Khadgar2007 napisao:Probati ću. Inače do sada sam samo radio sok od borovih iglica a to neće da zavrije u bocama niti nakon 100 godina.
Što se tiče boca ja kada radim pekmez onda uvijek boce i poklopce stavim na 100°C u ror pa poklopce ne steriliziram u alkoholu.
...evo mog malog iskustva, računajući da je jednostavnije uvijek prijemčivije
kroz godine i godine proizvodnje dzema i pekmeza (višnja, marelica, šljiva, momula, jagoda) a isto tako i kada radim uprženi ajvar - čiste i suhe boce i poklopce pripremimo na tacnu i punim takve hladne do željene razine. Zatvorim, supruga opere bocu izvana ako zatreba i stavljamo ih u kutiju s raširenom dekom (zadnjih par godina stavljali u stiroporni boks sa poklopcem) - nakon što su sve stavljene u deku, zamota se čim bolje da nema "rupa" i ostavi da se polako ohladi ("dunsta") kroz 24-36-48 sati (zavisi da li zaboraviš da si ostavio ili ne zaboraviš
)... nakon toga - na policu i mir..
u zaista puno godina ovakve pripreme mislim da smo imali jednu bočicu ajvara koja je "pustila" pa se upljesnivila, i jednu dzema od visanja (loš poklopac pa nije zadihtao)... nikakvih okretanja naopako, grijanja, zapecavanja, kuhanja u vodenoj kupelji - ništa... statistički gledano, teško da smo "samo imali sreće" s količinom napravljenog, ali eto - ako nekome olakša pripremu - meni drago.
20160605_183028.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.