Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Uto svi 28, 2013 9:25 pm

Najbolje u svemu što sam nezaposlen dugo godina je to što se svakodnevo družim sa svojom kćerkom po cijele dane
i što vidim kako to djete odrasta... prava tatina princeza! ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Ned lip 02, 2013 11:24 am

Stize sezona... dobio sam molbu da stavim shemu, pa evo :D

naravno - visnje:

obrane, oprane i odkostene, oko 10-12kg (visnje i sok) promijesati sa 2-3kg secera da odstoji preko noci. Moze i ne mora...
po raspolozenju staviti jos 2 kg secera (zavisi koliko su same visnje slatke), u sve ove godine nije bilo sezone da je trebalo stavljati vise od 0.5kg secera po kg ociscenog voca...
staviti u vecu posudu (ova na slici je fi 45 x 15 visine) i uz konstantno mijesanje pusititi da kljuca oko sat vremena (kljuca, znaci ne racunam vrijeme potrebno da prokljuca)...
u tih sat vremena hlapljenjem padne nivo u posudi za oko 1/4 do 1/3

na dobivenu kolicinu (od startnih 10-12kg voca) staviti 3-4 (ne vise od 4) vrecice želina (malo pakiranje) apsolutno ignorirajuci recepturu s vrecice jer se ista odnosi na brzo ukuhavanje voca u zeleu, a sve za 10 minuta. a svi znamo da je 10 minuta premalo za bilo sto :mrgreen:

zelin je prije dodavanja dobro pomijesati s 200-300g secera (unaprijed odvojenih od ukupne kolicine) da bi se lakse rasporedio po masi i da ne stvori zelatinozne grudice.

umijesavsi zelin, kuhati jos nekih 20ak minuta

stisati vatru na minimum, puniti u staklenke, zatvarati ih odmah po punjenju, obrisati od nespretnosti operatera na grabilici (šefli) te slagati u vecu korpu, kutiju ili posudu oblozenu starom dekom ...

po zavrsetku, prebaciti krajeve deke preko slozenih bocica da bi se odvio proces laganog hladjenja (starorvackim rjecnikom receno - "dunstanje") i nakon otprilike 24 sata izvaditi i presloziti na pogodno mjesto...

ponoviti dva do tri puta unutar sezone visanja (obicno unutar tjedan dana :teasing-whipblue: :teasing-whipblue: ) te naci pogodnu osobu za zasluzeno masiranje utrnule pozadine. Ili, sto je puno bolje, biti u svojstvu masazera za utrnule pozadine bolje polovice)....

good luck i u slast :happy-bouncygreen:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 02, 2013 11:32 am

hmm...koji crni želin?!!!! Cukor i voće i miješaj dok ne opadnu ruke svima u kući od izmjeničnog miješanja, a ne ovo varanje. :ugeek:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Ned lip 02, 2013 11:33 am

Tako je, stavi puno šećera; to je sigurno zdravo!
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Ned lip 02, 2013 12:58 pm

Khadgar2007 napisao:hmm...koji crni želin?!!!! Cukor i voće i miješaj dok ne opadnu ruke svima u kući od izmjeničnog miješanja, a ne ovo varanje. :ugeek:

slobodno, po volji... ja sam nasao sweet spot izmedju zelea i marmelade koja se moze rezati nozem u kocke, i to je ovo opisano gore... a kako mi je stara visedesetljetni alergicar na razne kemije, pogotovu na siroko rasprostranjene konzervanse ( Na-benzoat i slicne), ova mjesavina pektina, kiseline i nesto K-sorbata se pokazala isto tako dobitnom, nikakvih reakcija, problema, a sama masa se odrzi bez problema godinama (jest da rijetko doceka to "godinama" ali tu i tamo se zalomi poneka zaboravljena teglica)...
pamook

PostPostao/la sonny » Ned lip 02, 2013 1:05 pm

Nadam se da ce neka docekati ZF pa da probamo :)
U biti vidis, organizirajmo duel...
Khadgar vs. Pamook
Pa da vidimo cija ce teglica potrajat' krace :)
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Edison » Ned lip 02, 2013 1:15 pm

sonny napisao:Nadam se da ce neka docekati ZF pa da probamo :)
U biti vidis, organizirajmo duel...
Khadgar vs. Pamook
Pa da vidimo cija ce teglica potrajat' krace :)

:lol:

Tipujem na pamooka. Khadgar je mrsavko, takvi ne mogu biti pravi kuhari... mada mogu cudo toga pojesti... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 02, 2013 1:27 pm

Dobro kažeš Edisone, ja sam ko naš Dotur, konzerva da nemere biti veća. 0 začina osim soli,papra,luka,vegete. Od zimnice samo ajvar i pekmez od šljiva iako bi trebao napraviti par tegli od jagoda ove godine. Od kiseline prošle godine sam radio paprike punjene zeljem a ove godine bi možda mogao i krastavce ako će mi se dati.
Ono sa čime bi se trebao igrati ali teško da ću napraviti je višnjevača i liker od šipka(po dalmatinski nar) jer sam oboje donio prošle godine iz Splita i ostao iznenađen pogotovo likerom od šipka.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Ned lip 02, 2013 2:08 pm

Khad, sve 5, ali VEGETA ??? :o

toliki mix kemije se ne moze nazvati zacinom, barem IMO :? ... to ti je ko da tvrdis da je cedevita zdrava :(
pamook

PostPostao/la Dean » Ned lip 02, 2013 3:54 pm

pamook napisao:Khad, sve 5, ali VEGETA ??? :o

toliki mix kemije se ne moze nazvati zacinom, barem IMO :? ... to ti je ko da tvrdis da je cedevita zdrava :(

Šta nije? Majku mu.... :o
...pipl mast trast as....
Dean

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica