Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

Re: Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

PostPostao/la davorin » Ned ožu 23, 2014 7:53 pm

Dovoljno je zašarafiti 2 zvučnika jednog na drugog, pravilno serijski spojiti zavojnice, a na tako dobijeni otpor od ~16 Ohma spojiti namotaj za grijanje elektronki od 6,3V. Tako spojen zvučnih stavim na deblji komad spužve i strpam ga u pećnicu el.štednjaka (isključena! :lol: :mrgreen: ) koji mi služi za pečenje transfornatora i pećnicu zatvorim (tanke žice za 6,3V se mogu provući na gornjoj strani vrata) Nakon par dana je sve uglavnom usvirano! :lol:
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Ned ožu 23, 2014 9:03 pm

Imam trafo 12V 6A. Pošto imam malo viši mrežni napon, sekundar je skoro 15V. Nebi ni to trebalo biti previše, ako su serijski spojeni. Neću ih šarafiti jednog na drugog. Vidit ću prvo koliko buke proizvode s cca 15V, pa ako to bude zaista previše, izmislit ću nešto drugo :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Ned ožu 23, 2014 9:33 pm

Pronašao jedan trafo daleko skriven u kutiji. 8.8V napon sekundara. Zvučnike spojio serijski i već "sviraju" :D Trafo može dati oko 1A struje, možda nešto sitno više, tako da je siguran. :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Ned ožu 23, 2014 11:16 pm

davorin napisao: Tako spojen zvučnih stavim na deblji komad spužve i strpam ga u pećnicu el.štednjaka (isključena! :lol: :mrgreen: ) koji mi služi za pečenje transfornatora i pećnicu zatvorim (tanke žice za 6,3V se mogu provući na gornjoj strani vrata) Nakon par dana je sve uglavnom usvirano! :lol:

Hrskave zvucnike servirati uz svijetlo pivo... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pet ožu 28, 2014 9:08 am

Nakon 50-tak sati na cca 50Hz, stanje se nešto malo popravilo. Više nabolje dok su u serijskom spoju nego pojedinačno. Fs se nešto spustio, no, u serijskom spoju i impendacijski peak.

pojedinačno2_1 (Custom).jpg

pojedinačno2_2 (Custom).jpg

serijski2 (Custom).JPG

Kutija je tjunirana na cca 35Hz. Nešto sitno niže nego što bi bilo "idealno" za ove drivere prema ovim mjerenjima, no, pošto već imam dva takva u kutijama, mogu reći da se ne primijeti nikakva nuspojava u zvučnom smislu.

Sljedeće što treba je simulirati električki kako bi to radilo i nakon toga realizacija.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Ned lip 15, 2014 10:00 am

Već jedno vrijeme slušam s presloženom skretnicom. Vrijednost elemenata su ostale iste, razlika je u tome što sam paralelnu skretnicu presložio u serijsku.

skretnica_serijska.png

Razlika u zvuku je minorna. Nešto sitno mirniji, a s druge strane dinamičniji zvuk.

Kad ću konačno finiširati kutije, složit ću skretnice tako da će se pomoću običnog ON/OFF prekidača vrlo lako birati između serijske ili paralelne skretnice.

Drugi midbass ću dodati nakon što isprobam postojeće kutije na GM-70.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Pon lis 05, 2015 9:16 pm

Nakon duže vremena i više pojačala koja sam imao kod sebe, osjetio sam potrebu malo prčkati po zvučnicima. Kick bass mi falio na nekim stvarima za koje znam da ga imaju više i čvršće nego što je bio kod mene. Ne govorim sad o dubokom bassu, kod mene ga zaista ima na pretek, no, kao da sam imao neku rupu u području kick bassa.

Taj dio sam značajnije popravio (dojam nakon 2h slušanja) dosta žešćim dampiranjem prednjeg dijela tunela (početak tunela pa malo ispod polovice kutije) i dodavanjem knjiga u 'usta' tunela (izlaz). Time sam efektivno smanjio površinu 'usta' (cca 70%) i dobio nešto u smislu MLTLa. Zasad sam dosta zadovoljniji :)

Kroz jedno vrijeme ću ponovno probati napraviti par sitnih izmjena, ukoliko će trebati.
tom_hifi

PostPostao/la Zmajz » Uto lis 06, 2015 11:08 am

Jedno pitanje, na prvoj stranici TS parametri kažu da je Fs=27Hz, ali koliko vidim, na mjerenjima će prije biti oko 45Hz, što je onda točno??
Dali imaš podatak o Lvc?
To da bih mogao malo bolje obaviti simulacije.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tom_hifi » Uto lis 06, 2015 11:26 am

Ta mjerenja su obavljena nakon što su driveri dva dana bili spojeni, neprekidno, na 12VAC trafo. Impendanciju sam mjerio pomoću zvučne kartice na PCu. Ta dva drivera s mjerenja su isti model kakve imam i u kutijama, no, te u kutijama nisam mjerio dosad. Pretpostavljam da se isto vrte oko 40Hz, jedino ako moja zvučna ne mjeri dobro na tako niskim frekvencijama. Malo mi čudno da bi rekli da je Fs 27Hz, a meni na zvučnoj ispada ~42Hz.

Kutija je tjunirana na 35Hz, prema dužini tunela.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Sri sij 06, 2016 11:03 am

Otišao sam s curom na stan, nema više akustički tretiranog prostora, ali ima parketa. :mrgreen: Uglavnom, prostor je manji nego što sam imao prije i ovdje ne fali bassa, štoviše, morat ću malo preurediti Baffle step kompenzaciju, ako je i ne kompletno izbaciti :D Bass ne dominira, ali za moj pojam ga je sad previše.

Očito je u prošlom prostoru nešto 'jelo' bass na onom području koji mi je falio u zvuku.
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici