Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Pet pro 12, 2014 11:23 am

Napuni to s nečim, makar za probu i sa staklenom vunom! :o
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 12, 2014 11:26 am

Pa da zovem dimnjačara kada treba vaditi van? Zapravo pozovem Dachu na slušanje pa ga dobijem na prijevaru da on obavi taj posao sa ispunom. :lol: Nema frke oko ispune, imam jedan i po ogroman jastuk koji ima onu sintetičku vatu/koji đavo sa kojim sam ispunio one male TQWT koji su bili na Triode festivalu tako da će sigurno biti materijala.
Ča se tiče tvojih westri nije mi to ispalo iz glave jer nadam se da se vidimo negdje poslije Nove godine da to malo poslušam u miru. :D
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Pet pro 12, 2014 2:53 pm

audio kutak napisao:nešto kemijam sa trafoima.... imam ih pa da ne stoje... imaju 1 manu, za 115V su :(

pitanje: dali mogu spojiti primare 2 trafa u seriju (da glume namot za 230V)? Ako mogu, koliko bih
dobio onda napona i struje u sekundarima? Sekundari bi bili svaki za sebe, ne bi se spajali medjusobno!

Nešto kao na slici, CRNO su original vrijednosti za 115V i vrijednosti na sekundaru
CRVENO je kako sam zamislio ako uopće tako može ići... :roll:

Slika

NEMOJ to raditi tako. Da bi to radilo, trafoi moraju nekako biti povezani i na primaru i na sekundaru inace ce dolaziti do disbalansa. Pogotovo ako dodje do ispada opterecenja na jednom od sekundara, taj trafo ce se ukuhati.
Ovakve stvari se mogu raditi ali samo pod odredjenim uvjetima. Uvjet 'jednako optereceni sekundari' NIJE dovoljan, jer nije svejedno kakvo je i postoji li mogucnost da ne bude isto.
Kod ovakvog spajanja postoje 4 mogucnosti koje rade, ovisno o tome se zeli postici.

1) serijski spoj primara i serijski spoj sekundara. Ovo teoretski radi ALI disbalans je ugradjen u formi tolerancije trafoa kao takvij. Nije predvidljiv, pogotovo na vecim strujama, pa se mogu pojaviti neocekivani efekti, bpr kad se koriste za ispravljac. Radi toga jer ispravljanje radi u pikovima sinusoide, trafoi obicno rade na maksimumu struje ali vrlo kratko u svakoj poluperiodi, upravo tad ce se manifestirati disbalans.

2) Serijski spoj primara i paralelni spoj sekundara. Ovaj spoj radi najbolje i makar postoje disbalansi u naponu sekundara, prenose se tako i na primar, i konstantni su. Ako su unutar normalnih tolerancija, nece biti problema.

3) Serijski spoj primara, neovisni sekundari plus balansni namotaj. Da bi serijski spoj primara radio kako treba, mora postojati magnetska veza medju oba trafoa, sto je u slucaju 1 i 2 ispunjeno spajanjem postojecih namotaja. Ako oni moraju biti odvojeni, tada je potreban poseban namotaj za balansiranje koji samo povezuje trafoe. Primjerice, mogu se trafoi montirati jedan iznad drugog, i oko nosaca namota provuci bakrenu traku (folija ili lim) tako da prolazi kao jedan veliki namot oko oba nosaca (kroz oba trafa), dakle pola namota na jednom, pola na drugom. Oprez pri spajanju primara, ako se spoje krivom fazom, ovo ce biti trafo u kratkom spoju.
Ovo rijesenje radi ali je vise za slucaj prijeke potrebe. Ukupna snaga koja se moze dobiti je manja od sbroja oba trafa i jos uvijek postoje disbalansi ovisni o kvaliteti 'magnetskog spoja' medju trafoima.

4a) Serijski spoj primara, neovisni sekundari, balansni autotrafo. Ovdje se primari spajaju u seriju ali uz njih se u paralelu spaja posebno namotan trafo koji je zapravo samo primar trafoa sa srednjim ivodom, dakle jedna vrsta autotrafoa. Srednji isvod autotrafoa je spojen na spoj 115V namotaja. Ovdje me postoji direktni magnetski spoj trafoa, nego posebni element za to. Dimenzioniranje obisi o tome kakav se disbalans opterecenja moze ocekivati na sekundarima trafoa.
4b) Ponekad postoji u sustavu veci trafo s 2x115V primarima, koji ce za 230V biti spojeni u seriju. Oni se mogu koristiti za balansiranje pomocnih (znatno manjih!) 115V trafoa ovog tipa.

Inace opcenito ideja je u startu problematicna (osim za slucaj 2). I to se vrlo lako moze zakljuciti sa 3 minute razmisljanja. Problem je u tome sto ljudi misle da ako su zapamtili da trafo prenosi otpore sa sekundara na primar sa faktorim n na kvadrat, da nesto znaju - a zapravo ne znaju nista jer 'znaju' a ne razumiju. Kao sto rece Einstein, svaka budala moze znati - poanta je da RAZUMIJES.
Dakle, zamislimo idealni trafo. I na njegobim sekundarima neko opterecenje X. Spojimo kao na slici - serijski primari. Sto smo dobili gledano iz mreze prema primaru? Dva otpora X puta n na kvardart, u seriju. Buduci da su isti, napon ce se na njima ravnomjerno podijeliti na pola od 230V. A sad skinemo jedno opterecenje. Sto dobijemo?
ilimzn

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 12, 2014 8:07 pm

je, vidim sada da bi opcija 2 jedino bila dobra... ali, to onda znači i dupli broj trafića a toliko ih nemam

mislio sam spojiti 6 trafića čiji je primar 115V, po 2 u seriju na 230V i tako dobiti onih 9v puta 6 za AYA2 dac...
ako izaberem tvoju opciju 2 onda mi treba 12 komada a toliko ih nemam... jest da ih mogu dobiti za 7 kn/kom.... ali...
12 komada u kutiji.. uh, to je "teški" hajend! :o

ako ništa drugo, naučio sam nešto... ;)

hvala!
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la ilimzn » Pet pro 12, 2014 8:36 pm

Jednostavnije je onda naci autotrafo tj. trafo s 2x115 primarom, nesto veci, i sloziti ga kao balansni trafo za 6 ovih malih. A to su neki zaliveni print trafoi ili?
ilimzn

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 12, 2014 8:48 pm

da, mali zaliveni print trafoi... nekome ne koriste a izgleda da će se i dalje "nekoristiti"...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 13, 2014 1:33 am

Danas sam prišarafio zvučnike na kutije i mogu reći bilo je svakavih iznenađenja, od ugodnih do neugodnih. Kao prvo osjetljivost ovih malih philipsa se ne može usporediti sa onim mojim visatonima od 83dB,ovi fullrangeri ih popišaju samo tako. Količina detalja na malim glasnoćama je sasvim pristojna i lijepo se nazire bas,trebam jedan dan malo jače nafrljiti pa ćemo onda vidjeti ima ili nema basa.Ča se tiče visokih tu fali, jer zvučnik ide po nekim specifikacijama koje sam našao do samo 11kHz,imam nekoliko visokotonaca pa ću se možda malo poigrati sa njima.
Loše vijesti su da moje bešumno mosfet pojačalo je postalo šumno. :lol: ,nije tako strašno jer na pola metra od zvučnika kada nema signala se ne čuje ništa ali svejedno "audiofilitis" radi svoje. :roll:
Prije kojih sat i po sam spojio PCL85 da malo vidim kako se zvučnici ponašaju sa tom nikakvom snagom i sasvim je prihvatljivo,možda griješim ali čini mi se su ove kutije osjetljivije od onih malih TQWT sa visaton fr13 jer pot okrenem samo malo a već muzika izlazi van iz horni.Osim toga ti mali visatoni su još uvijek kod mene tako da biti će neki usporedni test. :ugeek:
Evo ovo je i poziv Dachi koji je rekao da ga pozovem kada dovršim kutije tako da broj znaš, pa kada imaš vremena dokotrljaj se do mene.

kutije 3rd (4).JPG

kutije 3rd (5).JPG

kutije 3rd (6).JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Sub pro 13, 2014 2:12 am

lijepo khadgare, lijepo... rastu "tornjevi"... ja nažalost ništa od zvučnika još duuuugooo...

pitanje za ekipu: koliko VA bi bili ovi toroidi, cirka? Možda da ih dam premotati za AYA dac... imam još jedan od 50VA,
samo ne znam gdje se sakrio... :think:

dva_toroida.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sub pro 13, 2014 8:03 am

Khadgar2007 napisao:Pa da zovem dimnjačara kada treba vaditi van? Zapravo pozovem Dachu na slušanje pa ga dobijem na prijevaru da on obavi taj posao sa ispunom. :lol: Nema frke oko ispune, imam jedan i po ogroman jastuk koji ima onu sintetičku vatu/koji đavo sa kojim sam ispunio one male TQWT koji su bili na Triode festivalu tako da će sigurno biti materijala.
Ča se tiče tvojih westri nije mi to ispalo iz glave jer nadam se da se vidimo negdje poslije Nove godine da to malo poslušam u miru. :D

Koji je to model PHILIPS-a točno, kao i promjer (6", 6.5", 7" ili 8")?
davorin

PostPostao/la Edison » Sub pro 13, 2014 9:40 am

audio kutak napisao:pitanje za ekipu: koliko VA bi bili ovi toroidi, cirka? Možda da ih dam premotati za AYA dac... imam još jedan od 50VA,
samo ne znam gdje se sakrio... :think:

Oko 80 VA, nategnuto i 100 VA...
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica