Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Uto vel 28, 2023 1:22 am

ziki napisao:Stroj. Razmišljao sam i ja da ga odradim, a mislim da ga je Botić isto krenio raditi, ne znam jel završio.

Imam jos za dva pojacala uparenih thermal track tranzistora , ako bude vatrometa:)
micro

PostPostao/la tom_hifi » Uto vel 28, 2023 7:11 am

Bepone napisao:cim je toroid, to ce se odmah fulat s proracunom ;) kad ga napucaju na 1.6T

Osim ako ne specificiraš na npr 1T :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Uto vel 28, 2023 7:55 am

Teško je od bilo koje firme dobiti toroidni trafo gdje ne koriste svoje, već gotove proračune gdje se koriste uobičajene maksimalne gustoće magnetnog polja jezgri.
Zato treba biti lukav! :lol:
Naručiš trafo za primarni napon od 380V, a za sekundarne napone primjerene prijenosnom omjeru kakav ti treba (preračunaš iz omjera kao da je trafo za 230V!).
Kada tako namotan trafo spojiš na mrežni napon od 230V maksimalna gustoća magnetnog toka jezgre će pri punom opterećenju biti B~0,97T. Tražiš od njih da pri namotavanju koriste debljinu žice koja će biti maksimalno opterećena sa 2A/mm2 pa će tako i debljina žica biti veća, odnosno jednaka onoj kakva bi bila da su oni proračunavali trafo za 230V i koristili tablicu opterećenja bakrenih žica po svojim tablicama (vjerojatno ne manje od ~2,5A/mm2, a uglavnom 3A/mm2 pa čak i više!).
davorin

PostPostao/la Bepone » Uto vel 28, 2023 8:28 am

tom_hifi napisao:
Bepone napisao:cim je toroid, to ce se odmah fulat s proracunom ;) kad ga napucaju na 1.6T

Osim ako ne specificiraš na npr 1T :)

ili 1.25 ;)
Bepone

PostPostao/la Bepone » Uto vel 28, 2023 8:31 am

davorin napisao:Teško je od bilo koje firme dobiti toroidni trafo gdje ne koriste svoje, već gotove proračune gdje se koriste uobičajene maksimalne gustoće magnetnog polja jezgri.
Zato treba biti lukav! :lol:
Naručiš trafo za primarni napon od 380V, a za sekundarne napone primjerene prijenosnom omjeru kakav ti treba (preračunaš iz omjera kao da je trafo za 230V!).
Kada tako namotan trafo spojiš na mrežni napon od 230V maksimalna gustoća magnetnog toka jezgre će pri punom opterećenju biti B~0,97T. Tražiš od njih da pri namotavanju koriste debljinu žice koja će biti maksimalno opterećena sa 2A/mm2 pa će tako i debljina žica biti veća, odnosno jednaka onoj kakva bi bila da su oni proračunavali trafo za 230V i koristili tablicu opterećenja bakrenih žica po svojim tablicama (vjerojatno ne manje od ~2,5A/mm2, a uglavnom 3A/mm2 pa čak i više!).

ili im posaljes samo broj zavoja i debljine zice i oni samo odrade ;)
Bepone

PostPostao/la davorin » Uto vel 28, 2023 10:06 am

Bepone napisao:ili im posaljes samo broj zavoja i debljine zice i oni samo odrade ;)

Za takav pristup moraš znati podatke o kakvim vrstama jezgri se radi (sastav), a ti podaci su specifični za svakog proizvođača jezgri posebno.
Debljinu žica možeš odrediti, ali pri namotavanju manjih toroidnih transformatora se u pravilu ne koriste jako debele lak-žice (lom laka na oštrim pregibima, veliki radijus savijanja namotane žice, potrebne (pre)velike sile za namotavanje, vrlo mali radijus prihvatnog kalema na rotacijonom dijelu stroja za namotavanje, itd.) pa se koristi veći broj tanjih lak-žica paralelno spojenih. Ponekad u samim firmama koriste lak-žice koje imaju na skladištu, a ne one koje bi se mogle optimalno ikoristiti (naročito pri paralelnom spajanju većeg broja lak-žica) i tu nastanu problemi.
Puno je bolje od njih tražiti da namotaju trafo za određene napone uz nazivno opterećenje tako da odgovornost za taj dio proračuna (padovi napona vezani za unutrašnji otpor namotaja pri opterećenju) ostaviš njima.
davorin

PostPostao/la Bepone » Uto vel 28, 2023 10:10 am

davorin napisao:
Bepone napisao:ili im posaljes samo broj zavoja i debljine zice i oni samo odrade ;)

Za takav pristup moraš znati podatke o kakvim vrstama jezgri se radi (sastav), a ti podaci su specifični za svakog proizvođača jezgri posebno.
Debljinu žica možeš odrediti, ali pri namotavanju manjih toroidnih transformatora se u pravilu ne koriste jako debele lak-žice (lom laka na oštrim pregibima, veliki radijus savijanja namotane žice, potrebne (pre)velike sile za namotavanje, vrlo mali radijus prihvatnog kalema na rotacijonom dijelu stroja za namotavanje, itd.) pa se koristi veći broj tanjih lak-žica paralelno spojenih. Ponekad u samim firmama koriste lak-žice koje imaju na skladištu, a ne one koje bi se mogle optimalno ikoristiti (naročito pri paralelnom spajanju većeg broja lak-žica) i tu nastanu problemi.
Puno je bolje od njih tražiti da namotaju trafo za određene napone uz nazivno opterećenje tako da odgovornost za taj dio proračuna (padovi napona vezani za unutrašnji otpor namotaja pri opterećenju) ostaviš njima.

samo poprecni presjek , to zatrazis. max tok za toroide je standardan oko 1.6-1.7T, pa ako delas na 1.25 si debelo "u plusu"
Bepone

PostPostao/la davorin » Uto vel 28, 2023 10:32 am

Iznenadio bi se, ali dosta proizvođača jezgri za toroide navodi normalno korištenje za maksimalnu gustoću B~2T, a navedena maksimalna gustoća od B~1,6-1,7T se navodi za "C" i dvostruke "C" jezgre.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto vel 28, 2023 10:45 am

Kada su se već spomenule C-jezgre. Imam jednu dvostruku(oko 400VA) iz ruskog osciloskopa kojeg sam kupio od Ilimzna. Naravno pri rastavljanju pukli su "limovi" koji drže jezgru zajedno, da li se oni mogu napraviti nekako u diy varijanti ili da nađem neku firmu koja mota na c-jezgre da mi namota kalem i usput proda nekoliko tih limića.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Uto vel 28, 2023 11:25 am

Khadgar2007 napisao:Kada su se već spomenule C-jezgre. Imam jednu dvostruku(oko 400VA) iz ruskog osciloskopa kojeg sam kupio od Ilimzna. Naravno pri rastavljanju pukli su "limovi" koji drže jezgru zajedno, da li se oni mogu napraviti nekako u diy varijanti ili da nađem neku firmu koja mota na c-jezgre da mi namota kalem i usput proda nekoliko tih limića.

Zatezne obujmice, "šelne", se mogu kupiti u željezarijama i uglavnom su namijenjene za stezanje gumenih cijevi na metalne, ali mogu poslužiti i u ovakvim namjenama.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica