Open Baffle by Tomo

Re: Open Baffle by Tomo

PostPostao/la Cindra » Sub stu 29, 2025 6:04 pm

Tomo, svaka čast na projektu, ak su ovi bolji, a oni stari su bili ko grom, onda je to fakat pogodak
Cindra

PostPostao/la jazzri » Sub stu 29, 2025 8:05 pm

Na koji način se izračuna potrerbna veličina daske u odnosu na zvučnik?
work hard,make cool shit
"Amplifiers are not slaves of the measurement system."
jazzri

PostPostao/la tom_hifi » Ned stu 30, 2025 9:55 am

Cindra napisao:Tomo, svaka čast na projektu, ak su ovi bolji, a oni stari su bili ko grom, onda je to fakat pogodak

Moraš čuti ove, druga priča :)

jazzri napisao:Na koji način se izračuna potrerbna veličina daske u odnosu na zvučnik?

Za Open Baffle se svašta piše i teorija je u većini slučajeva točna, no praksa u realnim uvjetima je mrvicu drukčija iz mojeg gledišta. Pod realnim uvjetima mislim na sobu u koju smjestiš zvučnik. Preporučuju se bass driveri sa Qts ~0.7 (idealno), no po "Kingu" i Linkwitzu oni pišu Qts 1 na više. Obično ti driveri sa visokim Qts-om meni imaju zamuljani i "sporiji" bass u odnosu na drivere sa nižim Qts-om. Svakako ispod 0.5 ne bih uopće gledao, jer oni brže "padaju" u bassu i za njih u globalu trebaš i baffle step kompenzaciju.

Svakojakih formula ima za širinu baffle, no kada sve staviš na papir, najkonzervativniji aproksimativni izračun kada krene "akustični kratki spoj je":
NFO text:
Kako procijeniti baffle step kod open-baffle (dipol) zvucnika - rule of thumb

Ideja: baffle step kod dipola nastupa otprilike oko frekvencije gdje je valna duljina usporediva s efektivnom sirom baffla.

Valna duljina je:
lambda = c / f
gdje je c ~= 343 m/s (brzina zvuka).

Za OB/dipol se cesto uzima da prijelaz nastupa kad je:
lambda ~= 3 * W

Ovaj faktor 3 je empirijski/geometrijski (putna razlika prednji-straznji val + kako ponistavanje dipola postupno pocinje dominirati).

Ubacimo to u lambda = c / f:
f ~= c / (3 * W)
f ~= 343 / (3 * W)
f ~= 114 / W

Zato se koristi prakticno pravilo:
f_step ~= 115 / W

W je u metrima, rezultat je u Hz.

Napomena: stvarni f_step ovisi i o efektivnoj sirini (krilca, zaobljenja, okvir drivera), polozaju drivera na bafflu (udaljenost do rubova), edge-difrakciji, i o tome gledas li on-axis, power response ili sobni odziv.

Dakle 115/W je rule-of-thumb (dobar za usporedbu konfiguracija), a ne precizna formula kao za RC filter.

Skraćeno, ako imaš 56cm širinu baffle-a, akustički kratki spoj kreće na cca 115/0.56 = 205Hz. Kada sam sumirao brdo drugih formula po Linkwitzu, njihova neka zajednička formula bi se mogla svesti na duplo optimističniju 55/W, što je više od pola moje. Po tome ispada za istu širinu baffle 98Hz, no kako sam ja zaključio iz njihovih tekstova, to je već prva oktava ispod kada stvarni roll off kreće, a on je 6dB/oktavi.

Znači, kakav god OB da radiš, nemoj uopće gledati da bude baffle puno ispod 60cm širine jer to možeš kompenzirati jedino veličinom i decibelima :mrgreen: A ako ne kompenziraš, npr Jamo R909 onda da bi dobio dobar bass odaziv moraš kompenzirati (izgubiti dosta osjetljivosti). Mislim, sve je to kompromis nakraju i svatko će imati malo drukčiju teoriju, zahtjeve itd.

Bass driver MORA minimalno biti 6dB više u odnosu na fullrange driver.

Nemam vremena sad više tipkati, ukratko ti je ovo iz mog iskustva.
tom_hifi

PostPostao/la jazzri » Ned stu 30, 2025 1:25 pm

Hvala na odgovoru.
Kolika je udaljenost zvučnika od stražnjeg zida i bočnih zidova?
work hard,make cool shit
jazzri

PostPostao/la tom_hifi » Ned stu 30, 2025 6:28 pm

jazzri napisao:Hvala na odgovoru.
Kolika je udaljenost zvučnika od stražnjeg zida i bočnih zidova?

Kod mene ima mjesta puno, ali moraš imati barem 60cm od stražnjeg zida, preporuka 1 metar. Bočni zidovi su manje kritični, ali svakako će raditi ako bolje ako ima više mjesta. To je onaj subjektivni dojam zvuka, ako me razumiješ. :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la jazzri » Ned stu 30, 2025 7:44 pm

Negdje sam pročitao da je Linkwitz napisao da odbijanje zvučnog vala od stražnjeg zida koji kasni 5 ms u odnosu na direktni signal je dovoljna da je mozak ne registrira ( pitaj boga kako je je to odredio)
E onda mi je ostalo u mozgu da je neko izračunao da je to cca 1,5 m odmak zvučnika od bočnih i stražnjeg zida, tako da me je to odmah odvratlio od OB-a.
Pošto u zadnje vrijeme dosta slušam muziku sa jednim zvučnikom ( čisto radi eksperimenta), možda bi se jedan OB postavljen u sredinu sobe pokazao dobrim rješenjem. :think:
Možda samo radi eksperimenta, postaviš jedan zvučnik u sredinu sobe ( ili približnu sredinu), poslušaš, pa nam javiš dojmove.
work hard,make cool shit
jazzri

PostPostao/la tom_hifi » Ned stu 30, 2025 7:57 pm

jazzri napisao:Negdje sam pročitao da je Linkwitz napisao da odbijanje zvučnog vala od stražnjeg zida koji kasni 5 ms u odnosu na direktni signal je dovoljna da je mozak ne registrira ( pitaj boga kako je je to odredio)
E onda mi je ostalo u mozgu da je neko izračunao da je to cca 1,5 m odmak zvučnika od bočnih i stražnjeg zida, tako da me je to odmah odvratlio od OB-a.
Pošto u zadnje vrijeme dosta slušam muziku sa jednim zvučnikom ( čisto radi eksperimenta), možda bi se jedan OB postavljen u sredinu sobe pokazao dobrim rješenjem. :think:
Možda samo radi eksperimenta, postaviš jedan zvučnik u sredinu sobe ( ili približnu sredinu), poslušaš, pa nam javiš dojmove.

Ne slušam mono pa ti nisam dobro mjerilo za to. Kod mene i jesu 1.5m od zadnjeg zida, možda i više. Rade vrhunski!
tom_hifi

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici