Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Sri tra 10, 2013 3:15 pm

Prodaju se Ruske cijevi na ebay-u proizvodnje 60-tih godina, da li vrijedi to kupovati ili su bolje ove novijeg datuma proizvodnje? Da li su izgubile na kvaliteti tokom stajanja ili to sve zavisi od skladistenja.
micro

PostPostao/la micro » Sri tra 10, 2013 4:01 pm

Treba da prvo provjerim lemove da li ima neki kratki spoj i onda lemimo kondenzatore i ukljucujemo da vidimo da li ima dima, kod onih manjih PCB-a sam napravio kratki spoj sa lemom, jedan tranzistor baza-kolektor , nije bilo dima ali jedna ledica je samo napravila plop , trebalo mi pola sata da utvrdim da je samo ona krepala , sad ide prvo provjera povecalom onda lemljenje kondenzatora i jos nekih zica , onda termo pasta pa dim ako ga bude:)
Slika

Uploaded with ImageShack.us
micro

PostPostao/la harkonen » Sri tra 10, 2013 4:38 pm

micro napisao:Prodaju se Ruske cijevi na ebay-u proizvodnje 60-tih godina, da li vrijedi to kupovati ili su bolje ove novijeg datuma proizvodnje?
Da li su izgubile na kvaliteti tokom stajanja ili to sve zavisi od skladistenja.

Ovisno o proizvođaču, masovnosti i sufiksu (EV, DR) same cijevi te skladištenju. Koja te cijev zanima?
Tokom Gorbačovljeve ere (sredina 80-tih) olabavila je kontrola proizvodnje i većina je mašina za proizvodnju lampi prodana, uglavnom Kinezima.
Krajem 80-tih godina je uvedena oznaka DR da bi se naglasilo da je neka cijev odlične kvalitete,
iznad EV kvalitete (5000h minimalno i često prepoznatljiva po tome da su im pinovi vrlo malo oksidirali i imaju sjajnu površinu), što znači da se krajem 80tih i posumnjalo u kvalitetu EV sufiksa kao jamca za najbitnije vojne aplikacije. Prije toga razdoblja, EV je bio vrlo dobar (životom ili tajgom garantiran) pokazatelj da ćete biti zadovoljni kvalitetom cijevi, rjeđe će se naići na čisti E, ER i sam DR.

Ako sam biram "male" cijevi, tada sam najradije u sedemdesetima, ali ni 60-te ne zaobilazim mada ih vrijeme jede.
Za veće, nazovimo ih "izlazne", gdje je i veća mehanička osjetljivost na uvjete skladištenja,
na gubitak vakuma , možda je najbolja opcija do navedene sredine pa i kraja 80-tih. Za novije od 90-tih jednostavno nisam uvjeren da sufiksi išta više znače....
Evo malo na jednom mjestu o označavanju lampi kod rusa za lakše snalaženje:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Russian ... ue_dat.pdf

Tko bi uopće nekad rekao da ćemo se toliko družiti sa ruskinjama?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Dean » Sri tra 10, 2013 5:13 pm

Na zadnjem TF-u u Bjelovaru, kupio sam od Nika 5 komada 6P3S samo zato što imaju "Coin base", no nikako da ih upotrijebim. Vidio sam to pojačalo kod Danka i svidjelo mi se, ali nigdje pouzdane sheme.....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la harkonen » Sri tra 10, 2013 5:23 pm

Ako je samo do sheme, lako ćemo s tim. No što ćeš onda kad je dobiješ?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Dean » Sri tra 10, 2013 5:27 pm

harkonen napisao:Ako je samo do sheme, lako ćemo s tim. No što ćeš onda kad je dobiješ?

Jednostavno..
Saki će napravit pločice, Davorin iskonstruirat trafo, naravno i poslat sve jeftine dijelove. Skupe ću kupit od Nika, kutiju ne znam, ali polemit bi mogao i ja :lol: Ti ćeš napisati upute i imamo DAH 3 :violin:
Dean

PostPostao/la harkonen » Sri tra 10, 2013 5:31 pm

Evo vam jedan link sa hrpom rješenja ruskih autora, ima tu od oscilatora do hife.
Tko zna sa ruskinjama bolje od rusa?
http://www.nd2x.net/non-english.html
Pa jedan link sa hrpom ruskih lampi:
http://tvr.vejas.lt/uploads/Zinynas/Lempos/
na kojem je i datasheet sa preporučenim radnim uvjetima za 6p3s pa ćeš shemu napraviti sam!
Pa jedan opsežni link sa poddomenama raznih autora:
http://sergeev21.narod.ru/amp.htm
Treba još?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la harkonen » Sri tra 10, 2013 5:35 pm

Inače, što se DAH-3 tiče, blizu si.
Napravljen je, čeka se kutija(!) i trafoi, nakon toga idu upute i ide u....život. Ali o tom - potom.
No, samo ću reći da ćeš moći s malo, malo korekcije (samo katodni otpori) iskoristiti svoje "coine".
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Dean » Sri tra 10, 2013 5:42 pm

harkonen napisao:Inače, što se DAH-3 tiče, blizu si.
Napravljen je, čeka se kutija(!) i trafoi, nakon toga idu upute i ide u....život. Ali o tom - potom.
No, samo ću reći da ćeš moći s malo, malo korekcije (samo katodni otpori) iskoristiti svoje "coine".

:romance-heartstiny:
Dean

PostPostao/la Klokan » Sri tra 10, 2013 5:44 pm

harkonen napisao:Inače, što se DAH-3 tiče, blizu si.

Opa....Nesto se fino kuha u HAD kuhinji :)
Klokan

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica