Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 19, 2023 8:54 pm

Grba na 1kHz i rupa iza toga ti je difrakcija ovisna o dimenzijama prednje ploče?

Izgleda tako na prvi pogled....
SasaKC83

PostPostao/la micro » Ned ožu 19, 2023 10:03 pm

Evo mjereno na udaljenosti od 315mm , mikrofon negdje na sredini izmedju niskog i visokotonca.
Ovo je mjereno glasno usi bole od visokotonca :) , u biti nema neke velike razlike glasnije tise , takodje sweep ili mls metoda , vise utice polozaj mik , visina i daljina.

visokotonac jos vristi :)
mislio sam jos staviti scan spek 10W4224, sjeci puno nize recimo 600Hz i jos ako svira srednje u tehnikoloru kao dosta od tog proizvodjaca evo veselja:)

Slika

mls
Slika

sweep
Slika

Iz kutija sam izbacio jednu punu vrecu damping materijala , neki zidovi ostali goli , mislim da je to problem sad u podrucju do 400 ili 500 Hz
micro

PostPostao/la Fantocci » Ned ožu 19, 2023 10:44 pm

Imaš rez u najkritičnijem dijelu spektra, tamo gdje je uho najosjetljivije na izobličenja. Po meni ti bi dobro legao srednjetonac, jer bas ne ide više.
Fantocci

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 19, 2023 11:29 pm

plocice oprane, rezistence montirane:
brd.jpg

brd2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 19, 2023 11:30 pm

montirani kondici, plocica spremna..
brd3.jpg

sutra cu jos ocistit bias plocicu, i podnozja.. krenut sa ozicenjen
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 19, 2023 11:34 pm

micro napisao:Zvucnici bas dayton audio RS225P 8A , to su papirni nisu alu membrane.
Visoki stari peerless DT100H

to je popularan dayton driver , vidi kako ekipa radi skretnice sa njime,, moras ubit onaj peak na 2.5 kHz to su sibilanti C Z S nema vece katastrofe, znaci jako nisko rez i ostar, 2., 3. reda
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 19, 2023 11:38 pm

rezultantna krivulja ne lici na krivulju na simulaciji.. negdje je gres(ili vise njih).. probaj okrenut polaritet basa i vidi opet
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 19, 2023 11:44 pm

Ove Orange Drops što trpaš nemilice, to postoji još kao originalni kond ili su svi danas kineski?

Vidim na Mouseru da ih proizvodi CDE, a ima i na Hifi Collectiveu i ostalim guitar amp shopovima...
SasaKC83

PostPostao/la micro » Pon ožu 20, 2023 12:20 am

Fantocci napisao:Imaš rez u najkritičnijem dijelu spektra, tamo gdje je uho najosjetljivije na izobličenja. Po meni ti bi dobro legao srednjetonac, jer bas ne ide više.

Nisam do sada radio sa zvucnicima. Na vodopadu se vidi na pocetku grafa basrefleks nazovimo je grba(rezonantna frekvencija kutije) , cijev je 65mm precnika i 110mm duzine , po proracunu je kratka i rezonantna frekvencija je visoko , da je duza cijev i manji precnik trebala bi da bude oko 40hz a ne kao na snimku 70Hz, moja pretpostavka.

Onda problem od 300 do 500Hz, kolega je spomenuo bafle, a moguce i jos nedostatak damping spuzve na nekim zidovima kutije pa rezonira , a i kablove od konektora do zvucnika ostavio da vise , a kablovi su pletenice od cak 6 ili 8 zica , izolacija na zicama teflon , pa su tvrde ( te zice je pravio neko od koga sam kupio kutije) , ovo je isto samo pretpostavka da je i to moguci izvor problema.

Ovo na 1kHz je rez na skretnici , ali postoji problem sa visokotoncem koji ne ide ispod 1kHz a bas je izgleda rezan na malo visoj frekvenciji tako da postoji preklapanje i onda je tu grba , trebalo bi bas rezati 100tinak hz nize , moja pretpostavka ali u sotveru za proracune skretnica se to desava ali ako spustim frekvenciju grba nestaje , lako je u simulaciji , ovdje moram dodati induktivitet, a sto je opet pretpostavka a ne mora da bude , ali mislim da je visokotonac tu visak i treba dobar full ranger i sjecenje nize.

dayton bas RS225P bi trebao biti idealan za bass refleks , laka membrana , mali Qts , po teorioji i on ne bi trebao da pravi neki problem , po teoriji :)
ova verija sa papirnom membranom ima rupu na 800 do 1000Hz , alu verija nema tu rupu ali je slabija u niskom dijelu na pocetku spektra od ove papirne.

Posto je to jos u izradi , lijepim opet na gole zidove damping piramidalnu spuzvu( nije sva uklonjena na nekima stoji) , pricvrsticu kablove unutra , ako bude moguce u postojecu bas refleks cijev ubaciti duzu cijev i tjunirati kutiju na oko 40hz , eventualno korekcija skretnice, imam sa cim mjeriti , dok uhvatim vremena :)

I ovako je slusljivo , ne bih rekao da ima problem u visem dijelu spektra.
micro

PostPostao/la micro » Pon ožu 20, 2023 12:22 am

SasaKC83 napisao:Ove Orange Drops što trpaš nemilice, to postoji još kao originalni kond ili su svi danas kineski?

Vidim na Mouseru da ih proizvodi CDE, a ima i na Hifi Collectiveu i ostalim guitar amp shopovima...

Ja sam prije kupovao takve , ali su bili radijalni , panasonik u farnellu ili mouseru.
micro

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica