Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Zmajz » Ned kol 09, 2020 3:47 pm

Od mojih osamnaest (18) kila u sok/sirup je otišlo 10 kg i ispalo je ovoliko sirupa (ukupno cca 10 litara):

aronija.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2556
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto kol 11, 2020 2:44 pm

Kako radiš sirup? Tj. više me zanima kako ga pasteriziraš/konzerviraš da može stajati preko cijele godine ili koliko ti već stoji.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Avatar korisnika
Khadgar2007
 
Postovi: 5743
Pridružen: Uto tra 09, 2013 12:20 pm
Lokacija: Sisak

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Zmajz » Uto kol 11, 2020 3:01 pm

Meni stoji koliko mi treba, no problems... Sirup ide ovako: ubereš aroniju, očistiš od peteljki i to izblendaš u blenderu, smjesu sa šećerom ostaviš prekonoć da odstoji (1kg šećera na 10kg aronije). sutradan procijediš kroz krpu ili slično sok (dobro zažmičeš smjesu u krpi). Za sok dodaš jednaku količinu vode i šećera po ukusu, za sirup dodaš možda litru do dvije vode i šećer po ukusu (ja sam na gornju količinu dodao 2 kg šećera pa mi se čini malo preslatko). Obavezno u obje varijante dodaješ limunsku kiselinu (limuntus) isto po ukusu - žličicu po žličicu dok ne pogodiš... sve skupa zakuhaš samo da baci ključ ili dva, obiri pjenu koja se stvara zbog dodanog šećera. Flaše steriliziraš u pećnici na 100 stupnjeva i puniš sirupom/sokom, začepi sterilnim čepovima - ja koristim rakiju - isplahnem ih u njoj. To je to. nema dodatne pasterizacije.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 2556
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto kol 11, 2020 4:37 pm

Probati ću. Inače do sada sam samo radio sok od borovih iglica a to neće da zavrije u bocama niti nakon 100 godina.
Što se tiče boca ja kada radim pekmez onda uvijek boce i poklopce stavim na 100°C u ror pa poklopce ne steriliziram u alkoholu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Avatar korisnika
Khadgar2007
 
Postovi: 5743
Pridružen: Uto tra 09, 2013 12:20 pm
Lokacija: Sisak

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la tubeman » Uto kol 11, 2020 6:17 pm

Pouzdajem se u recept.
Ako ne uspije, sav čušpajz vozim u KC i kipam pred vrata.
Prije toga ću pričekati da se temeljito usmrdi :)
Inače, opet sam se prevario taktički. Nije 6-7 kila nego 11 i pol.
Dakle, strateška procjena je bila prilično točna -30 kg na jednom jedinom drvcetu :)

10 kila je već samljeveno i paca se.
Ostatak više ne znam kud …..
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3129
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto kol 11, 2020 6:37 pm

Na onom linku kaže da je po žbunu(pretpostavljam drvetu) očekivana količina 8kg. Pretpostavljam da se to odnosi na one održavane aronije,a ne gorostase koji narastu veliki kao kuća. :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Avatar korisnika
Khadgar2007
 
Postovi: 5743
Pridružen: Uto tra 09, 2013 12:20 pm
Lokacija: Sisak

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Edison » Uto kol 11, 2020 7:39 pm

tubeman napisao:Pouzdajem se u recept.
Ako ne uspije, sav čušpajz vozim u KC i kipam pred vrata.
Prije toga ću pričekati da se temeljito usmrdi :)


I obavezno nesto napisi na transparent... :lol:
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5687
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la pamook » Uto kol 11, 2020 7:47 pm

Khadgar2007 napisao:Probati ću. Inače do sada sam samo radio sok od borovih iglica a to neće da zavrije u bocama niti nakon 100 godina.
Što se tiče boca ja kada radim pekmez onda uvijek boce i poklopce stavim na 100°C u ror pa poklopce ne steriliziram u alkoholu.


...evo mog malog iskustva, računajući da je jednostavnije uvijek prijemčivije :D

kroz godine i godine proizvodnje dzema i pekmeza (višnja, marelica, šljiva, momula, jagoda) a isto tako i kada radim uprženi ajvar - čiste i suhe boce i poklopce pripremimo na tacnu i punim takve hladne do željene razine. Zatvorim, supruga opere bocu izvana ako zatreba i stavljamo ih u kutiju s raširenom dekom (zadnjih par godina stavljali u stiroporni boks sa poklopcem) - nakon što su sve stavljene u deku, zamota se čim bolje da nema "rupa" i ostavi da se polako ohladi ("dunsta") kroz 24-36-48 sati (zavisi da li zaboraviš da si ostavio ili ne zaboraviš :mrgreen: )... nakon toga - na policu i mir..

u zaista puno godina ovakve pripreme mislim da smo imali jednu bočicu ajvara koja je "pustila" pa se upljesnivila, i jednu dzema od visanja (loš poklopac pa nije zadihtao)... nikakvih okretanja naopako, grijanja, zapecavanja, kuhanja u vodenoj kupelji - ništa... statistički gledano, teško da smo "samo imali sreće" s količinom napravljenog, ali eto - ako nekome olakša pripremu - meni drago.

20160605_183028.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
Avatar korisnika
pamook
 
Postovi: 6279
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:16 pm
Lokacija: Vinkovci, predgrađe periferije, Utopija

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la davorin » Uto kol 18, 2020 9:32 pm

Dražen je bio na putu prema Zagrebu pa je svratio na ugodno druženje. :)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
davorin
 
Postovi: 6954
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 8:43 pm
Lokacija: Zadar, Hrvatska

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la pamook » Uto kol 18, 2020 9:59 pm

:dance: all hail kiflice!!! :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingcheers:
---- Samoukices fumo iuvat ----
Avatar korisnika
pamook
 
Postovi: 6279
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:16 pm
Lokacija: Vinkovci, predgrađe periferije, Utopija

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica

Tko je online

Google [Bot] pregledava forum i 5 gostiju