Polagano se riješava gužva koja se stvorila u zadnje vrijeme...
Nekoliko dana mi je jedan sansui au-x901 stajao stalno upaljen iz razloga što mu se ponekad upali DC zaštita, ali kod mene se niti jednom to nije desilo. Mjerim DC offset na izlazu a ono nekih 15-40mV i tu manje više stoji. To je stereo pojačalo, ali ima po kanalu dva pojačala koja su spojena u most, pa je rihtanje DC offseta zanimljivo i treba vremena da se porihta.
Uglavnom već je bilo u jednom "renomiranom" servisu(prije par tjedana sam imao isto jedno koje je došlo iz tog servisa) u Zagrebu di je uredno naplaćena pozamašna cifra(vlasnik ima račun) za blago rečeno 0 posla. Nakon toga je otišlo do jednog pristojnog majstora na zamjenu kondenzatora u izlaznom stupnju i dva glavna bulk elkosa,ali i dalje se problem sa DC offsetom znao desiti. Prvi pogled na unutrašnjost pojačala nije davao nikakve znakove da je bilo što problematično, svi lemovi su ok, nožice tranzistora nisu korodirale. Budući da sam na knap sa vremenom zvrcnem ja Ilimzna i on mi predloži da pogledam kondove u sklopu koji detektiraju AC napon na trafou. Malo je komplicirano doći do njih pa sam prvo spojio na variak i spuštao napon dok ne uključi DC zaštitu,ali nije uključilo. Znači u teoriji ako je kod vlasnika bio nizak napon i loši kondovi u AC detekciji recimo da bi se povećao ripple i zaštita bi se uključila, kod mene ništa.
Budući da google zna sve, idemo googlati. Naletio na ja temu na audiokarmi di je bio isti/sličan problem i krivac su bili 2sc2705/2sa1145 jer su izvodi korodirali. Uzmem ja povećalo, rasvjetu i detaljnije pogledam te tranzistore(tik su do PCBa pa je malo nezgodno na prvi pogled vidjeti izvode) i nešto mi tu smrdi. Odlemim ja jednoga i ima što da vidim. Prvi majstor je sastrugao koroziju,fercinao izvode,tutnuo te tranzistore nazad u pojačalo i naplatio se...
Evo kako izgleda jedan ispod mikroskopa. Taman se vidi dio do kojeg je uspio sastrugati koroziju i onaj di je korozija ostala. Da je pojačalo došlo do mene odmah primjetio bi koroziju iz aviona i riješilo bi se iz prve, ovako blejiš ko tele u šarena vrata i gledaš što ne valja.
Sansui au-x901.jpeg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.