Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la DrFireBottle » Pet lip 13, 2025 4:50 pm

Khadgar2007 napisao:Jel ima remenje ili tarni prijenos(ako postoje magnetofoni sa njime)?

Sve je "teški" direct drive, dva ogromna noise-less elektromotora kao u vešmašine na reelovima, jedino što je tarno je ogromni pinch roller koji je pasivan i relej ga zaljepi za traku, sa čije je druge strane još jedan elektromotor veličine anlasera manjeg auta koji traku vrti prema take-up kolutu.

Debela većina kolutaša za profi upotrebu su direct drive poput Tascam 48, 58 OB i NB, Studer-Revox, Teac 80-8 (koji je imao AC motore i nezgodne probleme sa brzinom vrtnje).
Tu postoje i Sony/MCR 24 kanalci, Otari MTR90, Studer A80, A820 i još nekolicina.

Bilo je i predivnih belt driven polu-profi studijskih magnetofona poput Tascam 38 i moje predivne i neprežaljene Tascam TSR8, koje su iznenađujuće fenomenalno radile sa samo jednim elektromotorom unutra.

Fostexov cijeli range je bio belt driven, A8, R8, 80-8, A4 (4 kanalac), no oni su bili na 1/4" i meni daleko inferiornijeg casette deck zvuka za kućno snimanje i demoe.

Dan danas, usudim se reći taj Tascam teac TSR8 je ljepše svirao nego ovaj 24 kanalac, toplijeg i pofarbanijeg zvuka sa DBX unitima.

Trenutni Otari MX80 je sprava koja ne oprašta greške, ima puno kompleksniju sinkronizaciju bez SMPTE i MIDI portova i ekstra je zahtjevan za "amatersku" upotrebu snimanja samog sebe i lokalnih bendova.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Sri lip 18, 2025 3:40 pm

Brzinsko pitanje za ekipu...

Popravljam Fender Blues DeVille, i mjerim otpor primara OT da vidim da li se trafo "razviklao"...

Kolika je dozvoljena razlika otpora dvije strane PP primara, na onom Ampeg VT-22 sam nakon Bepove upute mjerio i ispalo je da je razlika bila skoro 40 ohma, ovdje je kakvih 6, pretpostavljam da je to u redu s obzirom na broj namotaja žice te da je trafo vrlo vjerojatno zdrav?
DrFireBottle

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lip 18, 2025 4:45 pm

Što misliš pod "razviklao". Da su se namotaji olabavili ili da imaš negdje nekakav kratki spoj ili prekid?

Davorin mi je već odavno rekao da mjerenje otpora namotaja baš i nije nešto puno korisno osim ako nije namotaj u prekidu. Otpor ti može dosta varirati zbog načina kako je trafo motan iako mjeriš dvije "identične" polovice PP namotaja. Metoda za utvrđivanje jel trafo ispravan je sljedeća,ako sam dobro zapisao ono što mi je Davorin rekao. Na primar(krajni izvodi) dovedeš signal iz ton generatora(recimo 100Hz) i naponi od krajeva primara prema sredini bi trebali biti isti, ako nije trafo ne valja.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pet lip 20, 2025 9:08 pm

Nemam baš puno novih priloga na forumu, ali nešto ipak radim, ne "dokonim"! :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la DrFireBottle » Sub lip 21, 2025 12:23 pm

Gdje nabavljaš ove boardove za PTP wiring?

Trebat će za repliku londonca.
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Sub lip 21, 2025 12:49 pm

DrFireBottle napisao:Gdje nabavljaš ove boardove za PTP wiring?

Trebat će za repliku londonca.

Sve je iz Kine, ali ovi su davno nabavljeni od člana našeg foruma ( nik.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 22, 2025 12:48 pm

Ovako nešto? :mrgreen:
Imam određenu količinu koju neću potrošiti pa da se riješim za određenu naknadu.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la DrFireBottle » Uto lip 24, 2025 3:55 pm

Khadgar2007 napisao:Ovako nešto? :mrgreen:
Imam određenu količinu koju neću potrošiti pa da se riješim za određenu naknadu.

Upravo to, javim se u PP
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Sri lip 25, 2025 2:50 pm

Khadgar2007 napisao:Što misliš pod "razviklao". Da su se namotaji olabavili ili da imaš negdje nekakav kratki spoj ili prekid?

Davorin mi je već odavno rekao da mjerenje otpora namotaja baš i nije nešto puno korisno osim ako nije namotaj u prekidu. Otpor ti može dosta varirati zbog načina kako je trafo motan iako mjeriš dvije "identične" polovice PP namotaja. Metoda za utvrđivanje jel trafo ispravan je sljedeća,ako sam dobro zapisao ono što mi je Davorin rekao. Na primar(krajni izvodi) dovedeš signal iz ton generatora(recimo 100Hz) i naponi od krajeva primara prema sredini bi trebali biti isti, ako nije trafo ne valja.

I otkriven problem...

Trafo je vrisnuo ali na sekundaru, na 8 ohm izlaz još nekako svira, na 4 ohm zuji jedva zvuk izlazi, lampe odlaze u red-plate...

SRT je po shemi na -49.5V, sve štima što se ostatka tiče, samo je jedan krivac ostao.
DrFireBottle

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lip 27, 2025 3:13 pm

Pripreme za jedan vikend projekt. Varijak+odvojni trafo+žarulje+elektronički strujni limit.
Ormarić služi za držanje alata, ali će dobiti i novu svrhu. Do sada sam za testiranje koristio samo žarulju kao "osigurač",a sada će se to malo pojačati. Varijak će mi dobro doći i za testiranje nekih projekata da vidim koliki najniži napon mogu "podnijeti" da sve funkcionira kako treba.

IMG_3606.JPG

Inače ove plave utičnice su stvarno odlične kvalitete, nigdje traga metalu kod same konstrukcije tako da nema šanse da se negdje nešto dodatke sa metalnom pločom,kontakti su stvarno odlični i lako se montiraju uz pomoć četiri šarafa. Varijak je isto odličan, jer nema standarnu četkicu koja struže po namotaju, već nekakav valjkić koji dok klizi po namotajima se i sam okreće. Odvojni trafo je težak kao padavica, ali taman se slaže sa varijakom jer su oboje nekih 400VA.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica