Jučer bio u posjeti kolegi koji se bavi popravkom zvučnika, jedan od rijetkih obrta koji još postoje. Nismo se vidjeli 3. godine pa rekoh da navratim i vidim što ima novog, a kratko smo se neki dan prije toga telefonski čuli pa mi je natuknuo da ima dosta novog i da malo navratim, pa navratih.

Već godinama smišlja zvučnik koji bi imao za svoje potrebe, a i za prodaju ali da ga napravi po svom i to je sada započeo. Inspiracija ili smjer su bili zvučnici od njemačke tvrtke Voxativ, pokazivao mi je neke od njihovih modela i cijene, mada njih ne treba komentirati ali to mu je bila neka smjernica uz to da poboljša tamo gdje je moguće jer stvarno ima dugogodišnje iskustvo u popravku istih. Napravio je prototip sličnih i kutije pa me je odveo u sobu da ih poslušam, mogu reći samo da je impresivno, ove zvučnike koje sada radi bi trebali biti 30% bolji u odnosu na prethodne.
Naručio je 12. komada brunirana kućišta rađena na CNC-u 650€/kom. sa držačima, težina cca. 10 kg sa zavojnicom koju sam mota, sada je u fazi dovršetka jedino mu je grafičar krivo izrezao papir pa je sada sav ovaj koji se vidi na donjoj fotki za baciti, a nije baš jeftin, koliko vidim to je neki japanski od javora i sada čeka dok mu ne stigne nova pošiljka. Napravio je poseban kalup ili prešu sa dezenom za taj papir, na njega stavlja šelak da papir dobije čvrstoću, na stolu se vidi otopljen u IPA-i u maloj posudi. U fazi je izrada i dodatnog konusnog PVC kalupa jer mu isto treba, sve to je u početnoj fazi pa ima dosta problema kao i svaki početak.
Uz zvučnik radi i na kutiji koja bi bila od javora isto rađena na CNC-u, a inspiracija oblika je nešto poput Operly kutija, ali sa dodatnom krivuljom u sredini, tražio sam tu istu koju mi je pokazivao ali nisam mogao naći fotku na netu, lakiranje će odraditi neka od lokalnih lakirnica u gradu tako da bi imao u ponudi i kompletno složenu kutiju i odvojeno, samo zvučnike.
Stavio sam dolje nekoliko fotografija uz njegovo odobrenje pa da mogu podijeliti ovdje na forumu i jedan kratki video snimak kako ovaj lijevi sastavljeni zvučnik radi iako nije dovršen jer je ovaj papir stavljen samo radi testiranja. Vjerujem da će nekima biti interesantno za pogledati i naravno da mu poželim svu sreću da uspije u nakani, a slijedeće godine je rekao da ide na audio sajam u München pa će i tamo biti prisutne njegove kutije.
Zvučnici - (samogradnja)01_IMG_20230915_101848_2.jpg
03_IMG_20230915_101838_2.jpg
04_IMG_20230915_104955_2.jpg
05_IMG_20230915_105002_2.jpg
IMG_20230915_101818_2.jpg
IMG_20230915_101830_2.jpg
IMG_20230915_102242_2.jpg
IMG_20230915_102248_2.jpg
IMG_20230915_102333_2.jpg
IMG_20230915_104129_2.jpg
Voxativ AF-2.6https://voxativ.berlin/products/af26" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Zvučnik - (video snimak)https://drive.google.com/file/d/1AJCH8o ... sp=sharing" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.