Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 13, 2022 12:29 am

Sjetio sam se da imamo na našem forumu stručnjaka za parket pa da ga pitam. Tom-hifi što ti kažeš jel ovo može proći ili ne? :lol:

20221111_141413_1668291887038_1.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Ned stu 13, 2022 12:33 pm

Khadgar2007 napisao:Jel te to Pamook navukao na ljute papričice? :mrgreen:

Ha, dok sam se ja bavio ljutim biljkama, tekućinama i ranama (na duši), Pamuk je znao tek za okologuzne pamučne materijale ;)
Šalim se, naravno :) :)
U pravilu smažem dvije do tri (četiri?) teglice ljutih feferona tjedno.
Sve je to bilo OK dok ih se moglo nabaviti po 10-12 kn ali sad se to okrenulo u poveliki bezobrazluk jer su te iste u roku jedan dan otišle na 18 kn.
Daklem, pala je ideja da se to napravi u vlastitoj režiji i prema troškovniku cijena pada ispod 10 a mogla bi i niže.
Vidjeti ćemo kako će ispasti probna varijanta.
Nije da si ne mogu priuštiti i te od 18 (vidim i do 27) ali NE DAM lopovskim trgovcima, proizvođačima i u krajnjoj liniji državi (namjerno s malim slovom).
Sve je to fino i krasno i znamo da "sve ovo" košta ali trgovci ( i svi ostali gore navedeni) više nemaju mašte oko toga kako će nas izvozati.
Svi se vade na povećane troškove čega god se mogu sjetiti.
"Naša" Vindija u Varaždinu ima cijene veće od bilo kojeg drugog proizvođača (čak i u vlastitim dućanima) a plin koji dobijemo izgleda otprilike ovako:

plin1.jpg

Sve u svemu od kile feferona, nešto malo octa, soli, bibera ( i pola žlice šećera + nebrojenog broja praznih teglica) dobio sam četiri pristojno popunjene teglice feferona.
Izgleda da je vražićak pojeo sve peteljke pa je popunjenost nešto manja ali radi se o sitnim feferonima pa na kraju količinske "suhe mase" ima dosta više od onih "tvorničkih". Na žalost, bilo ih je previše za tri a premalo za četiri teglice a onih manjih trenutno nemam :(
Sad bar znam omjere i sljedeća runda će biti optimalna :) :)
Ionako neće dugo potrajati :dance:
Mogu reći da ovakav DIY vjerojatno bolje opušta od ovog našeg, a i puno je jeftiniji i korisniji :) :)

feferi3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 13, 2022 1:50 pm

Zato kod mene nema zime bez zimnice. :)

Ove godine su mi nekako promakle jagode da napravim od njih pekmez ali su obilno rodile šljive bistrice(jer po meni same te valjaju za pekmez) pa sam skuhao jedno 16 tegli da imam za dvije godine i nešto pekmeza od marelica. Ove godine sam se odvažio napraviti i kompot pa ima od šljiva i krušaka i nije loše ispao za prvi puta. Ima ajvara(materijal došao na 20kn/tegli majku im... :evil: ali svejedno je bolji od kupovnoga) i uvijek napravim par tegli feferona.
Ove godine sam se i ogrebao za jedno 10tak kila aronije pa sam napravio sirup i čaj(da se ništa ne baci), prijatelj od kojega znam kupiti tu i tamo sok od aronije mi kaže da imaju hrpu i ne znaju kuda će sa njome pa neka dođem i naberem si. Još bi trebao napraviti i sirup od jabuke. Ove godine sam kupio jednu malu prešu za voće/čvarke i sl. i sok mi je baš dobro ispao, nemam nimalo taloga. Lozovača još stoji da se napravi liker od šipka i ananasa, a to će biti gotovo tek tamo poslije nove godine.

zimnica.jpg

Što se tiče opuštanja, pitanje što se radi. Ajvar je čisti sado-mazo diy. :lol: Ove godine mi se nije dalo da ga radim dva dana jer sam kupio manje materijala pa sam u jednom danu sve napravio, od jutra pa do rane večeri dok nije bio gotov.
Khadgar2007

PostPostao/la Cindra » Ned stu 13, 2022 7:35 pm

Ja od zimnice, osim pasirane rajčice bez koje se ne može, sve ostalo strpo u rakiju. Marelice, aroniju, borovnice, kruške, višnje i jabuke, sve lijepo u komovicu
Cindra

PostPostao/la grunf » Ned stu 13, 2022 9:55 pm

Khadgar2007 napisao:Zato kod mene nema zime bez zimnice. :)

Ove godine su mi nekako promakle jagode da napravim od njih pekmez ali su obilno rodile šljive bistrice(jer po meni same te valjaju za pekmez) pa sam skuhao jedno 16 tegli da imam za dvije godine i nešto pekmeza od marelica. Ove godine sam se odvažio napraviti i kompot pa ima od šljiva i krušaka i nije loše ispao za prvi puta. Ima ajvara(materijal došao na 20kn/tegli majku im... :evil: ali svejedno je bolji od kupovnoga) i uvijek napravim par tegli feferona.
Ove godine sam se i ogrebao za jedno 10tak kila aronije pa sam napravio sirup i čaj(da se ništa ne baci), prijatelj od kojega znam kupiti tu i tamo sok od aronije mi kaže da imaju hrpu i ne znaju kuda će sa njome pa neka dođem i naberem si. Još bi trebao napraviti i sirup od jabuke. Ove godine sam kupio jednu malu prešu za voće/čvarke i sl. i sok mi je baš dobro ispao, nemam nimalo taloga. Lozovača još stoji da se napravi liker od šipka i ananasa, a to će biti gotovo tek tamo poslije nove godine.

zimnica.jpg

Što se tiče opuštanja, pitanje što se radi. Ajvar je čisti sado-mazo diy. :lol: Ove godine mi se nije dalo da ga radim dva dana jer sam kupio manje materijala pa sam u jednom danu sve napravio, od jutra pa do rane večeri dok nije bio gotov.

zato tebe nema ,da si se u poljoprivrednike :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Ned stu 13, 2022 9:56 pm

ja od zimnice iman samo lignje u škrinji a čini mi se da neće ni dočekati zimu :lol: :lol:

možda do kraja ovog tjedna pa će onda ttrebati ići na škoj po nove ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la pamook » Ned stu 13, 2022 11:17 pm

... ja sam batalio papricice, igrao se preko nekoliko godina i onda ostavio se toga... vremenom mi se smanjio prag za ljuto pa mi u jednom momentu ljuto pređe direktno u - gorko... pa sam zaključio da čemu to :mrgreen: :lol:

...od zimnice, kaze gospoja - necemo nista ove godine... onda prije dva tjedna, mozda bi ipak tursiju... pa ajd, operi "bure", idi na pijacu, ulovio mrkve, karfiola, nesto cudnih krastavaca, malo sitnog luka i ljutike, kupus... nagurali u "bure", zalili i poklopili, navodno treba stajat 2 tjedna, a to ističe za koji dan... ostalo, osim ajvara, ove godine ništa... višnje već par godina bojkotiraju urod naveliko, jedva nabrali za zamrzivač, za baklavu s istima... bilo je momula (zerdelije), napravili rundu momula-limeta kombinacije, isprobano dobra za po palačinkama i sladoledu...

a apropos plina, evo se na face-u ekipa žali i na vinkovačkom području... ja kuham na plin, ali iz boce, a ne vidim kakvo je sagorijevanje u bojleru za centralno, mozda i bolje da ne vidim.... fotku je nabacio na face jedan sugrađanin....

pljin vk.jpg

...lignji nemam, pojelo se.... ni hobotnice, ni nista drugo... pojelo se :lol: :lol: :lol: ... sad ce sezona dana republike, pa ce bit sezonskih proizvoda, samo da dovoljno zahladi... imao sam i kulen kupljen za tradicionalno donijet na TF, ali kako TF nije zazivio, pojelo se :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

...u medjuvremenu, proglasilo me priucenim puškarom za matični mi klub, što god rikne, uvale meni "da probam" riješit... moram priznat da sam se nagledao razočaravajućih stvari na opremi od 2-3k eura, šatro njemačka proizvodnja... izgleda da i oni plaćaju danak kvaliteti otkad imaju radnike iz ovih krajeva :lol: :lol: :lol:

20221111_213037.jpg

...lemilicu nisam ni upalio, nije bilo "prilike"...
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 13, 2022 11:25 pm

Pa odavno sam ja u zimnici. :)

A kako imam labos malo sam se više okrenuo mjernoj/testnoj tehnici nego hifi-ju ali biti će. Za jedno dva projekta imam sve dijelove, kutije spremne samo treba elana... One 6s4p su se dovoljno dugo pacale i trebalo bi se složiti neki grounded grid spoj i vidjeti u praksi kako to izgleda. Davorin je bio ljubazan i poslao mi gotov projekt sa kombinacijom 6c4p i 6c3p ali za to nemam dovoljno predviđenog napona pa mora ići grounded grid. Ali ta kombinacija sigurno neće biti zaboravljena i biti će vremena da se napravi.

Evo što se plina tiče stvarno se ne mogu žaliti, koliko sam dugo živ niti jednom nisam vidio plin a da nije plave boje. Tu i tamo pužuti na par sekundi ali to je zato se smeća nakupi na plameniku. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 13, 2022 11:27 pm

Pamooče, kako to gospoja kaže "nećemo zimnicu", pa valjda si ti muško u kući(zapravo u svom brlogu) pa lijepo sebi napravi zimnicu,spremi je u brlog i onda fino za vrijeme objeda lijepo tamaniš iz tegle što si napravio a ostatak obitelji neka te samo gleda. :ugeek:
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Pon stu 14, 2022 12:22 am

...ako pod zimnica mislis meso i proizvodi, slazem se :lol: :lol: :lol: .... kiselina mi je draga, ali sporedna, tako da nemam nekih zahtjeva oko toga...

a u brlogu je postalo zbilja gužvasto, trebat će neki rezovi da se malo to pretrese.... probao sam pobacat ponešto, ali osim papirića i ostataka 3D printanja, slabo :lol: :lol: :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica