Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la audio kutak » Ned srp 13, 2014 7:38 pm

nažalost nisam izmjerio, a i ne uklapa mi se kako sam zamislio.... ovdje su primar i sekundar jedan pored drugog a ja
sam naumio motati primar i preko njega 2 sekundara. Namoti su u papiru i tako ubaciti unutra....

kalemi nisu išli lako dole... pametan kinez je odlučio to zalijepiti nekim super tvrdim
lijepilom i ama baš sve je polijepio! :oops: :evil: Tako da su spašene žice sa samo jednog trafoa.... možda će pasati,
možda ne, neka stoje... moram se još konzultirati oko motanja, nisam siguran dali će sve stati u odgovarajući
"prozor" za motanje....

ispravka, tražim trafo koji dimenzijama odgovara većem: Š 68 * D 105 * V 88 ... jezgra 68 * 35 mm
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Ned srp 13, 2014 8:03 pm

audio kutak napisao:nažalost nisam izmjerio, a i ne uklapa mi se kako sam zamislio.... ovdje su primar i sekundar jedan pored drugog a ja
sam naumio motati primar i preko njega 2 sekundara. Namoti su u papiru i tako ubaciti unutra....

Kod mrežnih transformatora je bolje imati odvojene namotaje primara od ostalih zbog dodatnog onemogućavanja prijenosa smetnji iz mreže, a i bolje je odvođenje topline pojedinih namotaja! Osim toga mi se čini skupo, neekonomično i besmisleno upropastiti gotov primarni namotaj da bi sa nakon toga namotao ponovo novi!?
Također bi se sa prebrojavanjem zavoja i mjerenjem napona na namotaju za grijanje kalkulacijom saznao koliko namotaja po voltu treba uzeti za proračun ostalih sekundarnih namotaja! Ovako proračun ostaje samo teoretski ne uzimajući u obzir kvalitet i svojstva jezgre (koji zapravo nisu poznati!).
....
Upotreba već korištene lak-žice koja je korištena u transformatori (i bezbroj puta zagrijavana i hlađena!) nije dozvoljena za upotrebu u uređajima gdje su s njima u kontaktu ljudi!! Nakon premotavanja nije moguće uočiti eventualna pucanja i otpadanja laka sa žice, pa je tako brzo izgaranje takvog transformatora vrlo izvjesno!
davorin

PostPostao/la tubeman » Ned srp 13, 2014 8:47 pm

Nisam siguran isplati li se uopće takva kombinacija.
Ušparati se tu ne može puno a ima cijela hrpa nepoznanica od kvalitete jezgre, broja namotaja po voltu pa do mogućnosti vraćanja svega toga u originalno stanje.
Hoće li ponovnim varenjem (a drugačije ne može) van industrijskih uvjeta proizvodnje sve sjesti na svoje mjesto, nisam baš siguran.
Osim toga, ti transformatori nisu namijenjeni za dugotrajni rad tako da ne možeš puno od njih očekivati.
Uglavnom zahebavati ćeš cijelu hrpu (nabavi mi žicu, napravi mi tijelo, namotaj mi --- zavari mi ...) ljudi i postići upitni rezultat umjesto da nabaviš "pravi" trafo za par sto kuna.
Da je to upotrebljivo, sve bi bilo puno uređaja s trafima iz mikrovalnih pećnica koja NOVA, u dućanu, košta par sto kuna.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Ned srp 13, 2014 11:04 pm

Mjerenjem sam ustanovio da se ne griju bez tereta, pa to govori da im je barem broj primarnih zavoja dovoljan. Svakako da nisu veličinom i debljinom žica napravljeni za stalni rad na teretima koji se od njih traže (700-1000W), ali vjerujem da bi mogli trajno raditi sa 30-40% toga opterećenja u mikrovalnoj pećnici.
Prilikom ponovne montaže nije najnužnije ponovo zavariti limove, mogu se dovoljno stegnuti i na drugi način (provjereno).
Osnovno je bilo u startu ne razmotavati namotaje već doći do podataka s kolikom je početnom magnetnom indukcijom trafo projektiran, a naknadno se čak može i dodati nešto zavoja primaru da se smanji eventualna prevelika početna indukcija.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Pon srp 14, 2014 5:41 pm

ovo je eksperiment, ako bude ok.. dobro, ako ne, nikom ništa.... a i ništa me ne košta... zamisao je
bila da se ti trafoi namotaju na skoro duplo manju snagu nego su deklarirani... ako ću koga zahebavati, onda
će to biti susjed i njegov švajs aparat, ostalo su moje ruke ;)

2 nova trafoa me u Volti koštaju oko 1100 kn + PDV... a toroidi 700 kn + pdv.... ako mogu jeftinije proći, zašto da ne?

davorine, deblju žicu sam sačuvao za motanje izlaznih zavojnica za pojačalo i slično... sigurno je ne bih stavljao u trafo
jer znam iz iskustva da lak na debljima lako puca

na kraju krajeva, kakav diyer bih bio ako bih sve kupovao? ušminkani! ;) :lol: :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Pon srp 14, 2014 6:50 pm

...a nova zica za motanje?
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Pon srp 14, 2014 7:08 pm

Nisam siguran hoće li to namotavanje koštati manje od gotovih transformatora!?
Firme (majstori) koji motaju transformatore kupuju potreban materijal (lak-žica, izolacije, lak+razređivač, bužiri, oklopi, pribor za stezanje i učvršćenje, kalemi, itd.) po puno nižoj cijeni od one koja je u maloprodaji (kad je u ponudi, a to je rijetko!). Prava "ušteda" se ostvari samo ako samograditelj namota sam transformator i tako ne plati novcem taj rad.
Ukoliko 2 toroida (za "OTL by Zmajz") koštaju ~700 kuna, onda cijela ekonomičnost samogradnje transformatora postaje upitna, čak i ako se samostalno upustiš u namotavanje! Napomenut ću da će za ta 2 trafa trebati oko 3-3,5kg lak žice (~150kuna/kg), oko 3-4 dl laka sa razređivačem (minimalna cijena je ~180 kuna/kg), bužiri za izvode, kalemi i pribor za stezanje i pričvršćenje (vijci, navrtke, podloške, kutni profili itd.), a svakako ne računam utrošeno vrijeme!
davorin

PostPostao/la pamook » Pon srp 14, 2014 7:28 pm

... i to sve ako uspije otprve :think:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la joe dalton » Pon srp 14, 2014 9:27 pm

audio kutak napisao:2 nova trafoa me u Volti koštaju oko 1100 kn + PDV... a toroidi 700 kn + pdv.... ako mogu jeftinije proći, zašto da ne?

A baš si našao Voltu. Oni su uvjerljivo najskuplji....
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Uto srp 15, 2014 1:19 pm

@joe, Volta je možda najskuplja za EI trafoe, ja sam gledao cijene toroidnih trafoa jer su oni jeftiniji od EI...

Trafo iz Sv. nedjelje traži 527,44 Kn + 5% za drugi namot + PDV = 692 kn * 2 komada = 1384 kn

Volta traži 336 kn + 2% drugi namot + pdv = 428 * 2 kom = 856 kn

@davorine, ja ne mislim namotati te trafoe i onda ih nekome prodavati ugrađene u neki uređaj... to sebi motam....
ako mi šta bude falilo, to će biti samo žica.... ne trebam nikakav lak, bužir, kaleme, vijke... samo ruke, žicu i
na kraju švajs aparat

kao što rekoh, ovo je samo eksperiment.... da vidim što i kako se može ako se može ili neće ići.... ;)

još se računa (to meni nije bolja strana) više kada saznam rezultate
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica