Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la beboni » Sri pro 03, 2025 12:07 am

aparatusonitus napisao:Jbg...posao me razbio skroz zadnjih 5 god.. još 3 do pensije :cry: Trenutno na dužem bolovanju pa sam iskoristio priliku da nešto napravim što je dugo ležalo u ladici. Što se tiče ICEpower u chipu, ostale su samo zalihe, STK428-400=DA428400 , STK428-430, STK428-440=DA428-440E, STK428-610, STK428-640 svi kao inregrirani power moduli različite snage, a ako si ambiciozan možeš ići na Sanyo LA4930 + LV4970 chip combo i sam napraviti svoj ICEpower amp kakav si oduvijek želio :D

Aparatusonituse,imaš možda viška za prodati stk 442-130,ili bar gdje se može nabaviti original? :think:
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la aparatusonitus » Sri pro 03, 2025 9:14 am

Nemam taj modul, i koliko vidim teško ćeš naći ispravni original...tu treba dobro gledati svaki detalj natpisa na prednjoj i stražnjoj strani power modula. Ovisno o napajanju, ukoliko je manje od +/-50VDC ja bih pokušao sa novijim modulom Sanyo STK442-730/STK442-730N, pinout je isti kao i kod STK442-130, s tim da onaj s "N" prefiksom na kraju traži dodatni kond od 560pF preko +/- ulaza pojačala (pinovi 10-11/13-14), te kako se radi o novijem izdanju vjerojatnost da ćeš naletiti na spaljeni/fake je mnogo, mnogo manja...a i jeftiniji je.
aparatusonitus

PostPostao/la beboni » Sri pro 03, 2025 7:31 pm

Hvala na iscrpnom odgovoru!
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la cappucino » Čet pro 04, 2025 11:41 am

cappucino

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 11, 2025 9:50 pm

Polagano se riješava gužva koja se stvorila u zadnje vrijeme...

Nekoliko dana mi je jedan sansui au-x901 stajao stalno upaljen iz razloga što mu se ponekad upali DC zaštita, ali kod mene se niti jednom to nije desilo. Mjerim DC offset na izlazu a ono nekih 15-40mV i tu manje više stoji. To je stereo pojačalo, ali ima po kanalu dva pojačala koja su spojena u most, pa je rihtanje DC offseta zanimljivo i treba vremena da se porihta.

Uglavnom već je bilo u jednom "renomiranom" servisu(prije par tjedana sam imao isto jedno koje je došlo iz tog servisa) u Zagrebu di je uredno naplaćena pozamašna cifra(vlasnik ima račun) za blago rečeno 0 posla. Nakon toga je otišlo do jednog pristojnog majstora na zamjenu kondenzatora u izlaznom stupnju i dva glavna bulk elkosa,ali i dalje se problem sa DC offsetom znao desiti. Prvi pogled na unutrašnjost pojačala nije davao nikakve znakove da je bilo što problematično, svi lemovi su ok, nožice tranzistora nisu korodirale. Budući da sam na knap sa vremenom zvrcnem ja Ilimzna i on mi predloži da pogledam kondove u sklopu koji detektiraju AC napon na trafou. Malo je komplicirano doći do njih pa sam prvo spojio na variak i spuštao napon dok ne uključi DC zaštitu,ali nije uključilo. Znači u teoriji ako je kod vlasnika bio nizak napon i loši kondovi u AC detekciji recimo da bi se povećao ripple i zaštita bi se uključila, kod mene ništa.

Budući da google zna sve, idemo googlati. Naletio na ja temu na audiokarmi di je bio isti/sličan problem i krivac su bili 2sc2705/2sa1145 jer su izvodi korodirali. Uzmem ja povećalo, rasvjetu i detaljnije pogledam te tranzistore(tik su do PCBa pa je malo nezgodno na prvi pogled vidjeti izvode) i nešto mi tu smrdi. Odlemim ja jednoga i ima što da vidim. Prvi majstor je sastrugao koroziju,fercinao izvode,tutnuo te tranzistore nazad u pojačalo i naplatio se...

Evo kako izgleda jedan ispod mikroskopa. Taman se vidi dio do kojeg je uspio sastrugati koroziju i onaj di je korozija ostala. Da je pojačalo došlo do mene odmah primjetio bi koroziju iz aviona i riješilo bi se iz prve, ovako blejiš ko tele u šarena vrata i gledaš što ne valja.
Sansui au-x901.jpeg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la aparatusonitus » Čet pro 11, 2025 11:21 pm

aparatusonitus napisao:Ovisno o napajanju, ukoliko je manje od +/-50VDC ja bih pokušao sa novijim modulom Sanyo STK442-730/STK442-730N, pinout je isti kao i kod STK442-130, s tim da onaj s "N" prefiksom na kraju traži dodatni kond od 560pF preko +/- ulaza pojačala (pinovi 10-11/13-14).

Kad sam ponovo pročitao što sam napisao palo mi je napamet da ukoliko ideš na STK442-730 idi na onaj bez "N"...ne postoje datasheetovi za oba pa se ne može s sigurnošću tvrditi ali postoji realna mogućnost da je onaj bez "N" izveden kao komplementarni Darlington na izlazu, dok onaj s "N" možda prestavlja varijantu s quasi Darlington izlazom (oba izlazna tranzistora su NPN) pa zbog kompenzacije traže kondenzator od 560pF preko +/- ulaza pojačala.
aparatusonitus

PostPostao/la aparatusonitus » Sri pro 17, 2025 12:06 am

Besposličarim uz simulator...rezultat Syntetic triode...2 small-signal bjt-a oba spola + 2 otpora, lijevo NPN, desno PNP, vrijednosti otpora naštimane da triodne krivulje budu skoro identične.
Slika
aparatusonitus

PostPostao/la Bepone » Sri pro 17, 2025 2:25 am

to me uvijek zanimalo, trioda sa izlaznim tranzama, more koja tema sa time :P
Bepone

Prethodni

Vrati se na: Brbljaonica