Ja sam u labosu kupio(možda si zapamtio) miniitx ploču sa integriranim CPU i 16Gb rama za nekih 150€ što je ja mislim itekako povoljno. Ja mislim da će biti dovoljno za pokretanje raznoraznog softvera vezanih za mjerenje i sl.
Khadgar2007 napisao:Stolni PC star 17 godina? Ja sam još dobar sa svojim koji ima 10 godina.![]()
Ja sam u labosu kupio(možda si zapamtio) miniitx ploču sa integriranim CPU i 16Gb rama za nekih 150€ što je ja mislim itekako povoljno. Ja mislim da će biti dovoljno za pokretanje raznoraznog softvera vezanih za mjerenje i sl.
grunf napisao:ae, star 17 godina ,onda san raddia u IT i sam san složia igraču konfiguraciju od tada najboljih djelova , taman prije izalska i5 od intela , jednino šta se minjalo je grafička i HDD , sve ostalo je isto od provog dana
on još radi ali je nekako spor i ne mogu skužiti zašto , svi naponi napajanja su u redu , win7 ne bacaju nikakvu grešku ali sve traje na njemu , LTspice žvače u minutama , pretpostavljan da je problem sa matičnom ili cpu - dvojezgrenim intelom
Edison napisao:grunf napisao:ae, star 17 godina ,onda san raddia u IT i sam san složia igraču konfiguraciju od tada najboljih djelova , taman prije izalska i5 od intela , jednino šta se minjalo je grafička i HDD , sve ostalo je isto od provog dana
on još radi ali je nekako spor i ne mogu skužiti zašto , svi naponi napajanja su u redu , win7 ne bacaju nikakvu grešku ali sve traje na njemu , LTspice žvače u minutama , pretpostavljan da je problem sa matičnom ili cpu - dvojezgrenim intelom
Grunfe, stavi mu operativni sistem i programe kakvi su se korisili prije 17 godina i opet ce ti raditi brzo i fino...![]()
Kompjuter se mora mijenjati nakon 4 - 5 godina, iako jos radi, novi verzije programa nece raditi na starim verzijama operativnog sistema i na starom hardveru. Rade, ali sporo, ruse se, izbacuju cudne greske... A ima dosta razloga zasto je tome tako...
Fantocci napisao:Može se i starome PC neko vrijeme produžavati život.
Ja sam prošle godine uzeo rabljeni Dell T3500 koji je izašao 2009, za nekih 100€. Privukao me je procesor Xeon X5660 koji još uvijek može dosta, iako je star 16 godina. Dodao sam mu 40GB RAMa DDR3 (jeftino iz Aliexpressa) i rabljenu GTX1080Ti sa 11GB VRAM (našao za 120€ na njuškalu) i baš danas još i NVMe disk od 1TB, preko PCIe-e adaptera pošto sama matična ne podupire NVMe. Ovaj je 7 puta brži od SSD (a bio bi još brži da imam noviju matičnu, jer moja ima samo 2x brzinu PCI-e).
Ovdje je test brzina (diskovi C, E i F su SSD a D je NVMe):
I tako sam za nekih 350€ dobio PC, koji mi preko 4 monitora tjera DCS simulator aviona. Tri su glavna monitora za pogled iz kabine + jedan manji na kojemu je radar ili MFCD (multi-function color display).
Ukupna rezolucija preko sva četiri monitora iznosi 7126 x 1200 a to nije baš lagani zalogaj za odradit. Grafička je obično na 100% (i samim time najslabija karika) a procesor i RAM imaju još dosta rezerve, obično su na 50% opterećenja.
Tako to izgleda:
P.S. Dole desno ispod stola je i JAMO SUB250 koji se pobrine, da explozije uzdrmaju okolinu, kako i treba da bude
Khadgar2007 napisao:Upravo tako Grunfe. Ja sam svoj komp kupio 2015te
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju