Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la DrFireBottle » Čet svi 01, 2025 1:07 pm

davorin napisao::lol:

Davorine!
Hvala ti puno, bez tebe bi ova zajednica uistinu bila manje bogata.
:clap: :dance:
DrFireBottle

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 01, 2025 8:04 pm

Danas sam između ostalog proveo tražeći jedan šarafić koji drži kondove i koji mi je upao u pojačalo pri njihovoj montaži...
Izgleda da sam postao jedi vitez jer nemam pojma što je osim sile držalo to pojačalo na okupu pri traženju šarafa jer nakon što sam odšarafio trafo mislio sam da će se sve raspasti. :lol:

au-d11 1.jpg

au-d11 2.jpg

au-d11 3.jpg

au-d11 4.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la DrFireBottle » Pet svi 02, 2025 9:23 am

Koji je inaće vodeći uzrok krepavanja trafoa u lampašima?

Pretpostavljam temperatura koja ima utjecaj na lak izolaciju žice unutar trafa, koja popuca i onda se žice dotaknu i probiju?
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Pet svi 02, 2025 9:10 pm

Kako mi je "odlično" za vidjet da su socketi izlaznih lampi na PCBu...

pcb izlazna.jpg

A onda još na to sve, da nemaju podnožija ikakvu potporu i da je to sve na jednoj pločici skupa s potenciometrima prekidačima i apsolutno svim.

Pojačalo super svira ali izrada je teški china trash

ploca.jpg

U pitanju je Blackstar Artist 15.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Pet svi 02, 2025 9:57 pm

DrFireBottle napisao:Koji je inaće vodeći uzrok krepavanja trafoa u lampašima?

Pretpostavljam temperatura koja ima utjecaj na lak izolaciju žice unutar trafa, koja popuca i onda se žice dotaknu i probiju?

1: Pojačalo u radu sa signalom bez opterećenja koje uglavnom uzrokuje više faktora kao što su izgaranje zvučnika, prekidi u spojnim kabelim, utikačima i/ili utičnicama te prekidi u preklopnicima impedancije što uzrokuje pojavu ekstremno visokih napona i iskrenja unutar namotaja trafa nakon čega sa žica otpadne izgoreni lak.
2. Proboj VN-a kroz izlazne elektronke uzrokovan nedostatkom negativnog prednapona, slabim vakumom sa iskrenjem kroz izlazne elektronke (čak i ponekad puknuto staklo!) zbog starosti te naglim promjenama temperature okoline pojačala u radu, ili kratkim spojem unutar izlazne elektronke uzrokovan "padanjem" žice neke od rešetki i spajanjem anode sa katodom i/ili g3 zbog udaraca, padova i vibracija, a sve uglavnom u kombinaciji sa neispravno dimenzioniranim osiguračem u VN-u (ponekad i komadi žica!) gdje najčešće sami gitaristi nakon izgaranja na nastupu stave osigurač za mrežu (uglavnom iznad ~2-3A!), ili pričuvni od razglasa!

Izlazni transformatori se uglavnom jako slabo griju, ili se uopće ne griju tako da nikada nema izgaranja zbog njihovog pregrijavanja. Ukoliko se izlazni trafo grije toliko da se to osjeti pod rukom, sugurno je nešto neispravno i hitno traži pregled i pronalaženje uzroka grijanja!
davorin

PostPostao/la grunf » Pet svi 02, 2025 10:26 pm

DrFireBottle napisao:Kako mi je "odlično" za vidjet da su socketi izlaznih lampi na PCBu...

pcb izlazna.jpg

A onda još na to sve, da nemaju podnožija ikakvu potporu i da je to sve na jednoj pločici skupa s potenciometrima prekidačima i apsolutno svim.

Pojačalo super svira ali izrada je teški china trash

ploca.jpg

U pitanju je Blackstar Artist 15.

šta bi onda reka na gallien-krueger , made in USA :lol:

pojačalo je imalo još jednu krucijalnu grešku ali na slabijem ampu za twetere ali kako nisu bili spajani nije se ni znalo za nju :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la DrFireBottle » Čet svi 08, 2025 12:26 pm

Otišao sad na onaj veliki diyaudio i ta stranica nimalo ne liči na onu prije, totalna zbrka za snalazit se i koma, kad su to promjenili?
DrFireBottle

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 08, 2025 12:49 pm

Ima već duže vrijeme. Ne znam točno kada jer ne idem tamo često.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Čet svi 08, 2025 1:21 pm

Khadgar2007 napisao:Ima već duže vrijeme. Ne znam točno kada jer ne idem tamo često.

Jako veliki broj članova, nevjerojatno velika baza podataka i 64-bitna platforma su tražile da se napravi potpuno novi okvir koji se nije svima dopao! :lol:
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 08, 2025 2:23 pm

I on je bolji nego novi audiofil.org. Tamo nema stranica u temi već samo scrollanje, a vizualno format foruma je podređen mobitelima tako da na PCu dosta veliki dio ekrana bude prazan i neiskorišten.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica