Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Sri ožu 06, 2024 9:43 pm

Za sada samo simulacija , RS225P-8A , AL130, KE25SC sa WG148R (wavegaide)

Slika

Slika

Induktiviteti do 4,5 mH max koliko mogu namotati na plasticne spulne sa aliexpresa , zica 1,2mm precnika odnosno sa lakom 1,3mm precnika
Kad stavim unutra komad visokofrekventnog trafoa , induktivitet ide do 10mH
Slika

Postoji problem na oko 30 stepeni po vertikali zbog nesimetrije
Slika

Postojecoj kutiji sam izbio zadnju stranu , napravio za AL130 oko 6-7litara kompresiju , najgore je sto je unutra u kutiji bitumen iznutra , sve sa tankim i jos oko bas drajvera gradjevinski oko 2mm debljine ako ne i deblji, nazad vracam medijapan stranicu i naprijed lijepim jos jednu medijapan stranicu u kojoj busim rupe za drajvere , bice malo teza kutija, kutija je pravljena od 20mm iverica i 10mm kvalitetan sper izvana.
Slika

U boxsimu postoje visaton fajlovi za AL130 i KE25SE sa WG i ucitao za RS225P , sad bi trebalo sastaviti prvu kutiju , izmjeriti odzive i provjeriti u vituix cadu jer to tako pa onda napraviti skretnicu.
Zadnja izmjena: micro; Sri ožu 06, 2024 11:25 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
micro

PostPostao/la micro » Sri ožu 06, 2024 9:59 pm

Po z osi visaton je stavio da je KE25SC sa WG +33mm iza bafle
AL130 da je +30mm iza bafle
I stavio sam da je +45mm , + je iza bafle a - ispred , zvucnik ima vertikalnu prednju plocu.
micro

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 10, 2024 8:59 pm

Eto ih, spojeni, zasarafani, napravljeni veliki zaobljeni rubovi od stirodura, zamotani u krep traku pa mozemo pred mikrofon...pravi manekeni. :lol:

test roundovers.jpg

Izmjerio impedancije praznih TLa sa Dayton DATS kutijicom...sve se poklapa sa simulacijom iz Hornrespa. Tuning na 32 Hz je 1,2 Hz niži nego u simulaciji jer je tunel efektivno malo duži, pretpostavljam jer je otvor naslonjen uz kutiju, a nije slobodno u zraku, plus još ima malo podrške od ovih bočnih stranica. 3/4 rezonancije uopće nema što znači da je ofset drivera dobro pogođen, baš kako je i bilo u simulaciji. 5/4 i 7/4 rezonantni modovi na 230 Hz i 320 Hz su kao i u simulaciji. Viših modova nema. Rezonancija na 800 Hz su Reveletor driveri - ono što je kod svih netretiranih jedinica poznato kao cone edge resonance....iznad toga nema ništa. Znači ovi driveri nemaju nikakave breakup probleme i trebali bi se dati jednostavno spojiti sa visokotoncem, pogotovo ovim ugrađenim u waveguide...

MInimalne rezonancije na oko 100 i 200 Hz, vjerojatno vezane uz visinu kutije...ništa što malo dampinga neće usisat. Inače kutije još nisu zaljepljene, samo zašarafane i zadihtane sa onom uskom spužvicom kaj se stavlja oko vrata i prozora...

empty box 1 imp.jpg

empty box 2 imp.jpg

Lijepo je da su kutije skoro jednake iako driveri nisu, odnosno malo im se razilaze parametri i imaju drukčije Fs i parametre od onih u datasheetu...

Sad još samo da razmontiram dnevni boravak da svugdje u okolici mikrofona imam 2.4 m slobodnog prostora pa ćemo mjerit... :violin:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 10, 2024 9:03 pm

I zayebho sam nešto s tweeterima, negdje puštaju, nemaju jednu grbu na rezonantnoj frekv nego dvije, tak da ne gine još malo šarafanja... :)
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 10, 2024 9:04 pm

van na selo za mjerenja uvijek najbolje :mrgreen: na kraju je to tvoj projekti ili nekog sa velikog foruma?? tko radi razvoj?
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Ned ožu 10, 2024 9:30 pm

Saša radi razvoj halo skoncentriraj se. :lol:

Da prilično sam siguran da ćemo završit sa groundplane mjerenjem na sredini nogometnog igrališta. :lol:

Kad misle ovi razmontirat Maksimir, to će bit dobra ledina, hoćeš ić sa mnom puštat sweepove u pol noći? Evo murije 321 sad... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 10, 2024 9:58 pm

piiiiii..iiiii.iiiii
i na kraju u sobi opet nije, pa van opet malo piiiiiit.. :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la micro » Ned ožu 10, 2024 11:23 pm

SasaKC83 napisao:Saša radi razvoj halo skoncentriraj se. :lol:

Da prilično sam siguran da ćemo završit sa groundplane mjerenjem na sredini nogometnog igrališta. :lol:

Kad misle ovi razmontirat Maksimir, to će bit dobra ledina, hoćeš ić sa mnom puštat sweepove u pol noći? Evo murije 321 sad... :lol:

Na selu postoje drugi problemi , nedavno mjerio vilicar koliko moze visoko da podigne , ako okrenem vilice mogao bi 4m u vis , ali postoje drugi problemi , pas uvijek laje kad ne treba a postoji i jedan pijetao :lol:
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 14, 2024 7:12 pm

Danas sam zalemio posljednju žicu na ovom ljepotanu Sansui AU-20000. I za svaki slučaj da ga upalim preko žarulje jer nikad ne znaš. Spojim ga na 40W žarulju a ono ćorak, preslaba žarulja, pojačalo cucla malo previše struje u leru,a nemam snažniju žarulju. Pa sam se odvažio i uštekao ga drito u utičnicu. :mrgreen:

au20000 1.jpg

Sve u svemu nije loše za raditi. Prednja ploča i sve kontrole na njoj se relativno lako skidaju jer je sve na konektore. Jedino kada se krene na hladnjake+izlazne tranzistore i PCB na kojem je dc zaštita na to ode malo više vremena jer ima hrpa žica koje treba odlemiti ili su pričvršćene sa fastonkama pa je dobro obilježiti svaku žicu posebno da ne bi bilo kasnije nismo znali.

Biti će tema ali to tek kada ga podesim,složim i prođe test da se vidi jel sve u redu.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ožu 15, 2024 2:21 pm

Danas krenuo podešavati bias, Vu metre i takve sitnice.
Jedan kanal stabilan ko zemlja a na drugome bias polagano raste nekih 1mV u dvije-tri minute... Možda bi se stabilizirao nakon pola sata-sat, ali ne izgleda lijepo. Prvo da vidimo jel do termičke veze Vbe tranzistora i limića koji je vezan za šaraf koji prolazi kroz hladnjak. Imam sreću i je do te veze, kada sam pritisnuo limić na tranzistor bias se prestao šetati.

Možemo vidjeti iz priloženoga čemu služi silikonski bužir, pa da se nagura između hladnjaka i Vbe tranzistora da stisne sve to zajedno i termički poveže. :mrgreen: Trebali su drugi kraj tog limića koji ide preko tranzistora negdje zagurati da sve to špana ali nisu... Za sada je riješenje ovakvo pa ću razmisliti jel se to da riješiti nekako elegantnije. Mislim bužir je nabijen unutra i neće nikamo pobjeći,samo ga treba skratiti i ponovo nabiti na isto mjesto. Drugo riješenje je da zalijem sa nekim termovodljivim ljepilom ali njega nemam na lageru jer znam da kada sejednom otvori mora se relativno brzo potrošiti jer se osuši(barem neko kinesko koje sam jednom kupio).
bias.jpg
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica