Troels Gravesen TL5

Re: Troels Gravesen TL5

PostPostao/la vifaton » Čet sij 01, 2026 6:28 pm

Jasno mi je da sam u velikom problemu.
Zato sam do sad i gradio samo sa širokopojasnim jedinicama, tako da za sada i slušam samo one Fane kutije. Dok ne nađem stručnjaka koji bi mi pomogao (naravno za pare, bez toga ništa), da napravim velike zvučnike, a da se ne mora striktno držat nekog projekta, jer niti jedan gotovi Kit mi ne odgovara.
Što se mene tiče Gravesen je napravio dobar izbor drajvera, jedino mi je bas skroman, F3 40hz, mada je to vjerojatno i dovoljno.
Zato i jesam ovdje već godinama tražim nekog suradnika iz slavonije.
Moja želja je da sam napravim zvučnike, i da ih sklopim, a da suradnik projektira, izračuna i napravi skretnice, da to mogu lako sklopiti.
U stvari tražim nekog našeg TG od kojeg bih kupio gotov projekt zvučnika koji je po mojoj želji projektiran. Najbliže tome sam došao sa jednim čovjekom iz Zg ali on je zahtjevao da mu dostavim , dva puta po jednu kutiju zvučnika na kojoj bi vršio mjerenja, tako da se nismo dogovorili o poslu.
Tako da je stvar za sada nemoguća. Ali ideja i želja postoji. Kao i novci, a kad smo kod toga, ako itko onda sam ja svjedok apsurda, jer sam se namjenjao komponenti i zvučnika, i nikad ništa od pravog zvuka, ali zato je potrošena luda suma.
Toga neće biti više, jer se uvjek postavlja pitanje isplativosti.
Ova dvojica iz Čakovca su mi još prije par godina tražili skoro 20000 eura da mi naprave Eidolone, zar to nije smiješno? Voljan sam platiti pošteno trud ali više nisam baš tolika budala.
A onaj Teoharov, me čak i ismijao kada sam mu predložio ovakav posao. Svejedno pošteno je opet reći, da sam tada čuo najbolji zvuk u životu, ono na multipaku u onom starom kafiću njegov sistem sa onim visokim zvučnicima i više subova, to je treslo zidove.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Pet sij 02, 2026 3:35 am

vifafon:
interakcija idE tako da se mjere zvucnici jedan po jedan, pa se to integrira u softveru, pa se dobije nekakva skretnica, pa se to polemi, pa ne valja,
pa se opet mjeri, pa se doradjuje, pa se slusa,
pa opet ne valja pa se opet doradjuje..

pa se zvucnici sele u prostor, pa opet tamo radi refleksija ne valja, pa opet treba stimat.. to je vec 3.- 4. korekcija.

ne postoje te pare da bi netko isao tj dolazio tamo do tebe sve to mjeriti po 10 puta i jos morao trpit tvoje pametovanje.

i na kraju opet bis ih prodavao a kod covjeka drugacije zvuce, jer naravno valjda se iscitava iz redova, da svaki zvucnik svira ovisno o prostoriji gdje se ugradi, jer svira soba bar 50%.

i tu bi opet morao ovaj sta je zadnje mjerio i doiradjivao, trpit opet tvoje zapomaganje kao da je on kriv :?

znaci tu ne cveta cvece u nase poduzece.
Bepone

PostPostao/la vifaton » Pet sij 02, 2026 9:26 am

Bepone napisao:vifafon:
interakcija idE tako da se mjere zvucnici jedan po jedan, pa se to integrira u softveru, pa se dobije nekakva skretnica, pa se to polemi, pa ne valja,

pa se zvucnici sele u prostor, pa opet tamo radi refleksija ne valja, pa opet treba stimat.. to je vec 3.- 4. korekcija.

ne postoje te pare da bi netko isao tj dolazio tamo do tebe sve to mjeriti po 10 puta i jos morao trpit tvoje pametovanje.

i na kraju opet bis ih prodavao a kod covjeka drugacije zvuce, jer naravno valjda se iscitava iz redova, da svaki zvucnik svira ovisno o prostoriji gdje se ugradi, jer svira soba bar 50%.

i tu bi opet morao ovaj sta je zadnje mjerio i doiradjivao, trpit opet tvoje zapomaganje kao da je on kriv :?

znaci tu ne cveta cvece u nase poduzece.

To je možda tako kod tebe , kad se petlja u posao koji se ne zna.
Ja sam napravio nekoliko velikih zvučnika i sudjelovao u još nekoliko tuđih samogradnji, gdje su ljudi koji razumiju problem pravili vrhunske stvar, imali smo i prezentacije naših radova na više lokacija, ali toga majstora više nema u Hr i tu je moj problem.
A ne u pametovanju, jer ja dobro znam u što idem i u što se upuštam.
Jedini problem je vrijeme!
vifaton

PostPostao/la davorin » Pet sij 02, 2026 11:28 am

Nije ti Bepone ništa ružno niti netočno rekao da bi tu našao razloge da se naljutiš i uvrijediš!
Prostorija (volumen, omjer dimenzija, pravilnost tlocrta, ispunjenost namještajem, količina zavjesa, tepiha i tapeciranog namještaja, postojanje većih šuplih ormara i komoda, staklene površine, hrapavost zidova, tip poda, itd.) će sigurno tražiti dodatno podešavanje zvučnog sistema bez obzira koliko dobro (ili blizu idealnog!) zvučao u kontroliranim i testnim mjernim uvjetima ("gluhe" komore, izolirane studijske prostorije za snimanja, i slični prostori).
Manje idealno napravljene zvučne kutije-sistemi će tražiti i više truda i znanja da u realnim uvjetima zvuče dobro.
Vratimo li se na početne postavke, treba definirati što se od zvučničkog sistema zapravo traži?
Treba li to biti neutralan, linearan i po mjerenjima doveden, koliko se maksimalno može, do Hi-Fi (Hi-End!) zvučni sistem koji će sve tipove signala (studijske snimke, snimke koncerata, filmsku glazbu, itd.) reproducirati jednako dobro, ili treba dočarati prvenstveno doživljaj prisutnosti nekom glazbenom doživljaju, odnosno maksimalno pojačati osjećaj da se slušatelj nalazi "u živo" na koncertu?
Kada se tome svemu doda i potreba da "koncerti doživljaj" glazbe ima realni dinamički opseg i glasnoću stvarnog koncerta (bez obzira na tip glazbe!), onda takve zahtjeve sigurno ne mogu ispuniti isti sistemi.
davorin

PostPostao/la Edison » Pet sij 02, 2026 2:41 pm

vifaton napisao:To je možda tako kod tebe , kad se petlja u posao koji se ne zna.

Grijesis. Bepo je tocno opisao hodogram izrade zvucnika. Bas ovako to ide...

Bepone napisao:interakcija idE tako da se mjere zvucnici jedan po jedan, pa se to integrira u softveru, pa se dobije nekakva skretnica, pa se to polemi, pa ne valja,

Ne postoji strucnjak koji ce s jedinicama koje ti izaberes, na crtacoj tabli nacrtati kutiju i skretnicu. Onda se to napravi prema tim nacrtima... i na kraju ne svira dobro! Niti moze svirati dobro... bez mjerenja, korigiranja, slusanja, ponovnih korekcija... Dobar strucnjak moze ustedjeti nesto vremena jer u pocetku nece napraviti velike greske, ali "pogoditi" sve iz prve, ne moze ni slucajno.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Master of disaster » Pet sij 02, 2026 5:42 pm

vifaton napisao:Tu ide i moja najveća zamjerka ovom konstruktoru (TL), njegove skretnice u usporedbi sa drugim koji su napravili i bolje zvučnike od njegovih, su u najmanju ruku perverzne, Glomazne, preskupe, nepotrebne kao takve, jer se uvjek može naći jednostavniji koncept zvučnika, sa istim ili boljim zvukom.

Pa super, kad već sve znaš, primjeni, napravi, i prezentiraj ovdje da i mi mnešto naučimo.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la vifaton » Pet sij 02, 2026 9:49 pm

Ljudi, ja znam da ima vas nekoliko pametnjakovića koji mi svaku temu kvarite.
Svojim nadmenim ponašanjem, to što ja kritiziram nekoga sasvim desetoga, a vi se nađete prozvani da mu budete podrška, ne dotiče me ni malo, ja ovo sve radim zbog drugih forumaša koji ne pišu ali prate.
Ako je forum vlasništvo nekog od vas odmah mi napišite da se isključim!
Ovdje sam predstavio nekoliko interesantnih projekata, tj, dva gotova, i znam da sam nekome bio od koristi za razliku od nekih ovdje.

Na komentare sa iskazanim nepoštovanjem, neću oćutit.

Ovdje ja nisam pročito ništa što i sam ne znam da tako ide, naprotiv, pošto se time bavim desetljećima, dobro znam kako stvari moraju teći.

I ko je reko da se mora pogodit od prve, niti se mora uopće i dozavršit do kraja.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Pet sij 02, 2026 9:59 pm

Opet kratak fitilj na komentare da si zadao kompliciran zadatak. Tražiš pomoć za koju većina nema vremena jer nitko ovdje ne živi od toga, oni koji to rade profesionalno su rekli svoje cifre i to nažalost tak košta. Ako želiš kit, kupi kit. Ako mora samo biti veliko sa 18" basevima, ima drugih projekata, netko ih projektira pa prodaje nacrte. Dobio si i ponudu za lemljenje skretnice da bude po PS-u, to je konkretna pomoć.
Trosistemska skretnica sa svim kompenzacijama ni ne može bit jednostavna - 6dB/oktava na sve i amen...al onda je glomazna i skupa. Možda Troels proda samo nacrt skretnice pa ne mora biti folijska zavojnica i bakar u kondenzatorima
Cindra

PostPostao/la vifaton » Pet sij 02, 2026 10:24 pm

Šta će meni ičija pomoć!

Ja samo tražim informacije, o ljudima koji se ovim bave, i to bi bio posao kao i svaki drugi.
Plaćen upamtite to svi, neću ništa džaba!

A što se tiče cijene i "tako to ide danas", ja kažem neće moći ove noći, teško da će iko više od mene uprihodit aristokratsku pinku.

Ja forum smatram mjestom, gdje se u slobodno vrijeme opuštam, a ne smatram da bi ovdje trebao vrebat nekog naivnog mušteriju, jer sam i sam takav bio.

Stvar je pokrenuta vidjećemo kako će to ići.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Pet sij 02, 2026 10:24 pm

vifafon, dok ne napravis tj ne prodjes taj proces mjerenja, refleksija, skretnice, nikad neces ni znati gdje su problemi. ja sam sebi isprojektirao jedno 10tak zvucnika, neki su stvarno super.

prvih 5 nije bilo i nemoguce je, treba jako puno radnih sati odradit da se skuzi materija, sta gsje popraviti i kako ustvari utjecat na zvuk..recimo od 5.projektiranog zvucnika krecu neke osnove, tu je vec jako puno bacenog materijala. recimo 2,3 godine trebaju i prostori da se to svlada.

treba imat i opremu za snimanje, sve kosta, ali je i zabave
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici