Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la SasaKC83 » Ned lip 04, 2023 2:49 pm

Ovo je zadnje više niš ne kupujem časna pionirska... :lol:

Inače Ukrajinci trebaju para pa nude svašta ovih dana na Ebayu...bacite oko kome kaj treba... :geek:
SasaKC83

PostPostao/la Fantocci » Ned lip 04, 2023 5:25 pm

Nastavak iz stranice 702...
Davorin mi je poslao originale TDA7294 pa sam ih stavio umjesto kopija. Znao sam da će biti vruće pa sam se pobrinuo i za optimalno hlađenje, samo još ne znam kako ću ovaj ventilator upakovovati u kučište :think:
0 IMGP8295m.jpg

Prvo sam ponovio mjerenje THD sa Artom na 2W i 24VDC napajanju. Nekih velikih razlika nije bilo.. THD je opet negdje na oko pola procenta:
1 ORIGINALE -THD @2W na 8Ohm (ARTA).jpg

Ponovio sam još sa Holmimpulsom, tek toliko da si potvrdim mjerenje. Plava krivulja je kopija, crvena je original a za referencu sam dodao još rezultat mjerenja Rotela RB970BX (zelena). Rotel se očekivano pokazao kao boljim od dvojice pa bih rekao, da su mjerenja OK za sva tri. Da podsjetim, rezultati THD su kod Holmija prikazani u dB, ne u postocima, tako da je razlika veća nego što izgleda.
2 Holm primerjava FR (Fake- Original-Rotel).jpg

Onda sam premjerio još izlaznu snagu kod različitih napajanja, sve na 8 Ohma (sa 4 Ohma se nisam zamarao). Signal mi nije baš čist, mislim da je to zasluga PCa, koji mi sa USB karticom Behringer UCA202 i REW programom služi kao ton generator. I kablovinje nije baš po pravilu službe pa i sam SMPS vir ima nešto prljavštine. Mjerio sam tako, da sam išao do klipinga i onda se vratio jedan korak nazad na neizobličen signal.

Snaga kod Ucc +-24VDC je ista kao i kod kopije, oko 10W RMS / 8Ohma

Kod +-32V DC je porasla na dobrih 23W / 8Ohm

.. a kod +-36VDC na 37W

Kod zadnje dvije vrijednosti počela se vidjeti razlika originala prema kopiji, jer kod kopije ove snage nisam mogao dobiti. Kod originala sam na većem napajanju mogao povećati i nivo signala i tako dobio i veću snagu, a to kod kopije nije išlo.
No ipak, ove snage, koje objavljuje ST u datasheetu ja sa 7294 na ovoj pločici (koja možda nije optimalna) ne mogu postići:
Datasheet.jpg

Kliping mi je inače prilično nelinearan, prvo počinje na pozitivnoj poluperiodi, ovako izgleda kad ga jako pretjeram:
6 Clipping hard.jpg

Vir napajanja je 2x300W i to nije njegova krivnja, ali možda ima neka greška na pločicama (na oba kanala je isto). Što bih mogao provjeriti?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la daluka » Ned lip 04, 2023 7:02 pm

SasaKC83 napisao:
Inače Ukrajinci trebaju para pa nude svašta ovih dana na Ebayu...bacite oko kome kaj treba... :geek:

Kako je sa carinom?
daluka

PostPostao/la davorin » Ned lip 04, 2023 7:42 pm

Fantocci napisao:Nastavak iz stranice 702...
Davorin mi je poslao originale TDA7294 pa sam ih stavio umjesto kopija. Znao sam da će biti vruće pa sam se pobrinuo i za optimalno hlađenje, samo još ne znam kako ću ovaj ventilator upakovovati u kučište :think:
0 IMGP8295m.jpg

Prvo sam ponovio mjerenje THD sa Artom na 2W i 24VDC napajanju. Nekih velikih razlika nije bilo.. THD je opet negdje na oko pola procenta:
1 ORIGINALE -THD @2W na 8Ohm (ARTA).jpg

Ponovio sam još sa Holmimpulsom, tek toliko da si potvrdim mjerenje. Plava krivulja je kopija, crvena je original a za referencu sam dodao još rezultat mjerenja Rotela RB970BX (zelena). Rotel se očekivano pokazao kao boljim od dvojice pa bih rekao, da su mjerenja OK za sva tri. Da podsjetim, rezultati THD su kod Holmija prikazani u dB, ne u postocima, tako da je razlika veća nego što izgleda.
2 Holm primerjava FR (Fake- Original-Rotel).jpg

Onda sam premjerio još izlaznu snagu kod različitih napajanja, sve na 8 Ohma (sa 4 Ohma se nisam zamarao). Signal mi nije baš čist, mislim da je to zasluga PCa, koji mi sa USB karticom Behringer UCA202 i REW programom služi kao ton generator. I kablovinje nije baš po pravilu službe pa i sam SMPS vir ima nešto prljavštine. Mjerio sam tako, da sam išao do klipinga i onda se vratio jedan korak nazad na neizobličen signal.

Snaga kod Ucc +-24VDC je ista kao i kod kopije, oko 10W RMS / 8Ohma
3 Pmax RMS@24V.jpg" target="_blank

Kod +-32V DC je porasla na dobrih 23W / 8Ohm
4 Pmax RMS@32V.jpg" target="_blank

.. a kod +-36VDC na 37W
5 Pmax RMS@36V.jpg" target="_blank

Kod zadnje dvije vrijednosti počela se vidjeti razlika originala prema kopiji, jer kod kopije ove snage nisam mogao dobiti. Kod originala sam na većem napajanju mogao povećati i nivo signala i tako dobio i veću snagu, a to kod kopije nije išlo.
No ipak, ove snage, koje objavljuje ST u datasheetu ja sa 7294 na ovoj pločici (koja možda nije optimalna) ne mogu postići:
Datasheet.jpg

Kliping mi je inače prilično nelinearan, prvo počinje na pozitivnoj poluperiodi, ovako izgleda kad ga jako pretjeram:
6 Clipping hard.jpg

Vir napajanja je 2x300W i to nije njegova krivnja, ali možda ima neka greška na pločicama (na oba kanala je isto). Što bih mogao provjeriti?

Zanimljivo!
Kupio sam 400 komada TDA7294 direktno od proizvođača (posredstvom trgovine "IM" iz Munchena) daleke ~1999-te godine te s njima napravio veliki broj pojačala.
U većini slučajeva sam koristio originalnu šemu samog proizvođača (ST i/ili SGS) sa nikakvim ili minimalnim modifikacijama.
Ne sjećam se većine mjerenja pojedinačnih slučajeva, ali mjerenja pojačala spojenih u most sa kvalitetnim napajanjima od +/-38V su na 16 Ohma opterećenja davala sva preko ~130W sa jako niskim izobličenjima kroz cijeli tonski dio spektra (20Hz-20kHz). Nesimetrična odsjecanja signala su uglavnom povezana sa napajanjem i/ili osciliranjem, ali to svakako treba istražiti detaljnijim mjerenjem i analizom konkretnog sklopa.
davorin

PostPostao/la SasaKC83 » Ned lip 04, 2023 8:41 pm

daluka napisao:
SasaKC83 napisao:

Kako je sa carinom?

Ja platio 130 EUR sveukupno 25 ovih GU50 lampi i prošlo je bez carine...

Mislim da do 150 EUR nema...dalje 2.5 % ili tako nešto...
SasaKC83

PostPostao/la pamook » Ned lip 04, 2023 10:44 pm

...kao kod mehaničara, remen, ulje, maščoba, optika :lol: :lol: :lol: .... jedan kumov, jedan bratićev... oduševio me ovaj Pioneer 12D, sve skupa 5 dijelova :P

20230604_170822.jpg

naručio remenje, čeka se... tu u shupku svemira mi je lakse narucit iz Alemagne ili Vrancuske nego iz ZG :( ...cak je i postarina manja nego lokalno....

...a onda je brko poceo pokazivati zanimanje za sve to skupa pa smo upriličili brzi tečaj na vlastitom gramofonu, naravno trebalo je najprije prelemiti DIN na RCA ali ko je jos vidio da imas nesto sto je ukljuci i radi.... uglavnom, mlađarija je zainteresirana, a ni meni nije bilo mrsko... nisam ni znao da Yamaha receiver ima phono ulaz, to me je prvo iznenadilo :lol: ...sad je zaključak da ploča imam mizeriju i većinom su loše do vrlo loše :mrgreen: pa već vidim gdje će ova priča zastraniti :roll: ...al ni prva ni zadnja :P

20230604_183035.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Topolino » Pon lip 05, 2023 10:36 am

Fantocci:
Za hlađenje putrazi PC case fan. 120mm ili veci
Topolino

PostPostao/la Bepone » Pon lip 05, 2023 2:45 pm

SasaKC83 napisao:
daluka napisao:
SasaKC83 napisao:

Kako je sa carinom?

Ja platio 130 EUR sveukupno 25 ovih GU50 lampi i prošlo je bez carine...

Mislim da do 150 EUR nema...dalje 2.5 % ili tako nešto...

ali carina je uvijek do 10% a pdv je 25% :P carina je najmanji faktor
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Pon lip 05, 2023 10:30 pm

Mislim da je 2.5 % do 1000 eur vrijednosti?

Uglavnom kupuj razumno pa prolazi bez … :D
SasaKC83

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lip 06, 2023 9:11 pm

Vezano i nevezano za onaj ton generator pa ide u zasebnu temu. Polagano se ovaj "mainframe" popunjava. Znači odavno već imam složeno malo pojačalce sa TDA2030 i neko jednostavno phono pretpojačalo u jednom "modulu", sada je u drugi modul došao i ton generator. Ideje za treći modul već postoje, a za četvrti nemam pojma. Uglavnom biti će to jedna lijepo zaokružena cijelina za testiranje audio tehnike.

345462857_276047851482687_5146288666079667155_n.jpg

351441277_648860820451164_8658941345436891437_n.jpg
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica