Khadgar2007 napisao:Upravo tako Grunfe. Ja sam svoj komp kupio 2015te, bio neki i3, ddr3,ništa posebno, onako srednji donji segment. Vrtio je sve programe koje koristim bez nekakvih problema, jedino onih par igara što igram bile su problem iako sam kupio novu grafičku za vrijeme korone. Onda sam prije dvije godine dobio na poklon of prijatelja iz njemačke njegov stari komp(kupio ga isto 2015), ali on je kupio top model, i7,dd4 16Gb, jedino je zamijenio grafičku sa nekom novim top modelom pred kraj korone. Što reći, manje više svi programi,youtube i sl. ne vidim nikakvu razliku između i3 i i7, osim naravno u igrama gdje mogu igrati na najjačim grafičkim postavkama. Što bi se reklo programi koje ja koristim uopće ne opterećuju komp.
Ono što ubije kompjuter su po meni smeće koje se taloži u sistemskim fajlovima windoza i programa.Kada sam dobio taj stari-novi komp kupio sam M2 SSD i dignuo friške windowse. Znači od trena kada sam stisnuo power gumb do login ekrana je doslovce prošlo par sekundi, sada je to već 10tak sekundi nakon što su prošle dvije godine od instalacije windoza.
Što se tiče original i pržence windoza, ja već odavno ne koristim pržence. Do ove promjene kompa sam koristio one jeftine windoze koji se vežu za hardver, tako da kada sam promijenio komp nisam ih više mogao koristiti i sada imam watermark "activate windows" u kutu ekrana, meni ne smeta, a lijen sam da kupim nove windoze.
Ako se dobro sjećam, Tubeman je svojevremeno govorio o podešavanju windowsa kako bi se zakrcavanje svelo na minimum. Sjetio sam se toga ovih dana jer sam junioru kupio novi laptop i originalni win 11 pro, sada to treba instalirati, daviti Tubmana, pa eventualno podesiti....