću, na stolu se vidi otopljen u IPA-i u maloj posudi. U fazi je izrada i dodatnog konusnog PVC kalupa jer mu isto treba, sve to je u početnoj fazi pa ima dosta problema kao i svaki početak.

Uz zvučnik radi i na kutiji koja bi bila od javora isto rađena na CNC-u, a inspiracija oblika je nešto poput Operly kutija, ali sa dodatnom krivuljom u sredini, tražio sam tu istu koju mi je pokazivao ali nisam mogao naći fotku na netu, lakiranje će odraditi neka od lokalnih lakirnica u gradu tako da bi imao u ponudi i kompletno složenu kutiju i odvojeno, samo zvučnike.

Stavio sam dolje nekoliko fotografija uz njegovo odobrenje pa da mogu podijeliti ovdje na forumu i jedan kratki video snimak kako ovaj lijevi sastavljeni zvučnik radi iako nije dovršen jer je ovaj papir stavljen samo radi testiranja. Vjerujem da će nekima biti interesantno za pogledati i naravno da mu poželim svu sreću da uspije u nakani, a slijedeće godine je rekao da ide na audio sajam u München pa će i tamo biti prisutne njegove kutije.

Zvučnici - (samogradnja)
01_IMG_20230915_101848_2.jpg

03_IMG_20230915_101838_2.jpg

04_IMG_20230915_104955_2.jpg

05_IMG_20230915_105002_2.jpg

IMG_20230915_101818_2.jpg

IMG_20230915_101830_2.jpg

IMG_20230915_102242_2.jpg

IMG_20230915_102248_2.jpg

IMG_20230915_102333_2.jpg

IMG_20230915_104129_2.jpg

Voxativ AF-2.6
https://voxativ.berlin/products/af26" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Zvučnik - (video snimak)
https://drive.google.com/file/d/1AJCH8o ... sp=sharing" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la Fantocci » Sub ruj 16, 2023 2:27 pm

Kad je već govora o elektrolitima, refrešujem jedno pojačalo BO102 (bass-organ) YU proizvodnje iz 80-tih.

Jedan od problema je sa krčenjem, koje se ponekad čuje:
Crack-bum.zip

(morao sam zipati jer se mp3 direktno ne može okačiti)
Prvo se čuje klik prekidača a onda nakon par sekundi jako krčenje. Ali to se ne dogodi uvijek.
Da li bi to bilo od starih elektrolita?

U ispravljaču je samo jedan, ovaj (na njemu je napon jednostrukih 60VDC):
20230916_124332m.jpg

20230916_124357m.jpg
Fantocci

PostPostao/la drazenK » Sub ruj 16, 2023 2:35 pm

norrinraddhr napisao:Jučer bio u posjeti kolegi koji se bavi popravkom zvučnika, jedan od rijetkih obrta koji još postoje

Bravo za prijatelja, to je lijepa inžinjerija, bilo bi lijepo to čuti na na kojem našem fesivalu ako ga bude u budućnosti…
drazenK

PostPostao/la norrinraddhr » Sub ruj 16, 2023 2:45 pm

Hvala na komentaru za kolegu, da stvarno se potrudio da izvuče maksimum od ovog projekta i nadam se da će biti prisutan i ovdje na našem terenu, pogotovo kada dovrši projekt. Budem još navratio do kraja godine do njega pa ako ima noviteta podijelim ovdje, pogotovo ako bi išao na naš festival.

Prethodne godine ga nisu baš mazile pa mu zato želim puno sreće da u ovome nađe neku nišu i da si popravi budžet. Vjerujem da mu je nakana dati najbolje što može uz neku minimalnu maržu na obostrano zadovoljstvo.

Iskreno, i meni su zapeli za oko pa ako bude prilike i šuške možda bude nešto i za mene.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la SasaKC83 » Pet ruj 22, 2023 9:50 am

Oke, ovo je level up kad netko pokusava napraviti svoj driver...bilo bi lijepo saznati vise detalja....

Lajkam. :clap:
SasaKC83

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica