Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 01, 2023 1:42 pm

davorin napisao:
Bepone napisao:
Khadgar2007 napisao:I vjerojatno bi se lakše smotale oko njega.

valjda znas da ti treba nemagnetična selna za oko jezgre, tipa inoks...

Imam trafoe sa "C" jezgrama (4x"C") sa originalnim priborom (mislim da sve "Weisser") gdje su trake za zatezanje napravljene od mekog pocinčanog željeznog lima (takozvani "bijeli lim") koje idu kroz namotaje (po 2 komada za svaki par "C" jezgri) i zapravo su paralelno sa trafo-limovima. Koliki su gubitci u njima zbog toga što u sastavu nemaju silicija to ne znam, ali takvi zatezaći su uobičajeni kod svih proizvođača trafoa sa "C" jezgrama pa mislim da niti ovi kupljeni kod nas neće praviti probleme.
Uostalom može napraviti i pokus:
-neka izmjeri struju kroz primarni namotaj spojen na mrežu prvo sa "C" jezgama zategnutim izvana sa vanjskim ručnim "stegama", a nakon toga neka stavi te metalne zatezače i pogleda koliko se povećala ta mirna struja primara.
-može nakon toga probati i sa zatezaćima od inoxa uz jednake uvjete mjerenja
Tako lako može izračunati gubitke i koliki je stvarni utjecaj magnetičnih i nemagnetičnih materijala.

i ako ti treba izlazni za audio primjenu, i air gap, kako ces ga napravit kad si upravo napravio kratki spoj magneticnim materijalom oko jezgre? :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 01, 2023 1:46 pm

ca se tice svih ovih testova, khad ce tesko nabavit i jednu leguru buduci da su selne nenabavijum, a da nadje bas 2 razlicitog materijala a tocno za njegov opseg je jos veci nenabavijum, cca 0.005% sanse, a i volje za test isto nece imat nikad, jer treba potrosit par dana, priprema, ostavljanje svih projekata i ciscenje radnog stola samo za to, montaza demontaza C jezgri,
sve skupa stohastickim pristupom izracuna slucajnih varijabli, ti testovi ce ostat u zoni neostvarljivosti sa vjerovatnoscu dogadjaja od jedno 99.9999% :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ožu 01, 2023 2:24 pm

Dobro je da meni treba za "središnju" frekvenciju od 50Hz +/- % koliko HEP dopušta tako da se neću zamarati sa testovima,osim u slučaju da se predomislim i idem raditi neki sub sa lampašem pa bi onda trebao namotati neki audio trafo na toj jezgri, ali čisto sumnjam. :lol:

Ali šalu na stranu. Iako će se trafo koristiti za ispravljač svejedno će ići neki zračni prorez jer će predregulacija(da smanjim disipaciju glavnog regulatora) biti napravljena sa faznim pomakom a za to je dobro da jezgra ima neki zračni prorez. Uglavnom sačuvao sam originalne šelne od trafoa i imam na lageru nekoliko C jezgri sa originalnim šelnama pa baš mogu vidjeti koliko su one magnetične.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Sri ožu 01, 2023 2:30 pm

http://tehnonorma.hr/TRAKE" target="_blank" target="_blank" target="_blank
skrolaj niže do Inox kabelske vezice
Pogledaj dimenzije
A i ove:
http://www.ferokomerc.hr/application/FC ... d092f693ef
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Bepone » Sri ožu 01, 2023 3:35 pm

Zmajz napisao:http://tehnonorma.hr/TRAKE" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
skrolaj niže do Inox kabelske vezice

te kabelske imaju gumu unutra, pa kad ih namjestis i stisnes recimo, vrate se nazad 1 mm i otpuste stisak, dok guma ne uhvati. znaci nis od njih..
Bepone

PostPostao/la grunf » Sri ožu 01, 2023 10:20 pm

khan , sljedeća dva dana sam u ZD , drugi tjedan ću ti probati naći u radioni inox traku i par pritezača pa ti mogu poslati, a ako budeš drža fige možda nabasan i na koju bakrenu :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 02, 2023 2:03 am

Hvala Grunfe, ali ne trebaš se žuriti. Znaš da je kod mene sve polagano. Recimo da imam jedno 4-5 projektića diy instrumenata za labos tako da ovo sigurno neće doći na red još jedno godinu dana. Ovo je više bilo onako pitanjce usput kada se već govorilo o c-jezgrama.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pet ožu 03, 2023 2:55 pm

"Marshall-JMP100-Lead-Model 1959-MarkII" s kraja 1975-te godine nakon kompletne generalne obnove i popravka! U dogovoru sa vlasnikom je dodana regulacija "Master Volume" sa stražnje strane koja se može uključiti/isključiti ("Push-pull") i rotacioni preklopnik za izbor impedancije zvučnika da se izbjegne originalni nepouzdani selektor gdje je impedancija birana pomoću kratko-spojnika ("jumper").
Taj je selektor bio glavni uzročnik izgaranja izlaznih transformatora kod pojačala "Marshall" koji su ga imali jer bi zbog vibracija od zvučnika znao ispasti i ostaviti pojačalo bez spojenog zvučnika!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pet ožu 03, 2023 3:14 pm

100W :lol: to je glasno. Jedno vrijeme sam imao kopiju Hiwata DR 103 gospodina Brace Radovića. Strašno. Strašno glasno. I bez izobličavanja. Čisti clean glasan do boli (Čak i više od toga :lol: ) Ali zato voli pedale, Ne da izvuče sve iz pedale, i dušu im izvuče. Odlično pojačalo. Samo ima jedno osamdesetak vati previše. Ali bez toga ne nema takvog zvuka :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Pet ožu 03, 2023 6:44 pm

Master of disaster napisao:100W :lol: to je glasno. Jedno vrijeme sam imao kopiju Hiwata DR 103 gospodina Brace Radovića. Strašno. Strašno glasno. I bez izobličavanja. Čisti clean glasan do boli (Čak i više od toga :lol: ) Ali zato voli pedale, Ne da izvuče sve iz pedale, i dušu im izvuče. Odlično pojačalo. Samo ima jedno osamdesetak vati previše. Ali bez toga ne nema takvog zvuka :mrgreen:

Ovaj JTM ima anodni napon Ua~500V i sa 4xEL34 uz pripadajući izlazni trafo (Drake C2373 Raa~1,8kOhma) je puna snaga oko Pout~150-160W. Mrežni trafo je vrlo velikog presjeka i ima jako mali unutrašnji otpor tako da anodni napon niti pri punom opterećenju ne pada više od ~10-15V.
Druga rešetka se napaja preko prigušnice, a čisti ton (tkzv. "clean") "ide" preko ~80W što je neopisivo glasno. Isprobavao sam sve na kutiji koja ima 4 komada "CelestionG10-Vintage" (osjetljivost svakog je 97dB/1W/1m) dakle na kutiji od ~103dB/1W/1m. Znači da je čisti ton u mojoj radioni "stizao" sa glasnoćom od ~121-122dB, a pojačalo je sa maksimalnom snagom "urlalo" sa ~124-125dB!
U praksi se to može podnositi jako kratko i ne baš na svim frekvencijama! :lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica