Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 30, 2021 4:03 pm

Biti će preinake na pločici TPA3118 zato i je stavljena opcija za eksterne vezne. Što se tiče opampova motiv je "što jeftinije to bolje",kupio sam TL072, a rail to rail nisam niti uzimao u obzir jer sigurno im je cijena malo jača. :mrgreen:
Znači ovo je recimo to tako budget projektić kojeg radim za jednog školskog kolegu kojemu je vrisnulo pojačalo pa sam ga uspio nagovoriti da ne kupuje nešto polovnoga(do 100€) već da mu složim novo da ne bi taj polovnjak završio kod mene na stolu, a budžet je tih 100€.

Što se tiče opampova koji rade na jednostrukom napajanju, nisam nikada čuo za tako nešto pa sam progooglao sam i našao od TIa TLV27xx i još neke druge.Cijena otprilike 20kn+/kom je malo previše za jeftikaner projekt tako da ostaje kako ostaje. Što se tiče preinake na takve opampove to nije neki problem PCB ostaje isti samo što se trebaju izostaviti neki elementi i zbrikati virtualna masa na pravu masu. Vezano za SMD ili THT to nije nikakav problem, ima adaptera SMD na DIL8 koliko hoćeš, ja sam isto kupio TL072 u SMD varijanti jer nisu imali THT na lageru pa ću upotrijebiti taj adapter u ovom slučaju.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davidbraco » Čet pro 30, 2021 4:57 pm

Bridge iliti mostni(ili mosni?) spoj-koliko će to imati wata-na koliko oma?
davidbraco

PostPostao/la davidbraco » Čet pro 30, 2021 4:59 pm

Napajamje će biti 2 cigle od laptopa za 19 volti ili će trebati oružani list za linearno napajanje?
davidbraco

PostPostao/la grunf » Čet pro 30, 2021 5:13 pm

Khadgar2007 napisao:Biti će preinake na pločici TPA3118 zato i je stavljena opcija za eksterne vezne. Što se tiče opampova motiv je "što jeftinije to bolje",kupio sam TL072, a rail to rail nisam niti uzimao u obzir jer sigurno im je cijena malo jača. :mrgreen:
Znači ovo je recimo to tako budget projektić kojeg radim za jednog školskog kolegu kojemu je vrisnulo pojačalo pa sam ga uspio nagovoriti da ne kupuje nešto polovnoga(do 100€) već da mu složim novo da ne bi taj polovnjak završio kod mene na stolu, a budžet je tih 100€.

Što se tiče opampova koji rade na jednostrukom napajanju, nisam nikada čuo za tako nešto pa sam progooglao sam i našao od TIa TLV27xx i još neke druge.Cijena otprilike 20kn+/kom je malo previše za jeftikaner projekt tako da ostaje kako ostaje. Što se tiče preinake na takve opampove to nije neki problem PCB ostaje isti samo što se trebaju izostaviti neki elementi i zbrikati virtualna masa na pravu masu. Vezano za SMD ili THT to nije nikakav problem, ima adaptera SMD na DIL8 koliko hoćeš, ja sam isto kupio TL072 u SMD varijanti jer nisu imali THT na lageru pa ću upotrijebiti taj adapter u ovom slučaju.

pa jesl li čoviku bar moga stavti NE5532 nego TL072 :lol: , moga san ti i ja poslati kojeg ionako ih više ne koristim , iman ih sigurno po škafetima , a iman i sigurno par pločica s donorima :lol:

rail to rail i op.ampovi na jednostrukom napajanju nisu neka novost , u biti svaki op.amp možeš spojiti na jednostruko napajanje , dok je danas potražnja za tim tipom op.ampova sve veća jer se sve više koriste radni naponi od samo 5V pa i manje , u mom DAC-u imaš rail to rail op.ampove LT6202 koji su u waltovim regulatorima i rade na 5V, za test sam uspješno koristia i neke puno jeftinije isto rail to rail i sa svima san moga postići izlazni napon od 3,3V, normalno uz drugačije peromanse
nisan puno kopa po mouseru ali recimo imaš OPA2172 18kn/kom pa OPA1642 16kn/kom ,AD8092 19kn/kom , za to mi je trebalo manje od 5min , jednostruku verziju OPA1641(od OPA1642) sam sebi naručio za 5V regulatore ,a i walt mi je da mig da je to dobar op.amp ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la davorin » Čet pro 30, 2021 5:58 pm

Od starog prijatelja glazbenika sam dobio male kompresijske driver-e sa hornom FOSTER 025N30. Japanske su proizvodnje, a početci datiraju u davne ~60-te. Bili su vrlo traženi zbog niskih izobličenja, linearnosti i visoke efikasnosti.
Frekventni raspon im je bio od 2,5kHz pa do 20kHz, ali su u praksi koristili najčešće od ~4,5-5kHz (12dB/oct. min.), ili od ~3,4-3,8kHz (18dB/oct. min.).
Pristigli visokotonci su bili neispravni tko zna od kada, a jednom je čak korozija načela vanjski dio polnog nastavka.
Originalne zavojnice su bile namotane za 8 Ohma na tijelu spregnutom sa kalotom od nomexa impregniranog fenolom. Velika popularnost tih malih visokotanaca je prouzročila cijeli niz kopija i sličnih proizvoda tako da se zamjenske zavojnice sa kalotom mogu bez problema naći preko e-Bay -a, ili Ali-Express -a.
Znatno unapređenje su napravile firme FOSTEX (slično ime! :lol: ) i Cerwin Vega koje su nomex-fenolnu kalotu zamijenile sa onom od titana i namotaje namotali na tijelo od kaptona, a sve ostalo je ostalo jednako, odnosno nisu bile potrebna dodatne prilagodbe za upasavanje u stare visokotonce.
Visokotonac je time postao nešto efikasniji, a maksimalna snaga opterećenja je skoro udvostručena jer novo tijelo od kaptona puno bolje odvodi temperaturu.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Čet pro 30, 2021 6:38 pm

Foster = Fostex.
Naime, firma Foster je proizvođač zvučničkih jedinica koje prodaje pod imenom Fostex i inače je OEM proizvođač za Sony, Denon, Yamaha i druge...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Čet pro 30, 2021 6:48 pm

Zmajz napisao:Foster = Fostex.
Naime, firma Foster je proizvođač zvučničkih jedinica koje prodaje pod imenom Fostex i inače je OEM proizvođač za Sony, Denon, Yamaha i druge...

Znam, ali kada je u davno doba ~60-tih proizveden FOSTER 025N30 ime FOSTEX nije bilo spominjano, odnosno počelo se kao trgovački brand pojavljivati znatno kasnije. Tko je kome vlasnik, u kakvom su odnosu i zbog čega se pojavljuje to gotovo identično ime paralelno, nije mi poznato.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 30, 2021 7:04 pm

@Grunf
Pa znam da svaki opamp može ići na jednostruko napajanje to sam i napravio u gornjem projektiću,samo se u tom slučaju mora napraviti virtualna masa.

@Davidbraco
Na tim pločicama je TPA3118 spojen u most i daje oko 60W. Napajanje je naravno linearno kao što se vidi po PCBu jer je na njemu sve osim trafoa, ali mogu se izbaciti bulk elkosi i grec te staviti svičer.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet pro 30, 2021 8:40 pm

Khadgar2007 napisao:@Grunf
Pa znam da svaki opamp može ići na jednostruko napajanje to sam i napravio u gornjem projektiću,samo se u tom slučaju mora napraviti virtualna masa.

ne mora biti virtualna masa ,kako si ti izvea ne mogu baš dokučiti samo iz slike pcb-a ,ali u biti je dovoljno dodati pola napona napajanja na + ulaz op.ampa, a zamisli slučajnosti TI dokument sloa030a navodi TL072 kao primjer lošeg op.ampa za jednostruko napajanje

doda san još malo štiva ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: grunf; Čet pro 30, 2021 8:50 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 30, 2021 8:46 pm

To i jesam napravio. Nekako podrazumijevam da je 1/2Vcc isto što i virtualna masa,barem što se tiče opampova.

Uglavnom kada napravim ovo i provjerim jel sve štima napraviti ću temu i okačiti šemu.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica