Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Sri vel 08, 2023 11:47 pm

ali 80te su top, zauvijek ,najbolje leta za proizvodnju bilo cega, moj Tektronix sa baterijom unutra litijevom, koja i dalje mjeri 3.6V nakon 35 let dela!
Bepone

PostPostao/la Edison » Čet vel 09, 2023 12:54 am

Watch on youtube.com
Edison

PostPostao/la davorin » Čet vel 09, 2023 11:36 am

Evo par slika EL86 odnosno 6CW5 koje sam kupio ~1987-me godine dok sam radio i boravio u Njemačkoj (kao kupac iz Njemačke!) od prodavača iz Velike Britanije.
On je kupio 14.11.1989-te veći broj kutija (STOCK=100 komada) neoznačenih EL86 kao veći broj kutija brandiranih 6CW5-Yugoslavia za prodaju uglavnom u USA i Japanu, iako je nešto prodao i u GB i Evropi. Dosta sam kupovao od njega i prije (čak i prije rata u Hrvatskoj!) pa sam od njega dobio onda vrlo povoljnu ponudu za kupnju EL86, odnosno 6CW5, isključivo kao kompletan STOCK. I jedne i druge su proizvedene početkom 1984-te godine za izvoz u USA gdje ih je EI-Niš izvozio do ~1988-me godine, a sve preostale je kupio moj prodavač.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Bepone » Čet vel 09, 2023 12:32 pm

e da su PL84 onda bi sve stockove preselio kod sebe :P
Bepone

PostPostao/la davorin » Čet vel 09, 2023 12:55 pm

Možda misliš na ovakve PL84? :lol:
Proizvedene su ~1974-75-te, a kupovao sam ih uglavnom za servisiranje HOHNER pojačala (i još nekih drugih, ali i napravio sam nekoliko pojačala sa njima). Preostalo mi je samo ovih 5 komada i mada sam ih nekada imao prilično veliki broj komada, nikada u količinama kao EL86-6CW5.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Bepone » Čet vel 09, 2023 1:32 pm

davorin napisao:Možda misliš na ovakve PL84? :lol:

tocno takve :lol:
Bepone

PostPostao/la cappucino » Čet vel 09, 2023 7:43 pm

Već kad kuhamo, kuhajmo zajedno:
Neko vrijeme razmišljam što s njima.
OTL ? SE? PSE?
i nisu na prodaju. :D
cappucino

PostPostao/la davorin » Čet vel 09, 2023 8:59 pm

Kod mene bi našle brzu primjenu! :lol:
davorin

PostPostao/la Bepone » Čet vel 09, 2023 9:06 pm

cappucino napisao:Već kad kuhamo, kuhajmo zajedno:
Neko vrijeme razmišljam što s njima.
OTL ?

itekako! vreme ti je, za krunu lampaskih pojacala :P
Bepone

PostPostao/la pinco » Čet vel 09, 2023 11:15 pm

pinco napisao:Prototip hibrida na kojeme već dugo radin, ulaz trioda, izlaz kvazikomplementarni sa 3 para mosfeta.
Nakon puno posla, spreman je za konačnu pločicu.
Na kraju san zadovoljan kako radi, specifična topologija, izlaz je sličan ka šta je Bascom King u BHK pojačalu napravija, al on je iša na cijevni preamp i SS izlaz kombinaciju. Ode je cijev u povratnonj vezi pojačala.
Sa sekundarima 40Vac, oko 55V ispravljeno, daje nešto manje od 170W na 8R, prije clippinga, s time šta je zalemljen na pcb samo jedan kond od 10mF po grani, a idu dva. Na 160W thd san izmirija oko 0.06%, na 100kHz iman pad od 0.5db pojačanja. Teško je ocjenit zvuk na jednome kanalu, al po onome šta san čuja, imaš zvuk cijevnoga PP pojačala, samo dosta veče snage, Offset i bijas stabilni, nema nikakvoga bruma ni šuma, ni kad nabiješ uvo u zvučnike.
Na pločici je komplet napajanje za izlaze, grijanje cijevi i visoki napon i zlaz, naravno na konačnoj je sve ukomponirano, i ovo šta je dodavano naknadno.
1k, 10k, i 100k pravokutni signal.

Nakon dosta vrimena, zgotovija ovo pojačalo, danas stavija pridnju ploču.
Evo šar slika iz faze sklapanja, u dnu kutije je trafo 800VA, sa 4 sekundara, po 2 za svaki kanal izlazni dio, a gornji manji trafo, 100VA je za HV, grijanja cijevi itd.
Pomočna pločica je logika, bistabil za uključivanje, soft start, redosljed paljenja, timer za odgodu HV dok se ne ugrije cijev, pa odgoda uključenja uPC1237 zaštite dok se ne stabiliziraju radne točke itd.
UPC zaštita je ovi put sa mosfetima umisto releja, botun naprid je dvobojni, crveno žmiga dok se sve ne popali i ako je sve ok, i upc otvori mosfete na oba kanala pristane žmigat crvena. Osim ako pojačalo ne ode u clipping, na toj pločici je i clipping detektor, i ima jedna mala pločica sastrana šta je offset indikator, ako ide offset priko 100mV.
Iako je dosta stabilan, nisan tija dc servo, prova san, al pošto ionako neman elektrolita u povratnoj vezi, nisan vidija svrhu.
pinco

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica