U zadnje vrijeme muči me ovaj tip skretnice, zapravo me muči neznanje ali što ću kad nisam išao u pravu školu, i kopao sam po mreži i nekim papirima koji su mi dostupni...
Dakle, da budem konkretan, interesira me izvedivost, još više vaša iskustva i mišljenja, pasivne skretnice četvrtog reda (strmina 24db/oktavi). Na velikom DIYaudio i nema nekih odgovora, bar nisam našao da je netko išao realizirati skretnicu s takvom strminom, i svi se kače na ovaj članak: http://www.t-linespeakers.org/tech/filt ... eHLxo.html" target="_blank koji je vrlo razumljiv i jednostavan za primjenu, no sa RC filterom se ide samo do skretnice drugog reda jer je "insertion loss" preveliki (zbog serijskih otpora) pa se ide na aktivne skretnice ako se želi veća strmina. OK, to mi je jasno. A to ipak nebih htio. Ako bih išao na aktivu, volio bih da to bude cijevna skretnica... otom potom. Zadržimo se na pasivi. Jedino praktično riješenje ima Marchand Elect. ali je poprilično skupo pa ga malo zanemarimo, jednako kao i njihova cijevna varijanta koja osim što je skupa ima otprilike milion lampi u kutiji pa mi to i nije nešto herclih.
Dakle, pasivna line level skretnica 4 reda je izvediva sa LC filterima, a tu je problem što nisam našao neke suvisle upute što i kako osim činjenice (tako pišu) da su zbog ulazne impedance izlaznog pojačala koja se mora uzeti u obzir zavojnice vrlo visokih induktiviteta i tu svi vide problem. Te se zavojnice izvode na železima pa su valjda i skupe, ali ja držim da je to izvedivo, pa bih volio ako tko zna da me uputi u pravom smjeru.
Recimo da uspijem skužiti kako da izračunam potrebne vrijednosti, imam i još jednu želju, a to je da inkorporiram i volume level pot u skretnicu za svaki propusni pojas posebno. Kako se onda on uzima u obzir prilikom računa? Zgodnije je metnuti te potove u kutiju sa skretnicom nego podešavati nivoe na svakom izlaznom pojačalu posebno (zamislimo dva pojačala lijevo, dva desno ili još bolje po tri!). Gdje bi se uopće postavili u odnosu na filtere, ispred njih ili iza njih? Jel bi to bilo izvedivo, uopće? Ili da batalim cijelu stvar i idem na neku aktivu!
Ah, skoro sam zaboravio, Altec Lansing je isto imao pasivnu skretnicu riješenu sa LC filterima dosta davno ali neznampuno detalja.